Fienden innenfra

Bildet av de siktede for seriemordene i Washington D.C. sjokkerte USA. Ingen hadde tenkt seg at to svarte menn kunne stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): TRE GANGER HADDE de blitt stoppet av politi i Washington-området på jakt etter snikmorderen, John Allen Muhammad og John Lee Malvo. På ettermiddagen, etter at tre mennesker var blitt skutt i Montgomery County 3. oktober, ble de stoppet for en trafikkforseelse. Politiet sjekket bilnummeret mot den føderale kriminalitetsbasen, og lot dem gå. To timer seinere ble et nytt offer skutt og drept i Nordvest-Washington. En annen gang i løpet av den fire uker lange snikskytterjakten ble de undersøkt på en parkeringsplass i Baltimore og en tredje gang ble de sjekket i en veisperring.

Hvorfor ble ingen for alvor oppmerksom på dem?

- De lette etter en sint hvit mann i en hvit varebil, sier en kilde i det føderale politiet til The New York Times. Dette bildet var så fastlåst at de to svarte mennene i den blå Chevroleten gang på gang glapp mellom politiets fingrer.

ENSOM, RASENDE OG HVIT, det var karakteristikken alle antok måtte passe på snikskytteren. En av disse mennene som ikke forstår det moderne samfunn, som er skuffet og sint over at gamle verdier er borte og som vil hevne seg via en halvautomatisk Bushmaster XM15.

Om morgenen fredag 25. oktober figurerte bildet av John Allen Muhammad og John Lee Malvo på alle TV-skjermer og avisførstesider. Jeg gikk med min yngste sønn til skolen på 13. gate i Brooklyn. Det skal mye til før blaserte newyorkere kommenterer nyhetsbildet. Men denne morgenen ville flere av foreldrene dele sin forundring: To svarte menn?

Forsøkene på å forstå motivet bak den vanvittige snikmorderturneen gjør det ikke mye klarere, men desto mer skremmende. John Allen Muhammad, en konvertert muslim, hadde et voldelig og bittert forhold til de kvinnene som hadde født hans barn. Han hadde en langt fra strålende militær karriere og en rekke businessfiaskoer bak seg. En bakgrunn han har felles med mange amerikanske menn - uten at de blir seriemordere av den grunn.

ET VENDEPUNKT i hans liv synes å ha kommet i 1995. Da var han med sikkerhetsstyrken for den svarte muslimlederen Louis Farrakhans «Million Man March» til Washington D.C., og han var opprømt over hvilken fantastisk opplevelse dette hadde vært. Den ekstremt kontroversielle Farrakhan leder organisasjonen Nation of Islam og har sterke antiamerikanske synspunkter.

- Gud vil knuse Amerika med muslimers hjelp, har Farrakhan uttalt. Han føyer seg inn i rekken av Nation of Islam-ledere med liknende synspunkter. Malcolm X erklærte seg som ikke-amerikaner. Organisasjonens mest berømte medlem, bokseren Cassius Clay alias Muhammad Ali, nektet å tjenestegjøre i Vietnam på samme grunnlag.

I The New York Post peker direktøren for instituttet Middle East Forum, Daniel Pipes, på den vel etablerte tradisjonen at amerikanske svarte som konverterer til islam, vender seg imot sitt eget land. Det er ingen trosmessig nødvendighet og det finnes mange unntak, men antiamerikanismen har sterke røtter hos de rundt 700000 svarte muslimene i USA. - Dette er et ubehagelig faktum vi må konfronteres med dersom krigen mot terror skal vinnes, skriver han.

TV-DEKNINGEN AV snikskytingen i Washington er den nest mest sette nyhetssaken på et tiår, ifølge en USA Today/CNN-meningsmåling. Den overgås bare av angrepene 11. september 2001. Det er ikke det minste rart, det var et vanvittig tablå å se hvordan hovedstaden i verdens mektigste land i flere uker ble holdt i et jerngrep.

John Allen Muhammad og John Lee Malvo har ennå ikke fortalt om sine motiver, men lenge før de gjør det, er det klart at de representerer en annen og ny type terror. De stemmer ikke med stereotypiene av sinte hvite menn, de har ikke noe medlemskort til al-Qaida i lomma og framfor alt: De kommer innenfra.

Uansett om det er Louis Farrakhan, private skuffelser, hat, pengebegjær eller forvrengt tro som ligger bak - mot en tidligere soldat med et gevær i en Chevrolet hjelper det ikke med grensekontroll, metalldetektorer og adgang forbudt for svartsmuskede reisende fra Midtøsten.