Fiendens favoritt

Howard Dean er en opptur for desillusjonerte demokrater, men kan også gi dem det helt store tapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):

TROVERDIGE KILDER

forteller at mannen som kalles Bushs hjerne, presidentrådgiveren Karl Rove, gliste godt da han fikk øye på ei gruppe Howard Dean-tilhengere i 4. juliparaden i Washington i år. «Dean for America» sto det på T-skjortene deres, og Rove utbrøt: - He-he-he. Ja, dette er den vi vil ha.

Howard Dean er den tydeligste av de ni som vil bli demokratenes presidentkandidat. Han har gått i strupen på George W. Bush og tok et klart standpunkt mot krigen i Irak. Dean framstår som en tøffing med klare meninger, akkurat hva USAs mange desillusjonerte demokrater har drømt om. Lutleie som de er av politiske pingler som forsøker å være mest mulig lik sine republikanske motstandere.

Nettopp der ser Karl Rove og vennene hans sin sjanse. Howard Dean er en kandidat de kan klistre på merkelapper som liberal, venstreorientert, radikal, uansvarlig og uten peiling på kampen mot terror.

DET ER INGEN

gitt å se hvilke strategier som vil slå til i de mange rundene i 14 måneder fram til presidentvalget, men Howard Dean har denne sommeren skapt noe som er sjelden vare i USA, en tro på politikk.

- Han driver ikke en valgkamp, han driver en bevegelse, skriver Natasha C. på kampanjens weblogg.

Avisenes leserbrevspalter har hyppig innlegg fra folk som i Dean endelig har fått noe politisk å tro på. Newyorkeren som ble lege og guvernør i Vermont har i sommer kjørt den rene rocketurneen rundt om i USA. «Sleepless Summer Tour» trakk tusenvis av tilhørere i hver eneste by. 10000 i Seattle og 16000 i New York, begge byer fylt med demokratsympatisører, men tallene forteller likevel noe. Mest applaus får han når motstanden mot Irak-krigen kommer på bane. Publikum er stort sett unge eller middelaldrende og hvite. Bare på scenen opptrer det gjerne en svart vaktmester og en spansktalende lærer. Dette er Deans store svakhet, mener amerikanske politiske analytikere. I motsetning til Bill Clinton og Jimmy Carter mangler han en naturlig tilknytning til arbeiderklassen og til det svarte USA.

INTERNETT ER DEANS

politiske og finansielle base. 300000 tilhengere hevdes å være registrert online. På Meetup.com og DeanForAmerica.com er det organisert en utstrakt pengeinnsamling og postert et utall arrangementer. Når jeg legger inn mitt amerikanske postnummer, får jeg opp en hel rekke Dean-tilknyttede møter, konserter og demonstrasjoner i min nærhet. For eksempel en kveld på pianobar med sanger av Billy Joel, Elvis og Neil Diamond. «YOU HAVE THE POWER. Bring your credit card,» står det i innbydelsen. Nesten åtte millioner dollar er samlet inn på denne måten i sommer.

HVA MENER EGENTLIG

Howard Dean, siden så mange finner mening i å arbeide for ham? Han er ikke lett å plassere. Finansielt konservativ, som guvernør i Vermont sørget han for å balansere delstatens budsjett. Er venn med The National Rifle Association, men sterkt imot krigen i Irak. For homofilt partnerskap og mot Bushs skattelettelser. Han kom seg unna Vietnamkrigen ved å få en legeerklæring om dårlig rygg, men den var ikke verre enn at han kort tid etter ble sett svingende nedover skibakkene i Aspen, Colorado.

TALLET 49 HAR MENING

for enhver voksen demokrat i USA. Det var antallet stater George McGovern tapte i 1972 og det er nettopp dette partiets strateger frykter skal gjenta seg med Howard Dean. Som Jonathan Alter skriver i Newsweek:

«- Dersom Dean vinner nominasjonen, er en del demokraters største frykt at hans liberale tilhengere vil sette sine Birkenstock-sandaler på gasspedalen og kjøre partiet rett ned i avgrunnen, à la McGovern.»

Howard Deans tilhengere mener han er tøff nok til å ikke bli stigmatisert som en liberal pusling. Skjebnen som rammet både Walter Mondale og Michael Dukakis. Dean vil sikkert unngå å bli avbildet i latterlig positur iført hjelm og tanks som Dukakis, men er det nok? Han trenger betydelig flere velgere enn yogaliberalerne med caffelatte og organisk mat. Foreløpig er han fiendens favoritt.