Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiender holdt fred for å begrave kong Hussein

Svorne fiender la bort stridsøksen for å delta i begravelsen til Jordans kong Hussein i dag. Det at kongen hadde så mange venner som ikke kan utstå hverandre, skapte hodebry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordanske myndigheter sto ikke bare overfor store sikkerhetsmessige utfordringer i forbindelse med begravelsen, som samlet ledere fra hele verden. Myndighetene måtte også slite med den protokollmessige siden av arrangementet. Israelske og arabiske ledere, fra stater som ikke har noen diplomatiske bånd, kunne ikke sitte på samme benkerad.

Til forskjell fra begravelsen til den drepte israelske statsministeren Yitzhak Rabin, der bare en håndfull arabiske ledere deltok, var den arabiske verden sterkt representert i Amman mandag.

Irak og USA

Iraks president Saddam Hussein, som ikke har reist utenfor landets grenser siden Golfkrigen i 1991, sendte sin visepresident Tahah Mohieddin Maaruf.

I Amman møtte han erkefiendene Bill Clinton og Tony Blair.

Sudan, som USA sanksjonerer fordi amerikanerne mener at landet støtter internasjonal terrorisme, var representert ved president Omar al-Beshir.

Flere arabiske ledere som ikke har noen forbindelser til Israel, var også være til stede, blant andre den saudiarabiske prinsen Abdallah ibn Abdel Aziz, Baharains emir sjeik Isa ibn Salman al-Khalifa og dessuten ledere fra De forente arabiske emirater.

Kuwait, som brøt alle forbindelser med Jordan for landets støtte til Irak etter 1990-invasjonen, sendte statsminister prins Saad al-Abdallah al-Sabah til begravelsen.

Israel og Hamas

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og ledere fra hele den jødiske statens politiske spektrum stilte opp i begravelsen i Amman. Det gjorde også representanter fra den islamske motstandsbevegelsen Hamas, som ikke anerkjenner den israelske staten.

Fra en ganske annen konflikt kom Tyrkias president Suleiman Demirel og Kypros president Glafocos Clerides. Kypros er delvis er okkupert av tyrkiske styrker.

Irans presse gikk mandag løs på den jordanske kongefamilien, i skarp kontrast til resten av verden. Kongefamilien ble kritisert for sine sterke bånd til Vesten, og for å ha utpekt Iran som en trussel mot flere av Golfstatene.

Irans president Mohammad Khatami uttrykte imidlertid sympati for den avdøde kongen, familien og det jordanske folk, men han reiste ikke selv til begravelsen. En iransk delegasjon var ventet til Amman mandag ettermiddag.

Russland var representert ved president Boris Jeltsin, som nylig ble friskmeldt etter blødende magesår.

Fra Norge kom kong Harald og utenriksminister Knut Vollebæk.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media