Fiender i sjette og sjuende etasje

I denne bygningen foregår en knallhard kamp med milliardbeløp i potten. I sjuende etasje holder finansmannen Christen Sveaas til. I etasjen under har fienden Ole Lund kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går innkasserte Sveaas en foreløpig seier i krigen om selskapet NCL, da mektige Ole Lund trakk seg som styreleder ved Oslo Børs. Sveaas' sviende kritikk av Lunds dobbeltrolle ble for mye for børssjefen.

- Ole Lund har åpenbart tatt kritikken til etterretning. Han har innsett at han har begått en feil, og har gjort det eneste riktige. Synd han ikke skjønte det før han takket ja til tilbudet fra Star Cruises, sier Christen Sveaas til Dagbladet.

Beinhard

Den beinharde kritikken fra den sigarrøykende vinsamleren og investoren, er ifølge Lund den utløsende årsaken til at han trekker seg etter fire og et halvt år i sjefsstolen på Oslo Børs. Dermed er krigen mellom de to næringslivskjempene trappet opp nok en gang.

  • Her er bakgrunnen for konflikten:

Gjennom store aksjekjøp forsøker Christen Sveaas og hans allierte å skaffe seg kontroll over cruiserederiet Norwegian Cruise Lines (NCL), slik at prisen på rederiet kan presses opp. Det malaysiske selskapet Star Cruises har lagt inn bud på NCL, et bud Sveaas betrakter som både fiendtlig og skammelig lavt. Investoren kjøpte seg kraftig opp i NCL tidligere denne måneden, og tjener på papiret nærmere 50 millioner kroner hver gang aksjekursen går opp en krone.

I kampen om NCL kjemper Star mot det amerikanske selskapet Carnival. Da det mandag i forrige uke ble kjent at Ole Lund har takket ja til å bli styreformann i NCL dersom Star får tilslaget på rederiet, sprakk det for Sveaas. Han mente børsens styreformann opptrådte både utilbørlig og uforskammet.

- Kritikken er uberettiget og skyter over mål. Men fordi jeg frykter at aktørene kan så tvil om børsen og min habilitet, trekker jeg meg, sa Lund på en hastig innkalt pressekonferanse i går ettermiddag.

Lund, som innehar åtte sentrale styreverv og er partner i advokatfirmaet BA-HR, trekker også fram kritiske lederartikler i Dagbladet og Dagens Næringsliv som medvirkende årsaker til at han går.

Humor i heisen

Den vanvittige thrilleren om NCL utspilles på flere arenaer - ikke minst i kontorlokalene i Stranden 1a på Aker Brygge i Oslo. I sjuende etasje styrer Christen Sveaas sitt investeringsselskap Kistefos. Det er gjennom dette han de siste dagene har kjøpt seg opp i NCL. I etasjen under har Ole Lund sin arbeidsplass.

- Jeg har ikke hatt mye med ham å gjøre, bortsett fra noen humoristiske bemerkninger til og fra jobb, sier Ole Lund.

Og Christen Sveaas er raus i seierens stund:

- Dette er business. Jeg vil fortsatt ha et godt og humoristisk forhold til herr Lund i heisen, sier han til Dagbladet.

NABOER: Sveaas' selskap Kistefos og Lunds advokatfirma BA-Hr er å finne på samme oversikten.
KAMPARENA: Finansmann Christian Sveaas i sjuende etasje og Advokat Ole Lund i sjette. De to kamphanene møter hverandre ofte i heisen i dette bygget på Aker Brygge.