- Fiendskapet er blitt verre i 2006

Fire på frifot etter Aker Brygge-skytingen, politiet tar nye skyteepisoder for gitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 15.30-tida mandag var ingen av de fire navngitte personene som er etterlyst etter gårsdagens dramatiske skuddrama i Oslo sentrum pågrepet. Politiets eksperter på gjengmiljøene prøver nå å finne ut hvor gjerningsmennene har tatt veien.Se video fra åstedet.

Vurderer offentlig etterlysning

I går kveld og i natt ble alle kjente leiligheter og tilholdssteder for de fire mennene undersøkt av væpnet politi.

- I dag har vi satt i gang det som er nødvendig av etterforskning, men har ikke gjort pågripelser, sa politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagbladet.no mandag.

Politiet vil trolig etterlyse noen eller alle av de fire mistenkte offentlig med navn og bilde om de ikke blir funnet eller melder seg i løpet av kort tid. Foreløpig er de etterlyst internasjonalt gjennom politiets systemer.

- Vi vurderer fortløpende om vi skal gå ut med en etterlysning av dem i media, sier politioverbetjenten.

Han karakterisererte i går skuddene midt i folkemengeden på Aker Brygge som «russisk rulett med uskyldige liv». Abrahamsen vil foreløpig ikke spekulere i om det nå kan komme en blodig hevnaksjon fra A-gjengmedlemmer.

- Nå har vi mer enn nok med å få fatt i personene bak denne ene hendelsen.

- RUSSISK RULETT MED USKYLDIGE LIV: Politiet forventer at skuddramaet på Aker Brygge i går langt fra er det siste i offentlige rom med mange tilfeldig forbipasserende. Foto: SCANPIX
- RUSSISK RULETT MED USKYLDIGE LIV: Politiet forventer at skuddramaet på Aker Brygge i går langt fra er det siste i offentlige rom med mange tilfeldig forbipasserende. Foto: SCANPIX Vis mer

- Ingen forsoning

Flere politifolk Dagbladet.no har vært i kontakt med fnyser av medieoppslagene i vår om en form for våpenhvile eller forsoning mellom A- og B-gjengen.

- Vi har nok en litt annen oppfatning, ja. Forholdet mellom gjengene ulmer, og temperaturen har steget betraktelig i inneværende år. Det er ingenting som tilsier at vi ikke får lignenede hendelser framover, sier politiinspektør Iver Stensrud, som leder Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Politiet er ifølge ham fremdeles av den oppfatning at begge de kriminelle bandene er til dels godt organiserte og notorisk involvert i narkokriminalitet og torpedovirksomhet - i tillegg til de ekstreme «oppgjørene» gjengene imellom. Stensrud mener det er vanskelig å påvise den nøyaktige årsaken til hvert enkelt angrep.

- Noe av det er godt gjennomtenkt, mens andre skyteepisoder tilsynelatende er impulsive. Det kan dreie seg om ting som skjedde dagen før, eller feider tilbake til 80-tallet, sier seksjonslederen.

Han tror enkelte av oppgjørene er direkte ordre fra gjengledere, med «bevæpningsordre» der medlemmer henter våpen fra hemmelige depoter, og detaljerte instrukser om hvem som skal skades hvordan.

- Vi har mange uoppklarte saker knyttet til skyting, det gir vel kanskje enkelte en følelse av å være uovervinnelig, sier Stensrud.

- Fiendskapet er blitt verre i 2006
<B>SKREMT:</B> Verken politiinspektør Iver Stensrud eller de andre politisjefene i Oslo er i tvil om at gjengkrigen vil gi nye skyteepisoder som er livsfarlige også for uskyldige.