FIFA-boss Blatter oppretter antikorrupsjonskomité

Det trenger han, med 10 av 24 styremedlemmer i FIFA anklaget for korrupsjon.

OVERLEVELSESEVNE: Påstander om korrupte styremedlemmer i Det internasjonale fotballforbundet har fotfulgt president Sepp Blatter i alle år. Men Blatter har vist en fantastisk evne til å ri av alle stormer og sikre sin fremtid i FIFA.  Foto: AP Photo
OVERLEVELSESEVNE: Påstander om korrupte styremedlemmer i Det internasjonale fotballforbundet har fotfulgt president Sepp Blatter i alle år. Men Blatter har vist en fantastisk evne til å ri av alle stormer og sikre sin fremtid i FIFA. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet omtalte i desember hvordan Blatters venner i FIFAs indre sirkel har registrert en president som nå vil ta opp hansken. I dag kom svaret:

- Jeg vil personlig ta meg av det, å sørge for at det ikke finnes korrupsjon i FIFA, sier han til den sveitsiske avisa Sonntag Zeitung.

Som Dagbladet har avslørt har blant annet visepresident Jack Warner solgt fotballbilletter på svartebørs. Dagbladet har vist hvordan 10 av 24 medlemmer av dagens FIFA-styre er anklaget eller mistenkt for korrupsjon. Se dem alle her. Derfor mener Blatter det åpenbart er på plass med lite rydding i krokene.

- Denne komiteen vil styrke vår troverdighet og gi oss et bedre rykte når det gjelder åpenhet, hevder Blatter.

Blandet drops Blatter sier den nye komiteen skal omfatte sju til ni medlemmer, og at de skal rekrutteres «ikke bare fra idretten, men fra politikk, finans, forretningsverden og kulturlivet».

FIFA har allerede en etisk komité med uavhengig vedtaksmyndighet. Denne har inntil nylig blitt sterkt kritisert for unnfallenhet overfor kritikken mot mange av FIFA-toppene.

I desember slo komiteen tilbake mot kritikken ved blant annet å utestenge styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti.

Uten Blatter Blatter hevder han ikke skal sitte i komiteen selv, for å gi den større uavhengighet. Noe annet ville vært et skudd i foten for Blatter og komiteens troverdighet.

Sammen med Dagbladet viste BBC Panorama i desember hvordan visepresident Jack Warner handlet med det norske svartebørsselskapet Euroteam. Sepp Blatter har åpnet for at saken vil bli etterforsket av FIFA.

Skittentøyvask Jack Warner hevder selv at den negative omtalen av ham kostet England drømmen om å få arrangere VM i fotball i 2018. David Beckham, prins William og statsminister David Cameron smisket alle med Warner før avgjørelsen falt i Zürich 2. desember. Uten hell.

England har siden oppfordret alle kritiske medier til å grave fram likene i FIFA-skapet. Nå hevder altså Blatter at FIFA selv må etablere nok et eget organ for intern skittentøyvask.
 
Les Dagbladets saker om billetthaiene og FIFA.