STADION:  Dette bildet viser hvordan fotballstadionen som skal bygges i Al-Wakrah i Qatar vil bli seendes ut. En rapport på bestilling fra FIFA viser at Qatar regnes som et høyrisikoland for terror. Foto:  AFP PHOTO / Qatar 2022 committee/NTB Scanpix
STADION: Dette bildet viser hvordan fotballstadionen som skal bygges i Al-Wakrah i Qatar vil bli seendes ut. En rapport på bestilling fra FIFA viser at Qatar regnes som et høyrisikoland for terror. Foto: AFP PHOTO / Qatar 2022 committee/NTB ScanpixVis mer

- FIFA ignorerte terror- trusselen mot Qatar-VM

Anklagene mot FIFA vokser i omfang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Mens fotball-VM pågår i Brasil, fortsetter anklagene og avsløringene knyttet til Qatar-VM i 2022 å øke i omfang.

I en sikkerhetsrapport som ble bestilt av FIFA under en måned før Qatar ble tildelt VM, omtales gulfstaten som et land hvor det er «høy risiko» for terror.  

Det er avisa The Sunday Times som har fått tilgang til dokumentene, og som nå beskylder FIFAs sjefer for å ha ignorert deres egen rapport.

Al-Qaida I sikkerhetsrapporten framgår det at det vil være «svært vanskelig å håndtere en større hendelse uten å måtte avlyse hele mesterskapet», melder nyhetsbyrået AFP.

Rapporten er skrevet politisjefen i Sør-Afrika, Andre Pruis. Han hadde ansvaret for sikkerheten under VM i 2010.

- Terrortrusselen handler om landets geografiske plassering, og deres nærhet til land hvor al-Qaida er aktive, skriver Pruis, men understreker samtidig at han bare har hatt tid til å utføre en begrenset trusselvurdering.

Han har imidlertid identifisert en rekke prosjekter knyttet til infrastruktur som potensielle terrormål, samt at planene er utformet slik at det vil være vanskelig å ha kontroll på publikum og trafikken i området.

Korrupsjonsanklager FIFA er også anklaget for korrupsjon i forbindelse med Qatar-VM. The Sunday Times skrev i begynnelsen av denne måneden at den styrtrike forretningsmannen Mohammed Bin Hammam skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til VM i Qatar.

På det aktuelle tidspunktet var Bin Hammam leder i det asiatiske fotballforbundet AFC. FIFA har i lang tid jobbet med å etterforske de mange anklagene om bestikkelser.

KORRUPSJONSANKLAGET:  Mohammed bin Hammam skal ha betalt millionbeløp for å få VM til Qatar, ifølge Sunday Times. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
KORRUPSJONSANKLAGET: Mohammed bin Hammam skal ha betalt millionbeløp for å få VM til Qatar, ifølge Sunday Times. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Michael Garcia leder en gruppe som på oppdrag fra FIFA gransker tildelingen av VM-sluttspillet til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Granskingen skulle egentlig ha vært ferdig mandag i uka som gikk, men onsdag opplyste Garcia at den vil fortsette.

- Vi skal gå gjennom alle dokumentene før vi konkluderer, sa han, og opplyste samtidig at han ha dokumentene Sunday Times bygget sine korrupsjonsbeskyldninger på.

Utestengt Fredag ble det kjent at den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer er utestengt fra all internasjonal fotball de neste 90 dagene. Det opplyste FIFA i en pressemelding.

Årsaken til utestengelsen er at han skal ha nektet å samarbeide med FIFAs korrupsjonsetterforskning rundt tildelingen av VM i 2022 til Qatar.

Beckenbauer skal ha besøkt landet både før og etter at det ble tildelt VM, begge ganger invitert av den senere korrupsjonsutestengte Mohammed Bin Hammam.

Beckenbauer var med og stemte som en del av lederskapet i FIFA da organisasjonen ga Russland VM i 2018 og Qatar VM i 2022.

Krever tilbakebetaling Australia var en av kandidatene som ønsket å få VM i 2022. Australias fotballforbund mener FIFA bør tilbakebetale de 225 millioner kronene de brukte i kampen mot Qatar.

Sportsministeren i landet, Peter Dutton, er litt mer avventende.

UTESTENGT: Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer er utestengt fra all internasjonal fotball de neste 90 dagene. Det skriver FIFA i en pressemelding. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix
UTESTENGT: Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer er utestengt fra all internasjonal fotball de neste 90 dagene. Det skriver FIFA i en pressemelding. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener at vi må ta ett skritt om gangen. Det første vi må gjøre er å avvente situasjonen og se hva FIFA gjør, sier Dutton.

- Feil tildeling FIFA-president Sepp Blatter innrømmet i mai at det var «feil» å tildele Qatar fotball-VM i 2022.

Men da handlet det om noe helt annet, nemlig at det kunne bli for varmt å spille fotball der om sommeren, og alt tyder derfor på at det kan bli flyttet til vinteren.
 
Flere fotballtopper har bedt Blatter om å trekke seg, men FIFA-presidenten ser ikke ut til å la seg affisere av kritikken mot ham.  Ved avslutningen av kongressen i São Paulo onsdag bekreftet han at han neste år vil stille til valg for en ny periode.

Torsdag kunngjorde UEFA-sjef Michel Platini at han ikke lenger støtter sveitseren.

BES TREKKE SEG:  Flere fotballtopper har bedt FIFA-President Sepp Blatter trekke seg fra vervet, men onsdag bekreftet han at han vil steille til valg for en ny periode. Foto: AP Photo/Keystone, Ennio Leanza/NTB Scanpix
BES TREKKE SEG: Flere fotballtopper har bedt FIFA-President Sepp Blatter trekke seg fra vervet, men onsdag bekreftet han at han vil steille til valg for en ny periode. Foto: AP Photo/Keystone, Ennio Leanza/NTB Scanpix Vis mer