SPILL I SKYGGEN: Sepp Blatter og FIFA har sikret seg svært lukrative skatteforhold i Sør-Afrika. Her Blatter med president Jacob Zuma under en seremoni før VM begynte, 6. juni. Foto: AFP/Paballo Thekiso/Scanpix
SPILL I SKYGGEN: Sepp Blatter og FIFA har sikret seg svært lukrative skatteforhold i Sør-Afrika. Her Blatter med president Jacob Zuma under en seremoni før VM begynte, 6. juni. Foto: AFP/Paballo Thekiso/ScanpixVis mer

FIFA kan boltre seg i gigantiske skattefordeler

Mens Sør-Afrika taper milliarder på utenlandske selskapers profitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hvert år taper utviklingsland skatteinntekter på rundt 160 milliarder dollar.

Organisasjonen Global Financial Integrity regner med at den årlige, ulovlige, kapitalstrømmen på tvers av landegrensene tilsvarer omkring 1,6 milliarder dollar. Mellom 500 og 800 milliarder forsvinner ut av utviklingsland. Det viste organisasjonen i en rapport utgitt i februar i år (PDF-format).

VM-landet Sør-Afrika viser dette i klartekst. Ifølge Kirkens Nødhjelp ville landets skatteinntekter vært 24 milliarder dollar høyere - hvert år - om vestlige firmaer hadde betalt full skatt.

Skor seg I perioden 2005-2007 har landet eksempelvis totalt tapt 1,48 milliarder dollar - nesten 9,5 milliarder norske kroner - grunnet de lukrative skatteforholdene EU-land og USA jobbet under.

Og VM-arrangør FIFA har fått voldsomme skattefritak i forbindelse med mesterskapet.

FIFA er fritatt fra å betale toll, inntektsskatt og moms. Organisasjonen har økt inntektene sine med 50 prosent siden forrige fotball-VM og står i dag for 0,5 av BNP i skatteparadiset Sveits.

UBALANSE: Summen av skattepengene u-landene går glipp av er større enn summen av bistand som kommer inn. Illustrasjon: Kirkens Nødhjelp
UBALANSE: Summen av skattepengene u-landene går glipp av er større enn summen av bistand som kommer inn. Illustrasjon: Kirkens Nødhjelp Vis mer

Kapitalflukten fra Sør-Afrika i perioden 1970 til 2008 var ifølge Global Financial Integrity 81,8 milliarder dollar. Organisasjonen anslår at Sør-Afrika i gjennomsnittet tapte 1084,22 millioner dollar i året i perioden 2002-2006.

G20 Samtidig som enkeltorganisasjoner og -firmaer nyter lukrative skattebetingelser, har Kirkens Nødhjelp i en rapport som publiseres denne måneden kartlagt forholdet mellom tapt skatt og bistand.

Ifølge rapporten, «Den virkelige skattesmellen», er nemlig forholdstallet skremmende. Der Vesten årlig gir omkring 120 milliarder dollar i bistand - tilsvarer vestlige firmaers skattefordel i u-land 160 milliarder dollar. Altså går u-landene i minus, mens vestlige firmaer er den eneste vinneren.

- Etter helgas G20-møte er det åpenbart at vi ikke kan vente på en felles internasjonal innsats for økonomisk rettferdighet. I 2008 bad landene om nye regnskapsstandarder. Både i år og i fjor ble dette gjentatt uten at noe ble endret, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt,til Dagbladet. 

- Norge må på egen hånd sikre at ikke vi snyter på skatten i de landene vi opererer i. Vi må selv innføre nye regnskapsstandarder på Oslo børs som krever at multinasjonale selskaper rapporterer land for land, sier Sommerfeldt.

Forsvarer FIFA innrømmer de lukrative skattereglene overfor Dagbladet. I en usignert e-post skriver organisasjonen føler skattereglene ikke er urimelige.

- Momsfritak er vanlig for alle som organiserer store arrangementer, både OL og VM. Finansdepartementet har gått med på å lette på  tollavgifter, skatter og utgifter på import og eksport av varer som tilhører FIFA og FIFAs forretningspartnere, mediene og tilskuerne.
 
Organisasjonen mener den har gjort mye for å fremme langsiktige fordeler for Sør-Afrika, i form av investeringer i infrastruktur, utdanning av midlertidige VM-arbeidere og mediedekningen landet får under mesterskapet.

Det er anslått at VM vil koste Sør-Afrika omkring 3,5 milliarder dollar. FIFA nekter å oppgi hvor mye de tjener på å slippe skatt.

HAR ORDNET SEG: FIFA-president Sepp Blatter med VM-trofeet. Foto: AP/Themba Hadebe/Scanpix
HAR ORDNET SEG: FIFA-president Sepp Blatter med VM-trofeet. Foto: AP/Themba Hadebe/Scanpix Vis mer