- VILLE TATT MED LEKKASJEN I EN TRUSSELVURDERING:  Informasjonsdirektør i PST, Martin Berntsen. Foto: Håkon Eikesdal
- VILLE TATT MED LEKKASJEN I EN TRUSSELVURDERING: Informasjonsdirektør i PST, Martin Berntsen. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- FIFA-lekkasjen kan brukes i et terrorangrep

ID-eksperter mener informasjonslekkasjen fra Fifa-systemet kunne truet sikkerheten til samfunnstopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
Dagbladet avslører i dag at billettlister som er blitt solgt på svartebørsen inneholder personlig informasjon om flere norske og svenske samfunnstopper - i tillegg til titusentalls andre fotballfans.

I listene står blant annet navn, fødselsdato og passnummer på billettkjøpere. Kampdato, arena og setenummer framgår også av listene.

Seniorrådgiver Christian Meyer hos Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) sier at slik informasjon på avveie kan være farlig for personene som står på listene.
 
ID-tyver - Hvis ID-tyver som sitter på fødselsdato og passnummer også får tak i det femsifrede personnummeret, blir det mulig å eksempelvis bestille flyreiser verden rundt som en annen person. Informasjonen kan også være viktig for ID-tyver som bygger opp en falsk identitet basert på andres personopplysninger, sier Meyer.

Han påpeker at det nettopp er slik ID-tyver arbeider:

RAMMET: Anja Pärson. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX
RAMMET: Anja Pärson. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX Vis mer

De sanker informasjon fra flere kilder, for å skape en helhet.

- Vi ser på en sperretjeneste for passnummer i disse dager, og anser dette som absolutt skjermingsverdig informasjon, sier seniorrådgiver Meyer til Dagbladet.

- Misbruk Datatilsynet reagerer sterkt på Dagbladets opplysninger.

- Salg av slike lister er jo åpenbart i strid med formålet med innsamlingen. Slik sett er det et misbruk, sier avdelingsdirektør Leif Aanensen til Dagbladet.

- Opplysninger om deltakere på slike arrangementer blir samlet inn med begrunnelse i sikkerhetsmessige forhold. Her ser man imidlertid at hensynet til innehavers privatliv og sikkerhet blir kompromittert. Dette viser at personopplysninger raskt kan bli en salgsvare om det eksisterer en betalingsvilje. Slik ukultur vi her ser eksempel på bør kveles ved roten, slår han fast.

Frykter terrorister Blant de som har fått sitt passnummer solgt er sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärson og tidligere justisminister Jens Orbäck. I listene står det spesifisert nøyaktig hvor kjendisene satt.

 - Det er av stor interesse for terrorister å vite hvor disse VIPene befinner seg, hvilket sete de sitter på. - Dette er akkurat den informasjonen for eksempel en skarpskytter trenger, sier Christian Meyer i NorSIS.

 Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar lekkasjene svært alvorlig.

- Dette er informasjon vi ville tatt med i en sikkerhetsvurdering, sier informasjonssjef Martin Berntsen til Dagbladet.

RAMMET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RAMMET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
FLERE TUSEN SIDER: Listene Dagbladet har tilgang til viser detaljerte pesondata på rundt 60.000 personer. På bildet er kun noen ytterst få. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FLERE TUSEN SIDER: Listene Dagbladet har tilgang til viser detaljerte pesondata på rundt 60.000 personer. På bildet er kun noen ytterst få. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer