FIFA-president hjalp norsk svartebørs med VM-billetter

I all hemmelighet har visepresident Jack Warner i FIFA formidlet flere hundre VM-billetter til den norske svartebørsen.

OMSTRIDT VISEPRESIDENT:  Den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown (t.v.) ble kraftig fornærmet da FIFAs visepresident Jack Warner (t.h.) huttalte at «Ingen i Europa liker England». Foto: Reuters
OMSTRIDT VISEPRESIDENT: Den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown (t.v.) ble kraftig fornærmet da FIFAs visepresident Jack Warner (t.h.) huttalte at «Ingen i Europa liker England». Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens FIFA flere ganger har forsøkt å få svartebørsselskaper dømt, kan Dagbladet i dag avsløre at en av fotballens mektigste menn, FIFAs visepresident Jack Warner, i ledtog med svartebørshaier.

I slutten av 2009 tok en svartebørshandler direkte kontakt med Warner.

Vedkommende spurte om det var mulig å skaffe billetter under bordet til VM i Sør-Afrika. Han handlet på oppdrag fra et at verdens største svartebørsselskaper.

KVITTERING: Dette er deler av kvitteringen som bekrefter Jack Warner og CFUs bestilling av billetter fra FIFA. Billettene ble så tilbudt svartebørsmarkedet.
KVITTERING: Dette er deler av kvitteringen som bekrefter Jack Warner og CFUs bestilling av billetter fra FIFA. Billettene ble så tilbudt svartebørsmarkedet. Vis mer

- Vi skal se hva vi kan ordne, lød det skriftlige e-postsvaret fra en betrodd Warner-medarbeider, som Dagbladet har av.

ENGLISH VERSION

Solid profitt I januar 2010 ble forespørselen fra svartebørsmarkedagenten innfridd. Da sendte Den karibiske fotballunionen (CFU), der Warner er president, en billettbestilling til FIFA. Dagbladet har kvittering på denne ordren.

Kvitteringen viser det nøyaktig samme antall billetter som svartebørshaiene ønsket seg. Til og med hvilke kamper og antall finalebilletter stemmer overens. 

TIL NORGE: Visepresident Jack Warner i FIFA bestilte en ladning på flere hundre billetter etter forespørsel fra norske svartebørshaier. Handelen gikk i vasken, angivelig fordi Warner priset seg for høyt. Foto: AP/Scanpix
TIL NORGE: Visepresident Jack Warner i FIFA bestilte en ladning på flere hundre billetter etter forespørsel fra norske svartebørshaier. Handelen gikk i vasken, angivelig fordi Warner priset seg for høyt. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Deretter ble billettene tilbudt mellommannen, som representerte billetthaiene på svartebørsmarkedet.

Fortjenesten skal ha vært cirka 60 prosent for selgeren - altså Warner og hans kontor i Trinidad og Tobago.

Det hevder kilder med kjennskap til transaksjonen. Dagbladet har tidligere avslørt hvordan norske billetthaier skaffer seg tilgang til den gullkantede handelsvaren som fotballbilletter er.

Ikke første gang Dette er ikke første gang Warner knyttes til svartebørshandel. Også i forbindelse med VM i 2006 ble visepresidenten anklaget for salg av store mengder billetter til svartebørs.

FIFA ila sin egen visepresident og hans familie en bot på én million dollar. Det tilsvarer svartebørshandelens antatte verdi, ifølge Ernst & Young.

Warner har senere betalt kun en fjerdedel av boten, til tross for gjentatt purringer fra FIFA.

Warner ble sittende som visepresident blant annet fordi granskningskommisjonen mente det ikke fantes fellende bevis for at han personlig sto bak.

Ny strategi Det hindret likevel ikke at Warner var aktiv på billettmarkedet også under årets VM i Sør-Afrika. Men Dagbladet kjenner til at visepresidenten hadde endret strategi siden sist. Foran årets VM skal Warner ha kuttet ut flere mellomledd, for heller å handle med en liten gruppe betrodde menn.

GJENGANGER: I 2006 avslørte journalisten Andrew Jennings i Daily Mail hvordan Jack Warner trikset med billetter. Boten for Warner og hans familie ble 1 million USD.
GJENGANGER: I 2006 avslørte journalisten Andrew Jennings i Daily Mail hvordan Jack Warner trikset med billetter. Boten for Warner og hans familie ble 1 million USD. Vis mer

Dagbladet kjenner identiteten til tre av disse mellommennene. Det er en kjent, norsk finansmann, en polsk billetthai og en svensk  forretningsmann.

Alle tre har koblinger til det norske svartebørsmarkedet.

Av dokumentasjon Dagbladet har framgår det at flere hundre billetter ble bestilt via Warners kontor. Billettkjøperen - svartebørsselskapet - skulle betale pengene til en SWIFT-konto tilhørende CFU, der Warner er president.

Men betalingen fra svartebørshaiene uteble.

- Som narkotika Finalebillettene de norske svartebørshaiene ble gitt tilgang til hadde alene en verdi på omkring 350 000 kroner. Svartebørshaiene anslo at handelen Dagbladet har kjennskap til, inkludert kommisjon til mellommannen, totalt ville beløpe seg på nærmere 1,5 millioner kroner.

- Det er som narkotika, sier en kilde med god kjennskap til slike transaksjoner til Dagbladet.

- Handlene går gjennom flere ledd. Jo lenger opp i kjeden du kommer, desto mer tjener du.

De som ikke tjener noen ting, men som må betale opptil ti ganger originalpris for fotballbilletter på svartebørsen, er fotballfansen.

Forlegenhet Jack Warner havnet i et svært dårlig lys hos FIFA da billettene CFU bestilte aldri ble betalt. Av e-postkorrespondanse Dagbladet har framgår det at Warner var rasende.

FELLENDE RAPPORT: Denne rapporten fra Ernst & Young påviser Jack Warners delaktighet i billettskandalen fra 2006. Det stoppet ikke FIFAs visepresident fra å handle med billetter også i 2010.
FELLENDE RAPPORT: Denne rapporten fra Ernst & Young påviser Jack Warners delaktighet i billettskandalen fra 2006. Det stoppet ikke FIFAs visepresident fra å handle med billetter også i 2010. Vis mer

- Vi gjør oppmerksom på at vi har avslått å handle med andre, på bakgrunn av de samtalene vi har hatt, skriver en betrodd Warner-kollega.

Og legger til:

- Warner ble satt i forlegenhet da det viste seg at billettene ikke var betalt.

I KLINSJ: Roy Keane kom i Warners vei i 2008. Foto: Reuters/Scanpix
I KLINSJ: Roy Keane kom i Warners vei i 2008. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Deler av denne e-postutvekslingen ble sendt med kopi til enkelte framstående tjenestemenn i FIFA og FIFAs billettpartner Match.

- Ikke tid Dagbladet har den 20. august skriftlig bedt Jack Warner om å kommentere Dagbladets opplysninger.

Spørsmålene er sendt både til Warners private e-postadresse, og til Den karibiske fotballunion - som bekrefter å ha mottatt spørsmålene.

- Jeg viste personlig Warner Dagbladets e-post da vi mottok den, sier Warners sekretær i CFU til Dagbladet på telefon.

- Han har dessverre ikke hatt tid til å svare på grunn av mange møter i nasjonalforsamlingen.

   

FLETCHER-JUBEL: Etter denne kampen, mellom Trinidad og Tobago og Skottland i Edinburgh, ønsket Jack Warner å få oppgjøret utbetalt til sin private konto. Skottene blånektet. Foto: Reuters/Scanpix
FLETCHER-JUBEL: Etter denne kampen, mellom Trinidad og Tobago og Skottland i Edinburgh, ønsket Jack Warner å få oppgjøret utbetalt til sin private konto. Skottene blånektet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer