FIFA-presidenten vil ha fredsprisen

Etter 13 år med korrupsjonsanklager ønsker den mektige FIFA-bossen Sepp Blatter (74) Nobel-prisen før han går av.

STORT SELVBILDE:: President Sepp Blatter i Det internasjonale fotballforbundet skal ifølge kilder ved FIFA-hovedkvarteret i Sveits kanalisere deler av organisasjonens penger inn i kampen for å få Nobels fredspris.  Foto: AFP
STORT SELVBILDE:: President Sepp Blatter i Det internasjonale fotballforbundet skal ifølge kilder ved FIFA-hovedkvarteret i Sveits kanalisere deler av organisasjonens penger inn i kampen for å få Nobels fredspris. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det hevder den gravende journalisten Andrew Jennings i en ny avsløring Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til.

- Kilder ved FIFAs hovedkvarter hevder Blatter for øyeblikket styrer Fifa-midler inn i en kampanje for å få ham tildelt Nobels fredspris før han går av, sier Jennings.
 
Dette avdekker han i dag på nettstedet Transparency in Sport og den britiske avisa Sunday Herald.

Samtidig avdekker Jennings hvordan maktkampen i det internasjonale fotballforbundet kan ha tatt en avgjørende ny vendig.

Asiatisk tungvekt For cirka ti dager siden havnet Blatter og visepresident Chung Mong-Joon i en spektakulær konfrontasjon i Zürich, med en rekke FIFA-topper som sjokkerte vitner.

- Kilder i FIFA sier at Chung gikk ut av møtet mens han ropte at ingenting ville stoppe ham fra å stille som Fifa-president neste år, sier Jennings.

UVENNER: FIFAS-visepresident Chung Mong-Joon (midten) hevdes å stille som motkandidat til sittende president Sepp Blatter (t.h.). Til venstre UEFA-president Michel Platini, som ble valgt med blant annet støtte fra Blatter. Foto: AP Photo
UVENNER: FIFAS-visepresident Chung Mong-Joon (midten) hevdes å stille som motkandidat til sittende president Sepp Blatter (t.h.). Til venstre UEFA-president Michel Platini, som ble valgt med blant annet støtte fra Blatter. Foto: AP Photo Vis mer

Denne gangen er det altså Blatters egen visepresident, koreanske Chung Mong-Joon, som er på krigsstien. Det er ikke uten grunn — og han er både mektig og rik. Visepresidenten tilhører Hyundai-familien og har tunge asiatiske forbund i ryggen.

Tidligere har også Norges Fotballforbund forsøkt å velte Sepp Blatter. I stedet var det Per Ravn Omdal som ble vraket.

- Kickbacks Uenigheten skal ifølge Jennings ha oppstått over kontrakter Blatter trumfet gjennom og som skal ha gitt flere av de mektige herrer i FIFA økonomiske fordeler i retur, såkalte kickbacks.

Dette skal være snakk om VM-kontrakter verdt flere hundre millioner dollar. Det er tidligere kjent at 100 millioner dollar ble kanalisert via FIFA-toppers lommer.

Men Blatter gjorde ifølge Jennings en avtale med sveitsiske påtalemyndigheter om at granskingen ble stoppet og 3,3 millioner pund ble tilbakebetalt sammen med en avtale om skyld.

I bytte skulle navnene på mennene som mottok bestikkelsene holdes hemmelig.

I et forsøk på å vinne neste års presidentvalg annonserte Blatter på FIFA-kongressen i Johannesburg i juni at han på visse betingelser ga 250 000 dollar i engangsstøtte til alle nasjonale forbund — på visse betingelser, sier Jennings.

Stikker dypt Fiendskapet mellom de to mennene stikker meget dypt. Chung har kjempet - og feilet — i et forsøk på å blokkere Blatter's beslutning om å tildele lukrative markedsførings og TV-rettigheter.

- Chung holdt et et hemmelig møte med ledere fra det rivaliserende IMG-selskapet som insisterte på at de ville by mer enn ISL, men ikke ville betale bestikkelser for å få kontraktene, sier Jennings.

- Vurderer å gå av Skandalene i Blatters regjeringstid er mange og beskyldninger om bestikkelser, kjøp av stemmer og billetter under bordet har vært mange.

Et nytt lavmål kom da det ble avslørt at presidentens nevø Philippe Blatter hadde blitt tildelt en større VM-kontrakt.

GRAVER I KORRUPSJON: Journalist og forfatter Andrew Jennings har avdekket flere tilfeller av økonomisk samrøre innen flere store idrettsorganisasjoner. Foto: Dagbladet
GRAVER I KORRUPSJON: Journalist og forfatter Andrew Jennings har avdekket flere tilfeller av økonomisk samrøre innen flere store idrettsorganisasjoner. Foto: Dagbladet Vis mer

- Blatter's dilemma er om han skal prøve å samle nok støtte til en kamp mot medlemmet av familien som eier selskapet Hyundai, som inkluderer Kia, eller gå av med pensjon av helsemessige årsaker før utfordringen gjøres offentlig kjent, sier Jennings.