FIFA-topp går av etter korrupsjonsavsløringer

- FIFA evner ikke å bekjempe korrupsjon, sier stjerneadvokat og medlem av etisk komité Günter Hirsch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyske stjerneadvokaten Günter Hirsch (67) trekker seg fra FIFAs etiske komité etter korrupsjonsavsløringene i Sunday Times, Dagbladet og BBC Panorama.

Overfor Dagbladet ønsker ikke Hirsch å utdype avgjørelsen ytterligere, men i et brev han har sendt til Claudio Sulser, etikkomiteens president, skriver han at FIFA har store problemer - og at det for Hirsch ikke framstår som om FIFA evner å løse problemene.

- FIFA viser ingen reell interesse i å rydde opp, skriver Hirsch.

- Hendelsene i de siste ukene har styrket et inntrykk av at de ansvarlige hos FIFA ikke ønsker å spille en aktiv rolle i å bekjempe, straffe og forebygge brudd på FIFAs etiske regler, skriver Hirsch.

67-åringen er en Tysklands mest anerkjente advokater, og har blant annet vært leder for Tysklands høyeste ankedomstol.

Høsten 2010 var et flere måneder langt mareritt for Sepp Blatters FIFA.

Svartebørs Først avslørte Dagbladet i august at visepresident Jack Warner - igjen - hadde deltatt i svartebørshandel med VM-billetter. Warner var også redd han ville miste de svært lukrative tv-rettighetene han hadde fått via sine kontakter.

Avsløringa ble senere tema hos BBCs anerkjente graveprogram Panorama, som du kan se et klipp fra øverst i denne saken.

TOPPET SEG: Qatars Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani med en kopi av VM-trofeet, etter at Sepp Blatter og FIFA i en svært kontroversiell tildeling ga landet VM i 2022. Foto: Reuters/Christian Hartmann/Scanpix
TOPPET SEG: Qatars Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani med en kopi av VM-trofeet, etter at Sepp Blatter og FIFA i en svært kontroversiell tildeling ga landet VM i 2022. Foto: Reuters/Christian Hartmann/Scanpix Vis mer

Dernest avslørte Sunday Times ved hjelp av skjult kamera hvordan FIFA-styremedlemmene Amos Adamu og Reynald Temarii ville selge sine VM-stemmer for penger. De to er suspendert.

Og to dager før VM-trekninga viste britiske Andrew Jennings, også det i BBCs Panorama, hvordan FIFA-styremedlemmene Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira har mottatt flere millioner kroner i bestikkelser.

De tre fotballpampene tok imot bestikkelsene fra firmaet ISL, som FIFA hadde tildelt eksklusive markedsføringsrettigheter i perioden da bestikkelsene ble gitt - mellom 1989 og 1999.

Dette førte til at flere styremedlemmer nektet å stemme på England i trekninga om VM i 2018.

Opprørt Cameron Statsminister David Cameron var selv i Zürich sammen med både David Beckham og prins William for å lobbyere for Englands søknad.

Han oppfordret før trekninga om at medienes kritiske FIFA-dekning skulle ignoreres. Nå har pipa fått en annen lyd:

- Vi hadde en svært god søknad, og en glimrende presentasjon. Det var definitivt flere FIFA-topper som så meg i øynene, tok meg i hånda og lovte at «vi støtter dere», sier Cameron nå.

- Fotballverdenen er ganske grumsete i det aspektet, legger han til.

TREKKER SEG FRA FIFA: Günter Hirsch sier han ikke har tro på at FIFA klarer å rydde opp i korrupsjonsavsløringene som har rystet organisasjonen. Foto: AP/Scanpix
TREKKER SEG FRA FIFA: Günter Hirsch sier han ikke har tro på at FIFA klarer å rydde opp i korrupsjonsavsløringene som har rystet organisasjonen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Dagbladet skrev dagen før VM-trekninga at Russland ville få mesterskapet i 2018 - noe som også slo til.

Blatter-regi Qatar, et land totalt uten fotballkultur og -tradisjoner, fikk til manges overraskelse VM i 2022. Sepp Blatter har nå fått sin belønning fra ørkenstatene.

Som Dagbladet varslet på forhånd, var det en velregissert plan med Sepp Blatter blant bakspillerne som lå bak, da visepresident Chung Moon-joon (59) mistet sin plass som leder av Den asiatiske fotballlføderasjonen (AFC) til fordel for prins Ali bin al Hussein (35) fra Jordan

Ali kom til kongressen med 13 stemmer fra sin egen region. De øvrige stemmene skal de styrtrike herrene i arabiske oljeland ha sikret Ali de siste dagene. Utfallet ble 25 til Ali og kun 20 til Chung.

FIFA-president Blatter varslet selv styremedlemmene om «djevlene i media» før VM-trekninga. 10 av 24 FIFA-styremedlemmer er stemplet som korrupte.

I et motsvar til alle beskyldningene annonserte Blatter forrige søndag at han vil etablere en egen anti-korrupsjonskomtié.

FIKK BREV: Claudio Sulser, leder for etikkomiteen i FIFA. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix
FIKK BREV: Claudio Sulser, leder for etikkomiteen i FIFA. Foto: AFP/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer