FIFA-topper mottok flere millioner i bestikkelser

Sepp Blatters FIFA rystes i grunnvollene, tre dager før VM-tildelingen.

HVA GJØR HAN NÅ? FIFA-president Sepp Blatter har fått en ny skandale på bordet, få dager før tildelingen av tre VM i fotball. Foto: EPA/Scanpix
HVA GJØR HAN NÅ? FIFA-president Sepp Blatter har fått en ny skandale på bordet, få dager før tildelingen av tre VM i fotball. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira, som alle sitter i styrekomiteen, har ifølge BBCs anerkjente graveprogram Panorama mottatt flere millioner kroner i bestikkelser.

De tre fotballpampene tok imot bestikkelsene fra firmaet ISL, som FIFA hadde tildelt eksklusive markedsføringsrettigheter i perioden da bestikkelsene ble gitt - mellom 1989 og 1999.

For å få disse rettighetene har selskapet altså ifølge BBC begått det som framstår som alvorlige lovbrudd.

Andrew Jennings, den prisbelønte journalisten som avdekker de nye tilfellene av FIFA-korrupsjon, har fått tilgang til dokumenter der totalt 175 utbetalinger, på totalt 600 millioner kroner, står oppført.

Nicolas Leoz tok ifølge BBC imot over fire millioner totalt; først 800 000,-, dernest de resterende 3,6 millionene fordelt på tre utbetalinger à 1,2 millioner norske kroner.

Erfarne Leoz, som har en fortid både som advokat og journalist, har sittet i styrekomiteen siden 1998. Han er leder i den sør-amerikanske fotballunionen.

Ricardo Teixeira er sjef for det brasillianske fotballforbundet - og leder av komiteen som arrangerer Brasil-VM i 2014. Via et selskap i Liechtenstein, Sanud, har han mottatt totalt 21 utbetalinger - verdt over seks millioner kroner totalt.
Der Leoz avsløres av sveitsiske rettsdokumenter, er det via et brasilliansk parlamentsreferat fra 2001 at Teixeira kan knyttes til Sanud.
Issa Hayatou, visepresident i FIFA med ansvar for Afrikas interesser, har tatt imot omkring 130 000 kroner i bestikkelser.

Store penger England ligger ifølge britiske bookmakere som nummer tre i rekka til å få VM i 2018. Balløya konkurrerer med Russland, Spania/Portugal og Nederland/Belgia om å få VM.

- ER KORRUPT: 1: Ricardo Teixeira tok ifølge BBC imot millionbestikkelser. Foto: AP/Scanpix
- ER KORRUPT: 1: Ricardo Teixeira tok ifølge BBC imot millionbestikkelser. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Teixeira og Leoz er ansett som støttespillere for Spaina og Portugals søknad - men Hayatou skal etter hva Dagbladet får opplyst ha planlagt å støtte England.

BBC har fått kritikk for timingen av dokumentaren, så tett opptil VM-tildelingen torsdag, men har forsvart dette med tiden de har behøvd for å grave fram materialet, og stoffets samfunnsrelevans.

I vinden før ISL brøt sammen i 2001, og det ble allerede i 2008 avdekket - av nettopp Andrew Jennings - at firmaet hadde betalt ut bestikkelser.

Roland Buechel, som jobbet som revisor hos ISL, sier til BBC at det lenge har vært mistenkt at det var rusk i finansene:

- Det er store penger om å gjøre; flere milliarder. Markedsføringsfirmaene slåss om dem, de ønsker dem alle sammen, illustrerer han.

Verken FIFA, forbundets president Sepp Blatter eller noen av de tre korrupsjonstatte pampene har ønsket å kommentere saken.

Skralt FIFA har fra før suspendert Reynald Temarii og Amos Adamu, som begge ble avslørt av Sunday Times da de sa seg villige til å ta imot penger under bordet. Temarii har bestemt seg for å godta ettårig karantene.

- ER KORRUPT: 2: Conmebol-president Nicolas Leoz. Foto: AP/Scanpix
- ER KORRUPT: 2: Conmebol-president Nicolas Leoz. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Antallet delegater som skal avgjøre tildelingen av VM både i 2018 og 2022 er nå nede i 22 - og det kan etter dagens avsløringer synke ytterligere.

Også Jack Warner, visepresident i FIFA og aktiv svartebørsoperatør, omtales i BBC-dokumentaren. Dagbladet avslørte i august at Warner, som fra før er gitt en millionbot for svartebørshandel, har vært på ferde igjen.

Dagbladets avsløring er plukket opp og omtalt av BBC.

Om Warner, Leoz, Hayatou og Teixeira alle blir suspendert, vil to VM, verdt milliarder av kroner, bli tildelt av 18 personer.

- ER KORRUPT: 3: FIFA-visepresident Issa Hayatou (bak, i dress). Foto: AP/Scanpix
- ER KORRUPT: 3: FIFA-visepresident Issa Hayatou (bak, i dress). Foto: AP/Scanpix Vis mer
PÅ FERDE IGJEN: Jack Warner. Foto: AFP/Scanpix
PÅ FERDE IGJEN: Jack Warner. Foto: AFP/Scanpix Vis mer