Fighteren Olise er død

Bare få dager etter Olise Grønskags (61) seier over Frøya kommune kommer den triste meldingen om at hun er død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Gjennom flere møter som journalist opplevde jeg Olise som en liten kjempe av en dame. Hun vil bli dypt savnet, ikke bare av sin nærmeste familie, men av alle dem som lærte henne å kjenne.

Olise Grønskag fikk for ei tid tilbake lungebetennelse, og ble av den grunn sendt til sykehus torsdag ettermiddag. Da viste det seg at hun også hadde fått en leverbetennelse. Hun døde i 20-tida lørdag kveld.

Dagbladets lesere ble først kjent med Olise gjennom et oppslag 9. januar i år. Der kom det fram at Frøya kommune ville ta fra henne nattevakta, til tross for at hun hele livet har hatt behov for hjelp døgnet rundt.

Den sterke damen på 15 kilo og 80 centimeter nektet å godta at kommunens sparetiltak skulle ta tryggheten fra henne. Hun tok opp kampen og vant en full seier da klagesaken havnet på bordet til Fylkeslegen.

Noen seiersreportasje fikk vi aldri laget. Meningen var å besøke Olise på Frøya når hun var blitt frisk fra lungebetennelsen, men vi vet fra hennes søsken at hun var utrolig lykkelig over å ha vunnet kampen for det hun så på som et rettmessig krav.

Olise Grønskag ble født med sykdommen osteogenesis imperfecta (OI), som er en bindevevssykdom. Etter hva man vet, var hun den eldste i landet med denne sykdommen.

Men Olise var en fighter. Hun levde et aktivt liv med en barndom i vilter lek med tre yngre søsken. Hun jobbet 12 år ved Frøya-avisas abonnementsavdeling og ble rødruss da hun var 50 år gammel. I 1980 startet hun også lokallag av Norges Handikapforbund på Frøya, og var selv leder i over seks år. Hun ble også valgt inn i kommunens helse- og sosialkomité.

I tillegg til alt dette var Olise en ivrig arrangør av juleverksted for sine åtte tantebarn og tre gammeltantebarn. Hun var også glad i å lese, fotografere og ikke minst skrive brev til den engelske brevvennen hun møtte så tidlig som i 1969.

Kong Harald og dronning Sonja fikk møte Olise da de besøkte Frøya som kronprinspar i 1987. Hun leste dikt for dem, og Sonja ga henne spontant sin blomsterbukett.

Alle som fikk den glede å møte Olise Grønskag, vil huske henne som et kraftsentrum med en helt spesiell utstråling. Nå som hun er død, er verden et lyspunkt fattigere.

DØDE LØRDAG: Olise Grønskag døde lørdag på Orkdal Sanitetsforenings Sjukehus. Hun ble 61 år gammel.