Coronaviruset

Figuren som viser Norges problem

En ny studie har sett på effekten av importsmitte for ulike land under coronapandemien.

PROBLEM: Matematiske beregninger viser at Norge i september måtte ha begrenset grensetrafikken betydelig for å få ned importsmittetilfellene til under 1 prosent av alle nye smittetilfeller. Den lilla streken illustrerer hvor mye som skal til av innreisebegrensende tiltak i et land for at importsmitte ikke skal bidra nevneverdig til smittespredningen. Den svarte streken illustrerer eksisterende smitte i et land. Figuren viser at Norge er blant landene hvor svært strenge tiltak ved grensene måtte ha blitt satt inn i september for å hindre at importsmitte setter fart i smittespredningen. I toppen av figuren er land med så stor smittespredning internt i september at streng grensekontroll ville være av mindre betydning for smittespredningen. Figur: The Lancet Public Health
PROBLEM: Matematiske beregninger viser at Norge i september måtte ha begrenset grensetrafikken betydelig for å få ned importsmittetilfellene til under 1 prosent av alle nye smittetilfeller. Den lilla streken illustrerer hvor mye som skal til av innreisebegrensende tiltak i et land for at importsmitte ikke skal bidra nevneverdig til smittespredningen. Den svarte streken illustrerer eksisterende smitte i et land. Figuren viser at Norge er blant landene hvor svært strenge tiltak ved grensene måtte ha blitt satt inn i september for å hindre at importsmitte setter fart i smittespredningen. I toppen av figuren er land med så stor smittespredning internt i september at streng grensekontroll ville være av mindre betydning for smittespredningen. Figur: The Lancet Public Health Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Global turisme, handel, næringsliv, utdanning og arbeidsmobilitet avhenger av at mennesker kan bevege seg på tvers av landegrensene.

FNs konferanse om handel og utvikling anslår at verdensturismen vil tape inntekter i størrelsesorden 1,6–2,8 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet som et resultat av covid-19-pandemien.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anslår at strenge reisebegrensninger kan øke servicenæringens kostnader med 12 prosent.

En ny studie, publisert i anerkjente The Lancet Public Health, har matematisk beregnet hvilken effekt såkalt importsmitte har hatt for smittespredningen i ulike land.

Forskerne har vurdert potensielle fordeler med internasjonale reisebegrensninger når land opplever forskjellige epidemiske forhold.

De har sammenliknet antall smittetilfeller som følge av reising over landegrensene med tilfeller som skyldes lokal smitteoverføring i 162 land.

Interessante funn

Forskerne har sett på smittetilfeller opp mot detaljerte data over flytrafikken, og gjort beregninger i mai og i september.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer