Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiker til Tanta

Utenriksminister Jan Petersen sier at de som kobler modernisering av UD med krisen, mangler «tankens klarhet» og refser Aftenposten for «ondskapsfull skriving».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Mange pårørende har uttrykt frustrasjon over UD. Hva er ditt svar til dette?

-  Vi er klar over at vi ikke nådde alle sammen og ber om forståelse for at vi måtte prioritere. Det tar ei tid å få folk ut, få dem på stedet og få etablert hva er faktum. Det var ikke alt vi greide å gjøre med en gang og det ber jeg bare om forståelse for.

Evighet

-  Er det noe du vil beklage?

-  Ja, jeg er lei for at vi ikke nådde alle i den første tida, men jeg ber om at de prøver å forstå hvorfor det var sånn. Vi kunne ikke greie å være i kontakt med fire- fem tusen nordmenn i løpet av det første døgnet. For dem som satt der nede må hver time ha føltes som en evighet, men for oss som satt med 100 oppgaver samtidig var hver time som et pust. Jeg anklager ingen, men sånn var det.

Tankens klarhet

-  Forstår du kritikken fra de pårørende?

-  Det at jeg nå ikke er særlig begeistret for de mange presseoppslagene, betyr ikke at jeg generelt avviser kritikken. Det jeg har mindre toleranse for er en del forståsegpåere her hjemme. Noe av det har antatt former av ondskapsfull skriving og her har jeg lyst til å kjempe tilbake. Den runden som var i Aftenposten i dag (onsdag), var ondskapsfull. Det ble gjort alt for å framstille meg som usympatisk og det synes jeg var ondskapsfullt rett og slett etter tre tøffe uker.

For øvrig, etter å ha lest Aftenposten de siste to ukene, har jeg følgende kommentar, nemlig at de bør overlate tabloidjournalistikken til dem som kan det!

-  Sp-leder Åslaug Haga ser på UDs behandling av krisen som et symptom på en kultur i UD. Viser ikke det en sammenheng mellom krisehåndteringen og organisasjonen?

-  Denne sammenrøringen av andre organisasjonsspørsmål og denne krisen vitner om at det er en del som ikke greier å holde tankens klarhet i ei vanskelig tid. Akkurat nå virker det som om man skal ta noen uansett. Jeg ser nå at utenriksråd Bjarne Lindstrøm er omtalt for ting som ikke har noe med kriseberedskapen å gjøre. Slik dette sauses sammen nå rammer det ikke bare Lindstrøm, men det rammer meg fordi man forsøker å bygge opp Lindstrøm som en slags allmektig beslutningstaker hvor ministeren og andre er bare et haleheng til hans initiativer. Dette er surr og det blir helt galt.

-  Er det ikke sammenheng mellom styringen av UD og krisehåndteringen?

-  Det er det helt klart, men det er ikke slik avisene har skrevet at dette er en toppstyrt organisasjon der ingen tør ta selvstendige beslutninger. Dette er en handlekraftig organisasjon hvor folk tør ta beslutninger. Når vi begynner å måle denne kritikken mot helt konkrete fakta, så synes jeg noe av den forsvinner.

TØFFE DAGER: Jan Petersen mener ingen kunne forutse flodbølgekatastrofen i Asia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media