Fikk 125 mill. da han sa nei

Erling Borg (69) tjente over 60 millioner netto på sin investering i Finance Credit, men opplever finansskandalen som svært ubehagelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto han i vitneboksen og fortalte om sitt samarbeid med Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen.

- Av disse to var det Stensrud som hadde ledertrøya på i alle sammenhenger. Jeg ble oppfattet som en brysom fyr, en festbrems, sa tidligere styremedlem Erling Borg da han vitnet i rettssaken mot Trond Kristoffersen i går.

Sa nei

Borg gikk inn med seks millioner høsten 1997 og satt i styret fram til august 2000 da han gikk ut av selskapet etter det han kalte et «rabaldermøte». Han hadde da i mellomtida betalt til sammen 36,2 millioner for en eierandel på ca. 24 prosent av aksjene. Borg oppdaget utover i 1999 og 2000 at Stensrud og Kristoffersen forsøkte å lure ham.

Han fant ut at de var de reelle eierne av to selskaper, Direkte Inkasso og Nordisk Kredittsamarbeid, som de hadde kjøpt billig og solgte til sine egne selskaper.

- Jeg ville ikke være med. Det var en risiko for at de ville tappe Finance Credit Norge ASA for over 70 millioner, og det kunne jeg ikke akseptere, sier Borg til Dagbladet.

Lukrativt

Han nektet å gi etter for press fra styreleder Torgeir Stensrud, og partene ble enige om å skille lag.

- Alt det jeg forsøkte å påvise, ble avvist som noe stort tull, sier Borg som etter «rabaldermøtet» informerte den eneste ikke-eieren i styret, Svein Ribe Anderssen. Hans kommentar til Borgs kritiske innvendinger var følgende:

- Jeg skjønner at du vil ha to streker under svaret.

Borg fikk forhandlet seg til en pris på 125 millioner på sin eierpost. Han fikk fem millioner i hånda og deretter 120 millioner inn på konto fra minst to av bankene «som sto i kø for å låne ut penger».

- I bilen hjem til Lillehammer tenkte vi at det var et greit oppgjør. Men egentlig var jeg også litt trist fordi vi måtte gå ut av et selskap vi hadde stor tro på.

Fratrukket investering og skatt gikk Borg ut med over 60 millioner i gevinst.

GODT BETALT: Tidligere styremedlem Erling Borg.