SPRAYET MED SYRE: Shamsia er en av jentene som ble angrepet 12. november. De siste dagene er til sammen 10 menn arrestert for å ha stått bak syreangrepet mot elevene ved jenteskolen Mirwais Mena. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIX
SPRAYET MED SYRE: Shamsia er en av jentene som ble angrepet 12. november. De siste dagene er til sammen 10 menn arrestert for å ha stått bak syreangrepet mot elevene ved jenteskolen Mirwais Mena. Foto: EPA/S. SABAWOON/SCANPIXVis mer

- Fikk 13 000 for å spraye syre i ansiktet

Angrep afghanske skolejenter med lekepistol. Nå er 10 pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Afghanske myndigheter har arrestert 10 menn etter at flere skolejenter ble angrepet med syre tidligere denne måneden.

Alle de 10 skal være Taliban-opprørere og har tilstått å ha deltatt i angrepet, sier Rahmatullah Raufi, guvernør i Kandahar der angrepet skjedde.

De arresterte skal ha sagt at de fikk betalt mellom 13 000 og 14 000 kroner av høytstående Taliban-medlemmer for å kaste syre i ansiktet på skolejentene.

- Dette var Taliban
Taliban nekter for enhver tilknytning til angrepet, som er blitt fordømt verden over, melder BBC.

Afghanske myndigheter på sin side legger skylda på Taliban-opprørere som de mener har kommet over grensa fra nabolandet Pakistan.

- Dette ble ledet av Taliban. De tok ordre fra den andre siden av grensa fra de som leder terrorangrepene i Kandahar, sa viseinnenriksminister, general Mohammad Daud på en pressekonferanse.

Det er ikke kommet opplysninger om hvem de arresterte er, eller om hvor mange av dem som har tilstått ugjerningen.

Det var 12. november at minst 15 jenter og deres kvinnelige lærere ble sprayet i ansiktet med syre av to menn som kjørte forbi dem på motorsykkel.

Angriperne brukte lekepistol og flyktet med en gang andre personer kom jentene til unnsetning.

I de tre første dagene etter angrepet ble elevene ved jenteskolen Mirwais Mena holdt hjemme av frykt for nye angrep.

- De burde henges
Rapportene som har kommet fra sykehuset der jentene ble innlagt har ikke vært oppløftende. En av jentene kunne ikke åpne øynene på flere dager, en annen må få ansiktet rekonstruert med plastisk kirurgi, mens en lærer ved navn Nuskaal ble brent gjennom burkaen hun bar, skriver nyhetsbyrået AP.

Nå vil hun ha sin hevn for det som skjedde.

- Hvis disse menneskene blir funnet skyldig, burde regjeringen kaste den samme syren på disse kriminelle. Etterpå burde de henges, sier Nuskaal.

Afghanistans president Hamid Karzai har også tatt til orde for offentlig henrettelse av de som stod bak syreangrepet. FN omtalte overfallet på jentene som en «ondskapsfull, kriminell handling», USAs førstedame Laura Bush kalte angrepet «feigt».

Forbud mot jenter
Mens verden fordømmer, nekter Taliban, via sin talsmann Qari Yousef Ahmadi, for å stå bak angrepet på jentene. Uansett tyder alt på at angrepet ble gjennomført av grupperinger som er imot kvinners rett til utdanning, mener ekspertene.

Den sørlige provinsen Kandahar er der hvor Taliban-bevegelsen oppstod, og er en av Afghanistans mest konservative regioner. Under Taliban, som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, fikk jenter forbud mot å gå på skole.
Kun én million barn, hovedsaklig gutter, fikk skolegang under Taliban.

I dag går seks millioner afghanske barn på skolen. Av disse er to millioner jenter. Konservative familier velger fortsatt å holde jentene hjemme, tross myndighetenes forsøk på å oppfordre til utdanning av kvinner.