RIKE: Høyreleder Erna Solberg og nestleder Bent Høie kan være fornøyde med pengegavene som har strømmet til partiet nylig. Her er de på Høyres sommermøte med pressen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RIKE: Høyreleder Erna Solberg og nestleder Bent Høie kan være fornøyde med pengegavene som har strømmet til partiet nylig. Her er de på Høyres sommermøte med pressen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Fikk 13,5 mill.

Helt overraskende fikk Høyre gigantarv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke nok med at valgvinden har blåst fra Høyre det siste året.

Nå regner det også penger over partiet.

I går ble partienes innrapporterte pengegaver for 2010 publisert, og der går det fram at to store arveoppgjør gjorde fjoråret usedvanlig bra for Høyre økonomisk. Til sammen fikk partiet inn 13,5 millioner kroner fra to dødsbo.

Det største bidraget kom fra Leif Ø.W. Johansens dødsbo. Forretningsmannen Johansen fra Oslo var 101 år gammel da han døde i fjor vinter og han hadde da en ligningsformue på 25 millioner kroner.
Av testamentet han etterlot seg gikk det fram at 10,6 millioner kroner skulle gå til Høyre.

Stille sympatisør Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal forteller at arvepengene kom overraskende på partiet.

- Han har vært et trofast partimedlem i hele sin levetid, men han har ikke ønsket at det skal være noe oppmerksomhet rundt hans bidrag, sier Ryssdal.

Han karakteriserer Johansen som en stille sympatisør.

- Jeg kjente ham ikke, men jeg vet at han hadde en overbevisning og at han ønsket å støtte opp om det politiske arbeidet, sier Ryssdal.

Til valgkamp
Pengene kommer godt med for partiet som til stadighet har kritisert Arbeiderpartiets økonomiske bindinger til fagbevegelsen.

- Det er veldig hyggelig å få denne typen gaver. Vi er helt avhengig av dem for å kunne matche vår politiske konkurrent, sier Ryssdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i fjor ble Aps gaver bare småpenger i forhold til Høyres arvepenger. I fjor mottok Ap 5,2 millioner kroner fra LO og Fellesforbundet.

Ryssdal forteller at slike ekstraordinære gaver blir satt i fond. Ved årsskiftet var det balanseført 57 millioner kroner i partiets fond.

- Vi har ingen handlingsregel, men stort sett bruker vi bare avkastningen, sier Ryssdal.

Likevel har arvepengene fått ben å gå på i valgkampinnspurten.

- I den valgkampen vi er inne i betyr ikke fondet noe annet enn at vi kan legge opp et budsjett som er et par millioner høyere enn det vi ellers ville hatt råd til. Vi har et valgkampbudsjett på åtte millioner kroner i år, sier Ryssdal.