Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 137 000 kroner på tre timer

Landets butikker og finansieringsselskaper kappes om å låne deg penger. Nordmenn skylder nå mer enn fire milliarder kroner etter heftig bruk av handlekort. Frode Thorén (31) dro på shopping uten ei krone i lomma. I løpet av noen formiddagstimer sikret han seg varer og kreditter for 137 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan knapt bli enklere. Et legitimasjonskort og noen butikkbesøk er alt som skal til for å fylle en slunken lommebok. Vi vet det, for vi har prøvd.

Gjeldsbombe

Med fast jobb og oppgitt inntekt på 250 000 kroner i bakhand, skaffet Frode Thorén seg varer og kreditter tilsvarende en normal netto årslønn. På kjøpet fikk han skyhøye renter og betalingsforpliktelser store nok til å gjøre selv den ryddigste bokholder til en gjeldsbombe. Noen pennestrøk var alt som skulle til; en tidligere betalingsanmerkning og et studielån på 250 000 kroner, var ingen hindring.

Frode gjorde det tusenvis av nordmenn har gjort før ham. Han sikret seg handlekortene som frister med betalingsfrie perioder og handlemuligheter over hele landet. Flere av kortene kan også brukes til å ta ut kontanter i minibanker og bankfilialer. Det kreves ingen sikkerhet for kreditten, men finansieringsselskapene sjekker lønn og økonomisk vandel.

Rentevilkårene er stive. Effektiv rente ligger på rundt tjue prosent, i enkelte tilfeller helt opp mot tretti prosent. Likevel har mer enn 400 000 nordmenn skaffet seg ett av de to største kortene i markedet: Kjøpekort og Her & Nå-kortet.

I tillegg fins det en rekke andre finansieringstilbud som gjør det mulig å fylle lommeboka med en hel kortstokk.

Handleturen

  • På Bohus i Oslo åpner dørene klokka ti. Frode fyller ut søknaden om Bohuskortet i løpet av et par minutter, et snaut kvarter seinere kan han gå ut av butikken med godkjennelsen i handa. Kredittgrensen på 50 000 kroner kan han bruke umiddelbart i Bohus-kjeden, hvis han venter noen dager får han også kortet som gjør det mulig å melke landets minibanker.
  • Noen bilminutter unna ligger Elkjøp i Bærum. Butikken tilbyr Kjøpekort med fire måneders betalingsutsettelse mot et gebyr på 275 kroner. Maksimal kredittgrense er 50 000 kroner også her. Kortet kan brukes i butikker og minibanker. Etter en kredittvurdering avspises Frode med fattige 15 000. Ja, ja. Man tar det man får.
  • Hos Ikea, noen hundre meter lenger sør, går det bedre. Riktignok tar det en halvtime å få behandlet søknaden om IKEA Konto, men hva gjør man ikke for femti tusenlapper. Det blir tretti, etter nok en kredittvurdering. Ulempen er at kreditten bare kan brukes på møbler.
  • Men Frode vil ha kontanter. Og en trådløs telefon. Telefonen koster en tusenlapp på Spaceworld hvor de også tilbyr finansieringskortet Her & Nå.
  • Frode søker om 40 000 kroner i kreditt. Men får det ikke. Han får 42 000! Dermed føyer han seg inn i rekken av selskapets om lag 150 000 kunder med Her & Nå-kort - et kort som kan brukes til så vel varekjøp som kontantuttak.

Noen formiddagstimer var altså det som skulle til. Frode Thorén fikk til sammen 137 000 kroner i kreditt etter fire butikkbesøk. Vel hundre tusen av dem kan han, om han vil og tør, hente ut i kontanter. Til åger-renter.

Løpsk kreditt
PÅ SØLVFAT: Frode Thorén fikk varer og kreditter for 137 000 kroner på kort tid. Det er lett å få lån, men rentene er skyhøye.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!