Fikk 14000 hatbrev fordi de giftet seg av kjærlighet

Etter at de giftet seg mot deler av familiens vilje i 2007.

LIVREDD: - Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det. Jeg er livredd når jeg henter posten om morgenen i tilfelle det har kommet et nytt brev. Alle håndskrevne konvolutter skremmer livet av meg, sier den 30 år gamle norskpakistanske kvinnen som blir hengt ut i brevet. Brevene blir sendt til hele det norskpakistanske miljøet i Oslo. Dette brevet er sendt til forfatter og politiker Aslam Ahsan. Foto: ESPEN RØST
LIVREDD: - Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det. Jeg er livredd når jeg henter posten om morgenen i tilfelle det har kommet et nytt brev. Alle håndskrevne konvolutter skremmer livet av meg, sier den 30 år gamle norskpakistanske kvinnen som blir hengt ut i brevet. Brevene blir sendt til hele det norskpakistanske miljøet i Oslo. Dette brevet er sendt til forfatter og politiker Aslam Ahsan. Foto: ESPEN RØSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Sommeren 2007 var alt klart for bryllup i Oslo. Et norskpakistansk par i 30-årene hadde planlagt arrangementet i et år.

Men ikke alle i det norskpakistanske miljøet støttet ekteskapsinngåelsen.

Motstanderne satte igang en kampanje for å få stoppet ekteskapet.

Grov sexsjikane
I løpet av en treårsperiode har de sendt ut over 14 000 sjikanerende brev om paret. Brevene har blitt sendt til privatpersoner, moskeer, innvandringsorganisasjoner og profilerte norskpakistanere og paret selv. Dagbladet har kopi av det siste brevet som kom rett før påske.

«Nå skriver jeg dette brevet etter åtte måneder om foreldrene «Yusuf», «Samira» og «Mubashar». Hele Oslo vet hvor kjent «Aisha» er i skammens navn». (Personene er anonymisert av Dagbladet, red.anm.)

Resten av brevet er for grovt og krenkende til at det kan gjengis.

I brevet beskrives det hvordan familien til det unge norskpakistanske ekteparet skal utsettes for seksuelle overgrep. Familien blir hengt ut med navn og telefonnummer.

- Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det. Jeg er livredd når jeg henter posten om morgenen i tilfelle det har kommet et nytt brev. Alle håndskrevne konvolutter skremmer livet av meg, sier den 30 år gamle norskpakistanske kvinnen som blir hengt ut i brevet.

PAKISTANSK VIS: - På meg høres det ut som en person som vil hevne seg på pakistansk vis. I Pakistan ville de gått til fysisk angrep, her forsøker de heller å skade æren på et annet vis. Å bli stemplet offentlig på denne måten er veldig grovt og krenkende, sier Aslam Ahsan. Her sammen med mannen som blir trakassert. Foto: ESPEN RØST
PAKISTANSK VIS: - På meg høres det ut som en person som vil hevne seg på pakistansk vis. I Pakistan ville de gått til fysisk angrep, her forsøker de heller å skade æren på et annet vis. Å bli stemplet offentlig på denne måten er veldig grovt og krenkende, sier Aslam Ahsan. Her sammen med mannen som blir trakassert. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Paret ønsker å være anonyme.

- Vi har mange norske venner og andre bekjente som ikke er norskpakistanere og som fortsatt ikke kjenner til saken. Vi har ingen ønsker om at de skal kjenne til saken heller, da det allerede er en stor belastning, sier ektemannen (30).

Truet med å stoppe bryllupet
For tre år siden var de et lykkelig par. Giftemålet skulle stå neste år. Alt så lyst ut. Så kom en telefon. Det skulle bli starten på parets helvete.

- En person ringte til faren min og advarte om konsekvensene hvis vi giftet oss. Han sa at flere kom til å jobbe aktivt for at giftemålet skulle bli stoppet, forteller mannen.

Familien tok ikke trusselen alvorlig, og gikk videre med giftemålet.

- Hvorfor tror du de var i mot ekteskapet?

- Fordi vi giftet oss ut fra kjærlighet, sier han. Dette falt ikke i god jord hos en del av jentas familie.

Våren 2007 kom det første brevet. Det gikk til angrep på mannens mor og hans nærmeste familie. Brevskriveren fremførte trusselen mot at giftemålet skulle finne sted.

- Sinnet koker i meg hver gang jeg mottar disse brevene, sier mannen i dag.

Siden kom det flere brev. Hvert brev ble sendt ut i over tusen eksemplarer. Alle brevene var anonyme.

- Brevene ble stadig grovere og grovere, forteller han.

- Det var grov sjikane, direkte trusler om at noe fælt kunne skje med familien og at de ville bli hengt ut med navn, forteller norskpakistaneren.

Har mistanke om gjerningsperson
Familien valgte å anmelde truslene til politiet.

- Jeg føler at jeg ble tatt på alvor, men politiet har ikke fulgt opp sporene godt nok, sier han.

- Så dere vet hvem som står bak?

- Vi har vår mistanke, men vi vil ikke si det offentlig da vi ikke er helt sikre, sier 30-åringen.

Rett før bryllupet kom det et nytt brev. Der sto det at folk kom til å fysisk stoppe ekteskapet.

- Vi var redde og vi sendte en bekymringsmelding til politiet, forteller den 30 år gamle mannen.

- Vi feiret bryllupet på et hotell i Oslo-området. Vi tenkte at det nå var over. At de som forsøkte å stoppe giftemålet nå hadde gitt opp, forteller mannen. Så dro det unge paret på en tre ukers bryllupsreise. Men de som forsøkte å ødelegge bryllupet hadde ikke gitt opp.

Kjent i hele det norskpakistanske miljøet
Etter hvert ble resten av familien også hengt ut i brevene. Små barn, moren og andre kvinner i familien ble sjikanert, og brevene oppga familiemedlemmenes telefonnumre, adresse, hvor de jobbet og hvor barna gikk på barnehage og skole.

Brevene har alltid blitt sendt ut i mellom 1000 og 1200 eksemplarer, ifølge de som sender dem ut, og familien har totalt fått 14 brev. Det vil si at det minst har blitt sendt ut 14 000 brev til det norskpakistanske miljøet i Oslo og i dag er saken kjent i hele miljøet.

- Alle disse truslene fører til nedsatt livskvalitet og redsel for at noe skal skje meg eller mine nærmeste. Hele min familie sliter psykisk på grunn av disse brevene, sier 30 åringen. Også kona er sterkt preget av situasjonen.

- Min kone sliter veldig psykisk på grunn av dette. Hun føler at alt dette skjer på grunn av henne, sier ektemannen.

- Vedkommende som skriver disse brevene vet mange personlige ting om oss, hva kan vedkommendes neste steg være? Hvor langt er han villig til å gå? Jeg ser meg alltid over skulderen og jeg blir fort engstelig blant fremmede mennesker, sier kvinnen.

Kan ha brukt over 100 000 kroner
De som står bak har brukt store ressurser på trakasseringen.

- Et raskt regnestykke viser at det vil koste over 7200 kroner å sende ut 1200 brev hvis portoen er seks kroner per brev. Dermed kan de ha brukt over 100 000 kroner på å sende ut brevene, forteller mannen. På tross av at brevene rammer hele familien, føler han ikke at politiet har tatt saken på alvor.

- Vi har vært i kontakt med politiet hver gang det kom nye brev. Vi har blitt fortalt at politiet jobber med saken, men ingenting har skjedd, sier mannen.

En av de som har mottatt brevene er den kjente norskpakistanske forfatteren og politikeren Aslam Ahsan. Han har ingen relasjon til den berørte familien.

- På meg høres det ut som en person som vil hevne seg på pakistansk vis. I Pakistan ville de gått til fysisk angrep, her forsøker de heller å skade æren på et annet vis. Å bli stemplet offentlig på denne måten er veldig grovt og krenkende, sier Ahsan.

- Velkjent fenomen

Venstre-politikeren Yousuf Gilani tror det norske politiet mangler ekspertise til å håndtere slike saker.

- Dette er velkjent fenomen i hovedsakelig Pakistan og nå har man dratt denne ukulturen til Norge. Dette er en veldig feig måte å angrep folk på. Normale mennesker gjør ikke dette, sier Gilani. Han sier saken er godt kjent i det norskpakistanske miljøet.

- Jeg sympatiserer med de som er rammet. De er en godt likt og respektert familie, sier Gilani. Han forteller at det unge ekteparets situasjon ikke er enestående.

- Jeg har opplevd flere lignende episoder i Drammen hvor man forsøker å sverte en part som skal gifte seg. Ofte kommer dette i form av «velmenende råd», hvor man advarer den ene partens familie mot å inngå ekteskap med den aktuelle personen, sier Gilani.

- Organisert hevnaksjon
Tirsdag denne uka valgte Aslam Ahsan å anmelde saken.

- Det siste brevet er så grovt at noen må gjøre noe. Jeg blir fryktelig provosert over dette. Samtidig virker det som politiet tar alt for lett på saken, sier Ahsan. Han mener politiet må beskytte familien.

- Dette virker som en godt organisert hevnaksjon. I en rettsstat må man kunne leve i ro og fred uten å bli hengt ut på denne måten, sier Ahsan.

FEIG: - Dette er velkjent fenomen i hovedsakelig Pakistan og nå har man dratt denne ukulturen til Norge. Dette er en veldig feig måte å angrep folk på. Normale mennesker gjør ikke dette, sier Yousuf Gilani. Foto: TORBJØRN GRØNNING
FEIG: - Dette er velkjent fenomen i hovedsakelig Pakistan og nå har man dratt denne ukulturen til Norge. Dette er en veldig feig måte å angrep folk på. Normale mennesker gjør ikke dette, sier Yousuf Gilani. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
ANONYME: 
- Vi har mange norske venner og andre bekjente som ikke er norskpakistanere og som fortsatt ikke kjenner til saken. Vi har ingen ønsker om at de skal kjenne til saken heller, da det allerede er en stor belastning, sier ektemannen (30). Foto: NINA HANSEN
ANONYME: - Vi har mange norske venner og andre bekjente som ikke er norskpakistanere og som fortsatt ikke kjenner til saken. Vi har ingen ønsker om at de skal kjenne til saken heller, da det allerede er en stor belastning, sier ektemannen (30). Foto: NINA HANSEN Vis mer
- NOE MÅ GJØRES: Tirsdag denne uka valgte Aslam Ahsan å anmelde saken.

- Det siste brevet er så grovt at noen må gjøre noe. Jeg blir fryktelig provosert over dette. Samtidig virker det som politiet tar alt for lett på saken, sier Ahsan. Han mener politiet må beskytte familien. Foto: GEIR BØLSTAD
- NOE MÅ GJØRES: Tirsdag denne uka valgte Aslam Ahsan å anmelde saken. - Det siste brevet er så grovt at noen må gjøre noe. Jeg blir fryktelig provosert over dette. Samtidig virker det som politiet tar alt for lett på saken, sier Ahsan. Han mener politiet må beskytte familien. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer
VAR I MOT EKTESSKAPET Sommeren 2007 var alt klart for bryllup i Oslo. Et norskpakistansk par i 30-årene hadde planlagt arrangementet i et år.

Men ikke alle i det norskpakistanske miljøet støttet ekteskapsinngåelsen.

Motstanderne satte igang en kampanje for å få stoppet ekteskapet. Foto: ESPEN RØST
VAR I MOT EKTESSKAPET Sommeren 2007 var alt klart for bryllup i Oslo. Et norskpakistansk par i 30-årene hadde planlagt arrangementet i et år. Men ikke alle i det norskpakistanske miljøet støttet ekteskapsinngåelsen. Motstanderne satte igang en kampanje for å få stoppet ekteskapet. Foto: ESPEN RØST Vis mer
SENDT TIL MOSKER: I løpet av en treårsperiode har de sendt ut over 14 000 sjikanerende brev om paret. Brevene har blitt sendt til privatpersoner, moskeer, innvandringsorganisasjoner og profilerte norskpakistanere og paret selv. Her fra
fredagsbønn i moskeen i Åkebergveien i Oslo.
Foto: SCANPIX
SENDT TIL MOSKER: I løpet av en treårsperiode har de sendt ut over 14 000 sjikanerende brev om paret. Brevene har blitt sendt til privatpersoner, moskeer, innvandringsorganisasjoner og profilerte norskpakistanere og paret selv. Her fra fredagsbønn i moskeen i Åkebergveien i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer
GODT LIKT: - Jeg sympatiserer med de som er rammet. De er en godt likt og respektert familie, sier Yousuf Gilani. Foto: TORBJØRN GRØNNING
GODT LIKT: - Jeg sympatiserer med de som er rammet. De er en godt likt og respektert familie, sier Yousuf Gilani. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
- BLE IKKE TATT PÅ ALVOR: - Vi har vært i kontakt med politiet hver gang det kom nye brev. Vi har blitt fortalt at politiet jobber med saken, men ingenting har skjedd, sier mannen.
- BLE IKKE TATT PÅ ALVOR: - Vi har vært i kontakt med politiet hver gang det kom nye brev. Vi har blitt fortalt at politiet jobber med saken, men ingenting har skjedd, sier mannen. Vis mer
GODT ORGANISERT: - Dette virker som en godt organisert hevnaksjon. I en rettsstat må man kunne leve i ro og fred uten å bli hengt ut på denne måten, sier Aslam Ahsan. Foto: ESPEN RØST
GODT ORGANISERT: - Dette virker som en godt organisert hevnaksjon. I en rettsstat må man kunne leve i ro og fred uten å bli hengt ut på denne måten, sier Aslam Ahsan. Foto: ESPEN RØST Vis mer
DYR HEVN: - Et raskt regnestykke viser at det vil koste over 7200 kroner å sende ut 1200 brev hvis portoen er seks kroner per brev. Dermed kan de ha brukt over 100 000 kroner på å sende ut brevene, forteller mannen (t.v.) Her sammen med Aslam Ahsan (t.h.) Foto: ESPEN RØST
DYR HEVN: - Et raskt regnestykke viser at det vil koste over 7200 kroner å sende ut 1200 brev hvis portoen er seks kroner per brev. Dermed kan de ha brukt over 100 000 kroner på å sende ut brevene, forteller mannen (t.v.) Her sammen med Aslam Ahsan (t.h.) Foto: ESPEN RØST Vis mer