Fikk 16 kilo kokain i bagasjen

Karibisk flyplassansatt sendte koffert full av kokain merket med Lives navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Live Hokstad opplevde alle reisendes mareritt da hun skulle hjem fra den karibiske øya St. Lucia etter å ha feiret tusenårsskiftet sammen med gamle venner i desember 2000.

- Jeg var utvekslingsstudent på St. Lucia i 1989-1990, og har reist tilbake dit mange ganger etter det. Denne gangen var jeg litt seint ute til flyet. På den internasjonale flyplassen i Hewanorra er det ofte mye styr med bagasjen, og det har vært umulig å sjekke den inn hele veien til Oslo. Den har også kommet for seint flere ganger, forteller hun.

Derfor stusset hun litt da mannen i innsjekkingsskranken forklarte at: «Joda, det er ikke noe problem å sende bagasjen helt gjennom til Oslo, det går helt fint.»

- Brukte lang tid

- Jeg lurte litt, for dette hadde aldri skjedd før. Men det var jo supert for meg. Dermed sjekket jeg inn mine to kofferter på vanlig måte, en stor plastkoffert og en liten, mørkeblå trillekoffert. På St. Lucia må man betale en innsjekkingsavgift på rundt 20 karibiske dollar, og jeg husker at han styrte noe voldsomt da jeg skulle betale den.

- Mannen bak skranken begynte å styre og kave bak disken, og brukte veldig lang tid. Jeg husker jeg syntes dette var rart siden jeg var så seint ute. Til slutt kom han tilbake og sa at han dessverre ikke hadde vekslepenger, sier Live.

Hun skyndte seg inn på flyet, og tenkte ikke mer over det - fortsatt veldig fornøyd med å slippe å styre med bagasjen under mellomlanding på Heathrow i London.

Siden hun har reist mye, og opplevd flere ganger at bagasjen har blitt forsinket, hadde Live merket begge koffertene sine med navn - direkte på koffertene. Da hun kom hjem til Gardermoen dukket den store, blå plastkofferten hennes opp på bagasjebåndet. Den lille mørkeblå kom aldri.

MISBRUKT I SMUGLERFORSØK: Live Hokstad (36) opplevde at hennes bagasjelapp ble satt på en koffert full av kokain. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MISBRUKT I SMUGLERFORSØK: Live Hokstad (36) opplevde at hennes bagasjelapp ble satt på en koffert full av kokain. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Manglet bagasjelapp

- Det var i og for seg ikke så uvanlig. Jeg kontaktet SAS-skranken på flyplassen og forklarte hvordan kofferten så ut. Deretter tok jeg av bagasjelappen på den store kofferten for å vise at det var den andre taggen som måtte være på den svarte kofferten. Dama i skranken forklarte at de hadde funnet en koffert med navnet mitt på som lignet, så de skulle sende den med Totenekspressen neste dag. Jeg møtte opp på bussen, hentet kofferten, og sjekket at alt var i orden. Det var det, sier Live.

Det hun ikke la merke til, var at bagasjelappen var fjernet fra kofferten. Den befant seg nemlig på en annen, svart koffert. Skulle det vise seg.

To uker seinere ringte nemlig politiet på Gardermoen.

- De spurte om de kunne komme å avhøre meg. Det tok ikke lang tid før de sto på tunet hjemme på Toten, og spurte hvor jeg hadde vært, hva jeg hadde drevet med der, hvilken koffert jeg hadde hatt med meg. Da de fikk se den svarte kofferten min sa de: «Den så jo ikke helt sånn ut». Deretter forklarte de at det var funnet et parti narkotika i en koffert med min bagasjelapp på, sier Live.

- Følte meg aldri mistenkt

Hun ble lettere sjokkert da hun fikk denne beskjeden. Likevel følte hun seg aldri mistenkt av politiet. De forklarte at kofferten med hennes bagasjelapp på hadde gått fram og tilbake mellom Gardermoen. Til slutt ble den sjekket på Heathrow, og viste seg å inneholde 16 kilo kokain.

- Det siste politiet sa før de dro var at jeg måtte melde fra dersom jeg fikk noen mistenkelige telefoner, så noen merkelige personer eller biler i nærheten. Etter det sov jeg dårlig noen netter, sier hun.

Fikk 16 kilo kokain i bagasjen

I ettertid fikk Live vite at det var 16 kilo kokain i kofferten. Fra kjente på St. Lucia fikk hun høre at en flyplassansatt var arrestert på grunn av narkotika.

- Etter dette har jeg tenkt mye på at fyren i innsjekkingsskranken var så utrolig stressa, og dette forklarte jeg også til politiet, sier Live.

Hun mener planen må ha vært at noen skulle plukke opp kofferten på bagasjebåndet på Heathrow, men at noe gikk galt. Dersom kofferten hadde blitt tatt på Gardermoen hadde det vært det største enkeltbeslaget med kokain på flyplassen helt fram til 2006.

Tranistthavn

Bare noen måneder før Live Hokstad fikk sitt livs overraskelse, ble ni personer - deriblant en norsk proffalpinist - arrestert, mistenkt for å ha smuglet nesten seks kilo kokain til Norge fra St. Lucia.

Den karibiske øya ligger bare en times båttur unna Venezuela, og er ikke en ukjent transitthavn for narkotikasmugling.

Etter denne episoden ble hun konstant sjekket i sikkerhetskontrollen, både på Gardermoen og Heathrow. Hun fikk også beskjed av politiet om at det nok var lurt å gå på rødt gjennom tollen en periode.

- Det synes jeg er helt greit. Jeg har aldri opplevd noe ubehagelig, og jeg skjønner at de vil sjekke, sier Live Hokstad.

Fikk 16 kilo kokain i bagasjen

Hun er ikke blitt redd for å reise etter dette, men reiser nå stort sett bare med håndbagasje.

- Jeg føler ikke at jeg kunne gardert meg mot dette på noen måte. Det som skjedde var at noen misbrukte mitt navn. Men jeg er glad for at politiet ikke mistenkte meg, sier Live Hokstad.

Dagbladet har snakket med politistasjonssjef Hans Holmgrunn på Gardermoen, som sier han har hørt om lignenede tilfeller, men kan ikke huske Lives sak konkret. 

Smuglersaken ble etterforsket på Heathrow i London, der beslaget ble gjort, og er derfor ikke journalført i Norge.