- Fikk 18 måneder for å ha stjålet TV i bilen

Parlamentsmedlemmer og rettferdighetsforkjempere mener dommene som er gitt til flere av opprørerne i England er helt uten proposjoner.

HARDE STRAFFER: Parlamentsmedlemmer og rettferdighetsforkjempere mener at mange av ungdommene som deltok i opprørene i England får straffer helt uten proposjoner.
HARDE STRAFFER: Parlamentsmedlemmer og rettferdighetsforkjempere mener at mange av ungdommene som deltok i opprørene i England får straffer helt uten proposjoner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev Dagbladet om to menn i 20-årene som fikk fire års fengsel etter å ha oppfordret til opptøyene via Facebook. De to var ikke direkte involvert i opptøyene.

En annen er blitt dømt til 18 måneders fengsel etter å ha blitt tatt med en stjålet TV i bilen sin.

- Dommene burde være rettferdig i forhold til handlingen som er begått, sier liberaldemokrat og parlamentsmedlem Tom Brake til The Telegraph.

Tolereres ikke
Det konservative parlamententsmedlemmet Gavin Barwell mener at de strenge straffene er korrekt idømt og at de gir en tydelig beskjed om at opprør ikke tolereres.

- Flere av de dømte har fått en straff som ville vært mildere om de hadde begått samme forbrytelse kun få dager før opptøyene, sier Brake til BBC Newsnight.

Mer enn 2770 person er arrestert etter opptøyene som pågikk i flere av Englands byer i forrige uke. Tirsdag ettermiddag hadde 1227 vært framstilt for retten og 64 prosent av dem er varetektsfengslet.

- Vi må få opprørerne til å erkjenne de straffbare forholdene de har begått. Det blir opp til ofrene, men det er ønskelig at de møter gjerningspersonene ansikt til ansikt. Slik kan de lære om innvirkningen handlingene har hatt på ofrene. Men det bør ikke handle om gjengjedelse, sier Brake.

- Det er greit å se offentlig forstyrrelse som en skjerpende omstendighet når dommene skal avgjøres, men i mange tilfeller virker det som det er total mangel på proposjonalitet mellom forholdet og dommen, sier rettferdighetsforkjemperen Andrew Neilson til The Times.

Ute av proposjon
- Noen dommer er helt ute av proposjon i forhold til det kriminelle forholdet, sier Sally Ireland til The Guardian.

Hun mener at det vil komme mange anker, men at straffen for mange kan være sonet før høringen kommer opp.

Barwell mener derimot at mange hyller de harde straffene som blir gitt til opprørerne.

Dommer Andrew Gilbart forteller at det er forståelig at mindere handlinger som blir satt i sammenheng med opprøret blir slått hardere ned på.

- Vi er nødt å møte de kriminelle handlingene som ble utfør under opptøyene med hardere straffer, enn om hver enkel handling blir sett på isolert, sier dommeren til The Telegraph.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer