Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 20 milliarder dollar av Putin

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj fikk med en en god slump med penger etter å ha besøkt Vladimir Putin i Moskva.

VI TO: Vladimir Putin og Viktor Janukovitsj på dagens pressekonferanse i Moskva. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix
VI TO: Vladimir Putin og Viktor Janukovitsj på dagens pressekonferanse i Moskva. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Det er snakk om 15 milliarder dollar som Russland kjøper av råtten ukrainsk gjeld. Og kutting av gassprisene med 33 prosent. Til sammen er pakka fra Moskva verdt rundt 20 milliarder dollar, omtrent den summen som den ukrainske regjeringen har sagt den trenger.

Snakket ikke tollunion
Men den russiske presidenten understreket at han og Janukovitsj ikke diskuterte ukrainsk medlemskap i tollunionen med Russland og andre land i det gamle Sovjetunionen i dagens møte i Moskva. Det er den tollunionen som har satt sinnene i kok i den ukrainske hovedstaden Kiev, og som førte til at så mange som en million mennesker demonstrarte søndag for halvannen uke siden. Demonstrantene og opposisjonen i Ukraina frykter at medlemskap i en russisk-dominert tollunion vil knytte Ukraina nærmere Russland, og ikke EU, slik de vil.

- Jeg vil understreke det faktum at det ikke er knyttet noen betingelser til dette. Jeg vil roe dere ned, vi har i det hele tatt ikke diskutert spørsmålet om Ukrainas medlemskap i tollunionen idag, sa Putin.

Dreier seg om valget
Pengene fra Russland kommer godt med for et gjeldstynget Ukraina. Regjeringen har gjort det klart at den trenger nettopp rundt 20 milliarder dollar for å holde maskineriet i gang i et år. Det handler om å være i stand til å betale pensjoner og offentlige lønninger i et år, til etter presidentvalger i januar 2015. Det meste den ukrainske presidenten gjør handler nå om å posisjonere seg for det valget. Og da trenger han penger.

Pengene fra Russland kommer fra et nasjonalt velferdsfond, opprettet som et slags mønster etter det norske oljefondet.

Demper gemyttene?
Den kommende helga i Kiev vil vise om pengene fra Russland demper de politiske gemyttene. Der demonstrerer man på fjerde uka, etter at Janukovitsj til de flestes overraskelse sa at han likevel ikke ville skrive under avtaken med EU, slik han hadde lovet. Han mente den økonomiske støtten fra EU var for liten. Siden da har Janukovitsj hestehandle med både EU og Russland, helt til EUs kommissær for utvidelse, Stefan Fuele, sa at nok var nok, og at Ukrainas samtaler ikke var ærlige og oppriktige.

Men avtalen med Russland har sider som kan gjøre Ukrainas avhangighet av Russland enda større. Gassprisene kan for eksempel skrus opp igjen hvis Ukraina likevel sier de vil velge EU.