ARRESTERT: Mourad El Machouri (i midten) kommer til Oslo Lufthavn Gardermoen fra Nederland. 32-åringen må nå sone en dom på 19 års fengsel. Hans medsammensvorne (56) er dømt til norgeshistoriens strengeste narkostraff, 21 års fengsel. Foto: Frank Karlsen
ARRESTERT: Mourad El Machouri (i midten) kommer til Oslo Lufthavn Gardermoen fra Nederland. 32-åringen må nå sone en dom på 19 års fengsel. Hans medsammensvorne (56) er dømt til norgeshistoriens strengeste narkostraff, 21 års fengsel. Foto: Frank KarlsenVis mer

Fikk 21 års fengsel i narkosak

Høyesterett har gitt mann (56) Norges høyeste narkostraff noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En etnisk marokkaner (56) har, som den første i Norge, fått en rettskraftig dom på 21 års fengsel i en narkotikasak.

Dette er klart, etter at Høyesteretts ankeutvalg har forkastet ankene fra de fire hovedmennene i den såkalte Broken Lorry-saken.

I Borgarting lagmannsrett ble 56-åringen dømt til 21 års fengsel. Hans medsammensvorne, Mourad El Machouri (32), fikk 19 år.

LUKRATIV LAST: Kripos hadde oppdaget det som viste seg å bli tidenes største norske narkosak.
LUKRATIV LAST: Kripos hadde oppdaget det som viste seg å bli tidenes største norske narkosak. Vis mer

Her kan du lese historien om hvordan politiet knuste norgeshistoriens verste narkobande.

Strafferabatt
I dommen mot 32-åringen er det innebakt en strafferabatt på grunn av en delvis tilståelse før hovedforhandling i lagmannsretten. Ytterligere to etniske marokkanere fikk 12 års fengsel hver.

BESLAG: Enorme mengder narkotika og kontanter ble funnet i løpet av «Operasjon Broken Lorry». I alt har bakmennene måtte tåle å bli dømt til omtrent 40 millioner kroner i inndragning.
BESLAG: Enorme mengder narkotika og kontanter ble funnet i løpet av «Operasjon Broken Lorry». I alt har bakmennene måtte tåle å bli dømt til omtrent 40 millioner kroner i inndragning. Vis mer

Dette er dommer som etter Høyesteretts avgjørelse er rettskraftige.

56-åringen er dømt til en inndragning av fortjeneste på narkohandel på fem millioner, mens 32-åringen fikk tilsvarende 11, 5 millioner kroner.

Lagmannsretten slår fast at 56- og 32-åringen var ledere for en omfattende narkotikaorganisasjon. De ble også dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, for å ha tilhørt en organisert kriminell gruppe med hovedsete i Nederland.

En rekke personer er dømt, og flere skal for retten. I oversikt fra i vår viste at norsk rett på det tidspunktet hadde dømt 34 personer til samlet 274 års fengsel.

AVSLØRT: Mens de laster 70 kilo hasj inn i bagasjerommet på en personbil, er politiets spanere parat med kameraet. Foto: KRIPOS
AVSLØRT: Mens de laster 70 kilo hasj inn i bagasjerommet på en personbil, er politiets spanere parat med kameraet. Foto: KRIPOS Vis mer

Utlevert
Broken Lorry er den alvorligste narkotikasaken i Norge til alle tider, både når det gjelder organisering, det rollemessige og kvantum narkotika. Ligaen har operert i en rekke europeiske land, etter det Dagbladet får opplyst.

LORRY: Denne lastebilen sto svært sentralt i opprullingen av tidenes narkoliga. Sjåføren (29) fraktet omtrent 11 kilo heroin og 195 kilo hasj. Sjåføren visste ikke at det var en GPS i bilen som politiet senere brukte til å rekonstruere reiserutene hans.
LORRY: Denne lastebilen sto svært sentralt i opprullingen av tidenes narkoliga. Sjåføren (29) fraktet omtrent 11 kilo heroin og 195 kilo hasj. Sjåføren visste ikke at det var en GPS i bilen som politiet senere brukte til å rekonstruere reiserutene hans. Vis mer

56-åringen ble arrestert i Belgia i 2006, og utlevert til Norge samme høst. 32-åringen ble utlevert fra Nederland et år etter at han ble arrestert.

56-åringen ble funnet skyldig i minimum tre smuglinger av 224 kilo hasj og rundt 20 kilo heroin til Norge. Ifølge politiet ble dette betalt med over 10 millioner kroner, som ble fraktet fra Norge til Nederland med forskjellige kurerer, og overlevert enten til 56-åringen eller Machouri.