Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 22 000 volt gjennom kroppen

21 år senere blir Paul Jacob Kolnes (40) fortsatt ikke trodd når han sier at han ble syk etter ulykken. Nå går han til sak mot forsikringsgiganten KLP.

BRENNEMERKET: Paul Jacob Kolnes er sliten etter å ha forsøkt å bli trodd i 21 år. — Jeg har blitt brennemerket på livet i snart 21 år. Nå trenger jeg ro til å få plastre og lege de sår som har gravd seg så dypt inn i mitt hjerte og sinn, sier Kolnes. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
BRENNEMERKET: Paul Jacob Kolnes er sliten etter å ha forsøkt å bli trodd i 21 år. — Jeg har blitt brennemerket på livet i snart 21 år. Nå trenger jeg ro til å få plastre og lege de sår som har gravd seg så dypt inn i mitt hjerte og sinn, sier Kolnes. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Alt virket så ubeskrivelig. Jeg ligger der på bakken og ser opp på en klar blå himmel. I første øyekast, så tror jeg at jeg er død og føler på en fryktelig angst. Deretter begynner jeg uhemmet å skrike uten kontroll og jeg kjenner etter hvert en strekt svidd lukt».

Slik beskriver Paul Jacob Kolnes minuttene etter at han fikk 22 000 volt gjennom kroppen 28. mars 1990. 21 år seinere har fortsatt angsten ennå ikke sluppet taket.

Nå vil Kolnes stevne forsikringsselskapet inn for Oslo tingrett og kreve at KLP dømmes til å betale en erstatning «oppad begrenset til kroner 2 360 000 kroner».

Distrahert av kuer Den 19 år gamle elektrikerlæringen skulle sjekke spenningen og amperstyrken i en trafokiosk, da han ble distrahert av en flokk kuer. Han åpner feil luke og målte dermed høyspentsiden på trafokiosken.

Resultatet ble at 22 000 volt går gjennom «arm til arm gjennom hjerte og lunge regionen».

Etter ulykka klarte ikke Kolnes å gå tilbake til jobben som elektrikerlærling. Psykiater Jan Munthe Kaas uttalte i desember 1991 at Kolnes fikk «angstanfall med skjelvinger, hjertebank og kaldsvette hver gang han skulle jobbe med disse tingene (...) angsten for strøm lammet ham».

21 år lang kamp Deretter begynte en 21 år lang kamp for å få godkjent skadene som yrkesskader. Etter å ha søkt om omskolering fem ganger, forsøkt seg som lastebilsjåfør, busssjåfør og jobbet deltid i Posten, måtte Kolnes til slutt kaste inn håndklet på grunn av skulderlidelser og psykiske problemer.

TIL RETTEN: KLP nekter for at
det er en sammenheng
mellom Paul
Jacob Kolnes' lidelser
og strømulykka
for 21 år siden. Nå
saksøker han KLP
for 2,6 millioner
kroner. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
TIL RETTEN: KLP nekter for at det er en sammenheng mellom Paul Jacob Kolnes' lidelser og strømulykka for 21 år siden. Nå saksøker han KLP for 2,6 millioner kroner. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Det skulle ta ni år, etter utallige spesialistuttalelser, anker og klager,før Kolnes i 2009 ble innvilget varig uførestønad etter særregler for yrkesskader.

På tross av Navs vedtak anerkjenner fortsatt ikke KLP skadene som yrkesskader.

- Generelt kommenterer vi ikke personskadesaker, men i denne saken må det understrekes at både KLP og Nav har behandlet
den alvorlige hendelsen skadelidte i sin tid ble utsatt for som en yrkesskade. Uenigheten i saken gjelder hvor stor del av de plager skadelidte  har i dag som faktisk er forårsaket av ulykka, sier Ingun Medhus, avdelingsleder i KLP skadeforsikring, som viser til at de utbetalte «et betydelig erstatningsbeløp» etter ulykka.

22 000 VOLT: Den 19 år gamle elektrikerlæringen skulle sjekke spenningen og amperstyrken i en trafokiosk, da han ble distrahert av en flokk kuer. Han åpner feil luke og måler dermed høyspentsiden på trafokiosken. Resultatet er at 22 000 volt går gjennom «arm til arm gjennom hjerte og lunge regionen». Foto: DRAMMENS TIDENDE
22 000 VOLT: Den 19 år gamle elektrikerlæringen skulle sjekke spenningen og amperstyrken i en trafokiosk, da han ble distrahert av en flokk kuer. Han åpner feil luke og måler dermed høyspentsiden på trafokiosken. Resultatet er at 22 000 volt går gjennom «arm til arm gjennom hjerte og lunge regionen». Foto: DRAMMENS TIDENDE Vis mer