Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 265 000 i lønnsøkning

Eksklusive retter av struts, bjørn, hummer og krokodille mettet ikke Harald Norvik og de andre direktørene på NHOs omstridte etegilde tirsdag kveld. De vil ha økte forskjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil-sjef Harald Norvik mener den norske likhetstanken er vel og bra, men han mener nordmenn bør akseptere at lønnsforskjellen mellom ansatte og ledelsen i en bedrift blir større enn i dag. Selv tjener han et par millioner i året. Norviks siste offisielle lønnsøkning var på 16 prosent - eller 265 000 kroner.

- Vi er del av en global økonomi, og det betyr at vi blir påvirket av den. Jeg tror vi både kan og må akseptere noe større forskjeller, sier konsernsjef Norvik.

Lønnshopp på 28 prosent

Og hans norske lederkolleger er åpenbart enige. De siste årene har mange næringslivstopper unnet seg klekkelige lønnspåslag, bonuser og utbytte-utbetalinger. En undersøkelse som NIPA, Norsk Institutt for Personalutvikling og Administrasjon har gjort, viser at toppledere i 53 bedrifter har fått en lønnsøkning på 28 prosent i løpet av det siste året. Undersøkelsen er kraftig kritisert av NHO for ikke å være representativ, men NHOs egne tall viser likevel at ledernes gjennonsmittlige lønnsvekst var 23 000 kroner ifjor, mot 8 000 kroner for industriarbeidere.

Kikker direktørene i kortene

De offisielle tallene for lønnsutviklingen i 1997 får vi først den 20. januar. Da legger 'Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene' fram rapporten som blir brukt nærmest som bibel under lønnsoppgjørene. Utvalgets leder, Svein Longva, er foreløpig ikke særlig snakkesalig om rapportens innhold.

Longva bekrefter likevel at utvalget ser spesielt på direktørlønningene i år og at dette arbeidet snart er ferdig.

Innrømmer skjevheter

Næringslivets Hovedorganisasjon vedgår at ledere og funksjonærer fikk større prosentuell lønnsvekst enn andre ansatte i fjor, tross organisasjonens oppfordring om å behandle alle likt. Men tallene er ikke i nærheten av å ligne på NIPAs statistikk. Lønnsveksten for ledere var ifølge NHO-tallene 5,5 prosent i fjor, mot fire prosent for industriarbeidere. I kroner: 23 000 ekstra for lederne, 8000 for resten.

Statoil-sjef Harald Norvik sier at problemene med å skaffe kvalifisert arbeidskraft presser lønningene oppover i mange bransjer. Derfor må vi akseptere at forskjellene øker noe, sier Norvik som i 1996 tjente 1,9 millioner kroner. En anselig sum, men likevel lav i internasjonal sammenheng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!