Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 30 dager i fengsel

En gråtkvalt Anne-Kat. Hærland (32) erkjente straffskyld på alle tre punkter i retten i dag. Retten svarte med å dømme henne til 30 dager i fengsel og ga henne 90 000 kroner i bot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet.no): Like etter klokka 14 dømte Oslo tingrett Anne Kat. Hærland til 30 dagers ubetinget fengsel, og 90 000 kroner i bot, noe som tilsvarer halvannen brutto månedslønn.

Hærland ble også fradømt sertifikatet i to år, og må kjøre opp på nytt når hun i november 2005 kan sette seg bak rattet igjen.

Anne-Kat Hærland tok betenkningstid på om hun vil akseptere dommen, eller om hun skal anke.

Straffen er i tråd med påtalemyndigheten påstand.

Alvorstynget

Mandag formiddag klokka 10.25 ankom en svartkledd Anne Kat. Hærland rettssal nummer 207 i Oslo tinghus.

Der skulle hun forklare seg om den famøse fyllekjøringen i Oslo den 11. november i fjor.

Tv-kjendisen hadde motsatt seg all form for fotografering til og fra rettssalen, og det var en tydelig alvorstynget Anne Kat. som inntok tiltalebenken sammen med sin forsvarer Peter S. Nørgård. På tilhørerbenken satt omtrent 30 pressefolk.

Erkjente straffskyld


Etter at dommerfullmektig Johan Berg hadde gått gjennom siktelsen, erkjente Hærland straffskyld for tre brudd på veitrafikkloven - å ha kjørt i påvirket tilstand, å ha krasjet i to biler, samt å ha unnlatt å melde fra etter den første påkjørselen.

Deretter valgte en tydelig preget Hærland å avgi forklaring i retten.

Hun begynte med å fortelle at hun dagen før fyllekjøringen, den 10. november i fjor, hadde vært på et julebord på Skillebekk i Oslo.

- Kan du anslå hvor mye alkohol du drakk denne kvelden, spurte dommeren.

- Det var sikkert altfor mye, svarte Hærland. Like etter anslår hun å ha konsumert omtrent to flasker vin og «noen akevitt».

- Jeg kom hjem mellom klokka ett og to, men fikk ikke sove, sa hun.

Morgenen etter skal Anne Kat. ha våknet allerede mellom klokka 06 og 06.30.

- Jeg fikk ikke sove. Jeg tenkte at jeg ville kjøpe noen aviser.

Hvordan vil du si at formen din var da du våknet?

- Jeg ville ikke gått ut og løpt maraton, for å si det sånn, sa Hærland.

- Jeg følte bare at jeg måtte ut av huset, og vurderte ikke om det var forsvarlig å kjøre bil den morgenen.

Krasjet

Hærland gikk til bilen, som sto parkert to kvartaler nedenfor leiligheten på Frogner. Hun så det hadde vært hærverk og innbruddsforsøk i hennes sponsete Nissan Micra, og vurderte skadene i ti minutter før hun satte seg inn og kjørte av gårde. Hun valgte ikke den korteste veien for å få tak i aviser.

- Jeg visste ikke at Narvesen åpnet så tidlig. Jeg trodde jeg måtte til 7-Eleven.

Få meter seinere krasjet hun inn i den første bilen. Anne Kat. kjørte videre, og etter noen hundre meter kjører hun inn i enda en bil, der det satt to menn. Den ene ble sykmeldt etter påkjørselen.

- Jeg husker at det smeller igjen, sa hun.

På spørsmål om hvorfor hun kjørte videre, i stedet for å gå hjem etter den første påkjørselen, svarte Hærland:

- Jeg var i sjokk, og da tenker du ikke rasjonelt. Jeg tenkte bare at jeg måtte få tak i en telefon og melde fra, og få tak i hjelp. Jeg tenkte at jeg måtte melde fra før pressen kommer til stedet, og høvler meg ned for èn jævla feil, sa hun.

- Burde ikke kjørt


I sin forklaring sa Anne-Kat. at hun var på vei til 7-Eleven for å ringe etter hjelp, da det smalt på ny.

Ifølge Hærland kan ikke farten ha vært særlig høy, men hun hadde problemer med å komme seg ut av bilen etter den andre kollisjonen.

- Jeg var så sjokkert at jeg ikke burde kjørt, selv om jeg hadde vært klinkende edru. Jeg var helt skjelven.

På dette tidspunktet skal en mann ha kommet til ulykkesstedet, og Hærland fikk låne en telefon og ringt manageren sin for å få hjelp.

Politiet kom like etter til stedet, og tv-kjendisen måtte promilleblåse. Hun ble deretter tatt inn til Grønland politistasjon.

Henvendt til dommeren sa Hærland at hun hadde problemer med skjelne mellom de to smellene, inntil hun kom hjem og fikk roet seg.

- Da jeg kom hjem tenkte jeg «Herregud, det smalt jo to ganger».

Først da fikk Hærland, via sin manager, ringt politiet og fortalt om den første kollisjonen. Politiet var på det tidspunktet klar over forholdet.

Underveis i forklaringen ble Anne Kat. Hærland spurt av dommeren om hun er kjent med reglene som gjelder bilkjøring og alkohol.

- Ja svarte hun. - De bør ikke kombineres.

Lukket dørene


Like etter klokka 11 ville Hærlands forsvarer Peter Nørgård spørre sin klient om personlige forhold knyttet til promillekjøringen. Dommeren valgte etter en kort betenkning å kaste pressen på dør.

- Det foreligger personlige forhold, som av hensyn til privatlivets fred bør forbli innenfor den private sfære, sa dommerfullmektig Johan Berg og lukket retten.

Forsvareren hadde i forrige uke begjært lukkede dører under hele rettsmøtet, men dommeren avslo da begjæringen. Nørgård påkjærte kjennelsen til Borgarting lagmannsrett, men fikk ikke medhold der heller.

Saken mot Anne Kat. gikk som en såkalt pådømmelsessak, der hun har gitt en uforbeholden tilståelse. Verken vitner eller beviser ble ført, og i retten satt kun en fagdommer. Både forsvarer og aktorat møtte, selv om de ikke var pålagt dette.

Har betalt 228 572 kroner

Forsvarer Nørgård mente at sakens medieomtale hadde vært en stor belastning for Hærland. Han sa i retten at saken har vært ledsaget av over 45 oppslag i mediene, og mente at hans klient bør få slippe med betinget fengsel.

I tillegg mener han at bota er for stor, ettersom Anne Kat. allerede har måttet punge ut til sammen 228 572 kroner til forsikringsselskaper.

Hærland har blant annet betalt 81 000 for skadene på Nissan Micraen hun kjørte med i fylla.

Rettssaken skulle egentlig vært avholdt i mars i år, men den ble utsatt etter at Hærland tilsto forholdet.

<B>DØMT FOR FYLLEKJØRING: Anne-Kat. Hærland.
FORKLARER SEG: Anne Kat. Hærland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!