Fikk 300 kr til julefeiring

TROMSØ (Dagbladet): Arbeidsledige Jon Olav Dalelv (21) oppsøkte sosialkontoret for å be om penger til jul og nyttår. I går ble han sendt ut døra med 300 kroner. Sosialkontoret mente det burde rekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg som en dritt, en som ikke er verdt noen ting. Jeg tok til tårene der inne på kontoret, men det hjalp ikke. Der og da ga jeg opp alt, sier en fortvilet tromsøgutt til Dagbladet.

Han viser oss utbetalingsanvisningen fra sosialkontoret i Tromsø. Den viser at han kan heve 300 kroner på et av byens postkontorer.

- Det er så jævla iskaldt. Jeg føler meg helt utkjørt etter å ha kjempet mot dem, sier han.

Krisehjelp

Et nytt rundskriv har skapt litt juleglede blant landets fattige, dette var høytida da landets sosialkontorer skulle vise raushet og litt barmhjertighet. Dagbladet har i de siste dagene fortalt om flere personer som har fått ekstra penger fra sosialkontorene for å feire jul. Politikere og byråkrater har vært enige om at folk skal ha litt ekstra.

Men ikke Jon Olav.

Lille julaften streifet han rundt i Tromsøs julegater. Dagen før dagen så han folk handle for tusenvis av kroner, sjøl har han to kroner i bukselomma.
I oktober mistet han jobben. Firmaet gikk konkurs, han har ikke fått utbetalt lønna den tidligere arbeidsgiveren skylder ham. Han har meldt seg arbeidsledig, først i januar vil han motta dagpenger.

I mellomtida nekter sosialkontoret ham støtte fordi han ikke kan vise gyldig leiekontrakt.

- De sier framleie er i strid med reglene, og derfor ikke kan gi meg krisehjelp. Men går det ikke an å se litt stort på det når jula står for døra? sier han.

Men han må se langt etter det månedlige beløpet til livsopphold, som i Tromsø kommune er 3697 kr.

- Riktig avgjørelse

Dagbladet blir bryskt avvist når vi ber om å få snakke med byråkratene som har nektet Jon Olav en verdig julefeiring.

- Saksbehandlere uttaler seg ikke om slikt, gå videre til administrasjonen, får vi høre.
Seinere blir det sagt at sosialsjefen har tatt juleferie. Også ordføreren er på vei hjem til juleribba.

Omsider vil Tromsø-rådmann Wiggo Fjellberg kommentere saken. Han peker på at retningslinjene fra Sosialdepartementet ikke er bindende for kommunene.

- Så langt jeg kjenner til har vi i Tromsø kommune ikke noen spesielle bestemmelser som gjør at vi kan fravike regelverket i jula. Derfor går jeg ut fra at medarbeiderne på sosialkontoret har truffet en riktig beslutning, sier Wiggo Fjellberg.