ÅSTED NR. 2: Åstedsgranskere sikret spor i leiligheten på Frogner der to kvinner ble funnet voldtatt og bundet fast på Kvinnedagen. Foto: TORBJØRN GRØNNING.
ÅSTED NR. 2: Åstedsgranskere sikret spor i leiligheten på Frogner der to kvinner ble funnet voldtatt og bundet fast på Kvinnedagen. Foto: TORBJØRN GRØNNING.Vis mer

- Fikk 3000 kroner for å hjelpe serievoldtektsmenn

Brødrepar og to andre menn i 18-21-årsalderen siktet i «usedvanlig stygg sak» i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Totalt fire menn er nå siktet for voldtekt eller medvirkning til voldtekt samt for grovt ran etter at tre forskjellige kvinner ble bundet, voldtatt og ranet på to adresser i Oslo i mars.

To av de siktede, 18 og 20 år gamle, er skolelelever. Den ene er lillebroren til en av de øvrige siktede, som er 21 år gamle.

EtterlystTo av de påståtte gjerningsmennene ble pågrepet i en politiaksjon mandag 19. april, mens to av dem trolig har dratt til utlandet - ifølge bekjente til Somalia og Pakistan. Disse er etterlyst internasjonalt av politiet.

- Vi er tilfreds med å ha kommet så langt i etterforskningen av det som er en usedvanlig stygg sak, sier politiinspekter Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

En av de to pågrepne mennene, en 20-åring, ble i forrige uke besluttet varetektsfengslet i 14 dager, etter at han i politiavhør tilsto å ha hatt en rolle i saken.

- Var sjåførIfølge 20-åringens forklaring voldtok han ikke selv, men bidro som sjåfør for gjerningsmennene og til å trenge seg inn i en av leilighetene. Mannen skal ha fått penger for jobben.

«Siktede har videre i dagens rettsmøte erkjent å ha mottatt kr. 3 000 som «lån» fra gjerningsmennene som takk for
bistanden», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

GJØR FRAMSKRITT: Politiinspektør Hanne Kristin Rphde er fornøyd med at fire menn nå er siktet i saken.
GJØR FRAMSKRITT: Politiinspektør Hanne Kristin Rphde er fornøyd med at fire menn nå er siktet i saken. Vis mer

En 18 år gammel mann ble samme dag løslatt fordi retten ikke mente det var skjellig grunn til mistanke mot ham.

«Siktede har i dagens rettsmøte forklart seg i overensstemmende med sin politiforklaring, hvoretter det fremgår at han ikke har noen rolle i de straffbare forhold ut over at han var passasjer i bilen som ble benyttet frem til gjerningsstedet. Retten er ikke overbevist om at siktede på noe tidspunkt var inneforstått med hva som der skulle skje», skriver retten.

Ifølge politiet hadde 18-åringen telefonkontakt med broren, som skal ha vært gjerningsmann i selve leiligheten, men retten mente det ikke holder som bevis. Det er denne storebroren som nå skal befinne seg i Pakistan.

Sjekker DNAAlle de siktede er norske statsborgere, med henholdsvis pakistansk og somalisk bakgrunn. Politiet sikret biologiske spor fra voldtektsofrene, og sjekker nå bevisene opp mot DNA-prøver fra mennene som er tatt.

- I etterforskningen forøvrig er faren for bevisforspillelse stor, så vi vil derfor ikke gå ut med detaljer om hva som ligger bak mistanken til disse ungdommene, sier Rohde til Dagbladet.

Alle de tre rans- og voldtektsofrene - to ungarske kvinner og en russisk kvinne - jobbet som prostituerte i Oslo. Politiet har hele tiden jobbet ut fra at det er de samme gjerningsmennene som var involvert i de to sakene, og at det også kan finnes ytterligere ofre.