LANG STRAFF: Kelontre Barefield skjøt og drepte en politihund da han prøvde å utføre et væpnet ran. Straffen ble 34 år for drapet, og 11 år for ransforsøket. I lokalsamfunnet synes noen at dette var helt fortjent, mens andre mener at straffen ikke står i stil til kriminaliteten. Video: CNN Vis mer

Fikk 34 års fengselsstraff for å drepe politihund: - Jeg synes han fikk som fortjent

Ble behandlet som drap på politibetjent. Det kan også skje i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En politihund ble drept i en by i delstaten Ohio i USA. Mannen skal ha forsøkt å gjøre et væpnet ran, da hunden Jethro ble skutt og drept.

Se video over.

34 år i fengsel

Kelontre Barefield sa seg skyldig i både ransforsøket og drapet på hunden. Han fikk 34 år i fengsel for drapet, og 11 for ransforsøket. Totalstraffen ble 45 år.

- Bra, det er bra. Det er akkurat som å drepe en politibetjent, sier Canton-innbygger Kenny Lawrence til Cleveland 19.

Ikke alle er enige i at straffen står i stil til forbytelsen.

- Oi, det hørtes streng ut. Det er vanskelig å tro på, sier Don Johnson som bor i Canton, byen der politihunden ble drept.

Likt i Norge

Det har ikke vært tilfeller med drap av politihunder i Norge. I 2008 ble dog en dømt for vold mot politihund. Da ble saken anket til høyesterett, som fastslo at dommen skulle være lik for politibetjent og politihund

- En hund som blir brukt i tjeneste betegnes som politi. Angrep på den vil dermed rammes av bestemmelser som gjelder vold mot politiet eller å hindre politiet i tjenesten, skriver politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

En politihund likestilles altså med sin politibetjent-makker, noe dyrebeskyttelsen Norge er glad for.

- Politihundene blir ofte med inn i farefulle situasjoner og redder politimenns liv. Det fører til at disse hundene fungerer som polititjenestemenn, sier Monica Dahlback til Dagbladet. Hun er daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Mer enn en vanlig hund

I henhold til straffeloven er vernet for hund og menneske ulikt. En hund defineres som en gjenstand, og bestemmelsen om drap beskytter kun mennesker. Likevel vil drapet av en politihund rammes av straffeloven om skadeverk eller grovt skadeverk.

- Tatt i betraktning at en politihund fordrer en stor grad av opplæring, vil hundens verdi lett vil bli så høy at det å drepe den vil medføre at skadeverket er grovt, skriver Kraby.

Har slitt med tilgivelse

Politibetjenten Ryan Davis var hundens makker. Han var tilstede under rettsaken og håper at straffen kan gjøre det enklere for han å legge saken bak seg.

- Jeg har vært sint gjennom min menneskelige side og slitt med å tilgi gjennom min religiøse tro, skrev Davis på sin Facebook-konto.

Davis har nå fått seg en ny politihund som partner. Den heter Tuko.

Ønsker høyere straffenivå i dyremishandlingssaker

Dyrebeskyttelsen Norge håper at man ved saker som dette, vil få høyere straffenivå i andre dyremishandlingssaker.

- Vi jobber for en økning av respekten for dyr og bedring av dyrs levevilkår generelt, sier Monica Dahlback.