Fikk 360 000 kroner i bøter for å ha kjørt over feil bro

Tok Lamborghinien over gamle Svinesundsbura.

BILSELGER: Tony Andre Johansen driver bilbutikken TJ Auto på Hadeland sammen med broren Ted Johansen. Foto: Privat
BILSELGER: Tony Andre Johansen driver bilbutikken TJ Auto på Hadeland sammen med broren Ted Johansen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har tidligere omtalt brødrene Ted og Tony André Johansen fra Grua på Hadeland. I fjor reiste de til Sverige for å kjøpe seg en unik Lambourghini Aventador sportsbil, men da de fraktet bilen til Norge gjorde de en feil.

De ville kjøpe med seg litt billig kjøtt og tok den gamle svinesundsbrua i stedet for den nye. De overså skiltet der det står at her kan du bare kjøre om du ikke har noe å fortolle. Og så ble de stoppet i en toll-kontroll.

- Etter en etterlengtet hamburger tenkte vi kun på å ta den raskeste veien til tollstedet for å få stemplet papirene, og det var over den gamle brua, sier Ted Johansen til Dagbladet.

Med Lamborghinien på tilhengeren skulle de ha kjørt innom tollkontoret for å få stemplet papirene, og tollkontor finnes bare ved den nye svinesundsbrua.

Sviende For ei uke siden kom dommen fra Halden tingrett. Der slås det fast at brødrene ikke forsøkte å unngå å betale avgifter. Likevel konkluderer retten med 60 000 kroner i bøter og 300 000 kroner i straffavgift.

- Det er helt vilt, sier Johansen om dommen.

Det er på det rene at brødrene ikke hadde noe å tjene på å ikke få stemplet papirene. De hadde allerede betalt momsen da de reiste til Sverige for å hente Lamborghinien.

- Vi hadde betalt alle avgifter på forhånd, vareførselen var meldt Tollvesenet og vi hadde alle papirene klare i bilen. Vi driver bilbutikk og formålet er å selge bilen, og uten stemplede papirer er det ikke mulig å få bilen registrert. Det sier seg selv at vi er nødt til å ha papirene i orden, sier Johansen.

Redusert pris Han vil ikke gi seg med dette.

- Dommen er allerede anket. Nå håper jeg lagmannsretten kan behandle dette så fort som bare mulig, sier han.

Han forteller at dagen etter at de fikk dommen fra Halden tingrett, ble avsagt en lagmannsrettsdom som gjør at håpet stiger om å slippe å betale de 360 000 kronene. I den dommen blir det vist til en instruks som sier at dersom en ikke forsøker å unndra avgifter så skal Tollvesenet heller ikke anmelde.

Lamborghinien står nå i butikken på Roa på Hadeland. På prislappen står det i dag fem millioner kroner etter at de nylig kuttet prisen med en halv million. Brødrene var blant de aller første i verden som fikk tak i roadster-utgaven av sportsbilen.

- Vi var de første til å forhåndsbestille bilen, og hadde et salgsforsprang på hele verden med flere uker. Men dette ble dessverre spist opp av Tollvesenets beslag.

De holdt på bilen i ni uker, før hadelandsbrødrene fikk den tilbake.

Søksmål Foretningsideen med å skaffe bilen var å være så tidlig ute med å tilby en slik bil at de fikk en særlig høy pris for den. Nå er ikke bilen like unik lenger. Johansen legger ikke skjul på at han forbereder et erstatningssøksmål mot tollvesenet dersom de får medhold i lagmannsretten.

- Tollvesenet har absolutt oppført seg klanderverdig. De har for eksempel helt uten grunn sabotert vårt næringsgrunnlag ved å fjerne vår tollkreditt, noe som har satt oss i en umulig konkurransesituasjon imot andre bilforretninger.

Han sier de har tapt mellom tre og fire millioner kroner.

- Vi har brukt så mye tid på alt det juridiske og er helt låst økonomisk. Vi har heller ikke kunnet selge Lamborghinien for den prisen vi hadde tenkt, for de kundene som kunne vært interessert i en slik bil ikke vil ha en bil som har vært omtalt i pressen, sier han.

BESLAG: Det var denne 2014-modellen av Lamborghini Aventador Roadster som ble stanset på Svinesund og holdt igjen i ni uker. Nå står bilen i butikken på Grua på Hadeland med en prislapp på fem millioner kroner. Foto: TJ Auto
BESLAG: Det var denne 2014-modellen av Lamborghini Aventador Roadster som ble stanset på Svinesund og holdt igjen i ni uker. Nå står bilen i butikken på Grua på Hadeland med en prislapp på fem millioner kroner. Foto: TJ Auto Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer