FIKK MISTANKE:  Dette Google Street View-bildet - av det nye lagerbygget til venstre - fikk teknisk avdeling i Tromsø kommune til å fatte mistanke. Bygget var allerede tatt i bruk uten ferdigattest. Eieren fikk en kommunal strafferegning på 40.000 kroner - og godtar. Foto: Google Street View/Google Maps.
FIKK MISTANKE: Dette Google Street View-bildet - av det nye lagerbygget til venstre - fikk teknisk avdeling i Tromsø kommune til å fatte mistanke. Bygget var allerede tatt i bruk uten ferdigattest. Eieren fikk en kommunal strafferegning på 40.000 kroner - og godtar. Foto: Google Street View/Google Maps.Vis mer

Fikk 40 000 i byggebot etter tips fra Google-bilde

- Uproblematisk, sier Datatilsynet om «storebror» for byggesaker i Tromsø kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du har sett en Google-bil med kamera i ditt område - vær nøye med hva du informerer byggemyndighetene med i forhold til hva du gjør med et nybygg.

Nå har også kommune-Norge begynt å bruke «overvåkningsbilder». Den aha-opplevelsen fikk selskapet Multi Eiendom sammen med en giro på 40 000 kroner i overtredelsesgebyr fra Tromsø kommune.

Kommunens «tittere» oppdaget på et Google Street View-bilde at et lagerbygg uten ferdigattest allerede hadde vært i bruk i 15 måneder.

Betaler Firmaledelsen legger seg flat for avsløringen til storebror Tromsø kommune og enda større bror Google.

- Vi kommer til å betale, og er ikke uenige i grunnlaget for gebyret. Vi vil heller bruke energien på å se framover, sier driftsleder Henry Sletten i Multi Eiendom  til iTromsø.no.

Ikke spionsjef Byggesakssjef Mette Mohåg i Tromsø kommune innrømmer glatt at hennes kolleger oppdaget ulovligheten på et Google-søk, men avviser at hun driver som «spionsjef» og titter inn gjennom vinduer i hemmelighet.

- Vi har rett og slett oppdaget at Googles gatebilder er til god arbeidshjelp for oss.

- Det er vel ikke mer enn et år eller to siden at Google filmet i vår kommune. Og siden har vi hatt god bruk av bildene i helt ordinære byggesaker. Det var i en pågående byggesak at vi rutinemessig sjekket bilder fra denne eiendommen i Ringvegen 107 på Tromsøya og oppdaget at det allerede var aktivitet i bygget, sier Mette Mohåg til Dagbladet.

Slipper befaringer Hun forklarer at saksbehandlerne bruker Google-bilder til for eksempel  å se hvordan et nybygg blir liggende i terrenget.

- Det sparer oss for mange tidkrevende befaringer, sier byggesakssjefen i Tromsø.

Hun understreker at bildene ikke blir brukt som «bevis», men kan sette i gang egen dokumentasjon.

Datatilsynet ser ingen problemer med Google-bilder slik Tromsø kommune brukt dem i denne saken.

Må sladde personer - Norske regler setter grensen ved bilder som kan identifisere personer. Vi har hatt få eller ingen klagesaker fra publikum etter at Google Street View begynte å kartlegge hver krok her i landet med kameraer på biler, båter, sykler eller hva det måtte være.
 
- Selskapet har forpliktet seg til å sladde gjenkjennelige personer. Konfliktsaker har løst seg mellom Google og personer som har følt seg forulempet, sier Datatilsynets kommunikasjonsdirektør Ove Skåra til Dagbladet.

Tyskland er blant europeiske land som har satt strengere regler for «storebror ser deg» enn Norge har gjort. 

Der har Google ikke lov til å fotografere privatboliger.