Fikk 4000 kongekrabber i garnet

- En katastrofe, sier fisker Knut Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 71 grader nord, like utenfor verdens nordligste fyr, Furuholmen, ligger et av Finnmarks aller beste områder for garnfiske. Sjokket var derfor stort da kaptein Knut Kristiansen og hans besetning på \'Kaisal Eilin\' fikk øye på gårsdagens fangst.

- Nærmere 4000 kongekrabber hadde satt seg fast på en lenke, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

En lenke vil si 20 fiskegarn som henger sammen, hver med en størrelse på 22 x 20 meter.

Kongekrabben hører ikke naturlig hjemme i norske farvann, og er svartelistet på grunn av skaden den kan påføre våre økosystemer.

- Dette er en katastrofe, sier fiskeren.

Flere millioner

Kongekrabben kommer opprinnelig fra Stillehavet, og ble introdusert til Barentshavet da russiske forskere satte ut krabben en rekke ganger på 1960-tallet.

- Kongekrabben ble første gang observert i Norge i Varangerfjorden i 1977, sier Maria Jenssen, marinbiolog ved Havforskningsinstituttet.

ØDELA GARNENE: Kongekrabbene var så viklet inn i garnene at både garn og krabber ble dumpet. Foto: Monica Klausen
ØDELA GARNENE: Kongekrabbene var så viklet inn i garnene at både garn og krabber ble dumpet. Foto: Monica Klausen Vis mer

Bestanden vokser svært raskt, og det er anslått at det til sammen på norsk og russisk side er mer enn ti millioner krabber.

Fisker Kristiansen kunne ikke gjøre annet enn å dumpe den gigantiske krabbefangsten sammen med de opprevne fiskegarnene.

- Krabbene hadde en størrelse på opptil 50 cm fra klo til klo, og når de har viklet seg inn i garnene er de umulige å få løs igjen, sier han.

Flytter på seg

Inntil for noen dager siden hadde Kristiansen bare fått en og annen kongekrabbe med i fangsten. Men fredag i forrige uke havnet 800 krabber i garnet. Det samme gjentok seg for tre dager siden.

- Ingen vet hvor dette vil ende. Vi håper dette er forbigående, men frykter at invasjonen av kongekrabber nå er i gang for alvor.

Marinbiolog Jenssen kan berolige fiskeren med at invasjonen trolig er midlertidig.

- Kongekrabbene flytter på seg. Bevegelsene styres blant annet av mattilgang, parringen, sesongen og krabbenes alder, forklarer hun.

Fikk 4000 kongekrabber i garnet

I dag har kongekrabben en utbredelse fra Kapp Kanin i øst til Sørøya i vest, de fleste av dem befinner seg i Varangerfjorden og østover på russisk side.

Spiser alt

- Vi vet lite om hva slags skader krabben gjør. Slik forskning tar tid, og vi vet for eksempel ikke hvordan havbunnen så ut før kongekrabben kom hit for 30 år siden, sier Jenssen.

Kongekrabben kan representere en trussel mot torskeyngel fordi den er vert for flere parasitter og sykdomsframkallende mikroorganismer, skriver Forskning.no.

- En større trussel er nok at kongekrabben er altetende, og spiser det meste som befinner seg på havbunnen. Kongekrabben og fisk som spiser fra bunnen konkurrerer dermed om samme matfat, sier Jenssen.

SVARTELISTET: Det er usikkert hvor mye skade kongekrabbene gjør i norske farvann. Et av problemene er at de spiser nesten alt de kommer over på havbunnen. Alle foto: Monica Klausen
SVARTELISTET: Det er usikkert hvor mye skade kongekrabbene gjør i norske farvann. Et av problemene er at de spiser nesten alt de kommer over på havbunnen. Alle foto: Monica Klausen Vis mer
MIDLERTIDIG INVASJON: Fisker Knut Kristiansen håper kongekrabbene ikke har kommet for å bli.
LEVER I 30 ÅR</B>: Kongekrabber kan ble opp til seks meter i diameter og veie opp til 14 kilo.