Fikk 45 søknader om skolefri på én uke

- Mange tar ut maksimalt med fridager hvert år.

EKSTRA FRI: Mange har bedt om fri fra skolen i forbindelse med høstferien. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
EKSTRA FRI: Mange har bedt om fri fra skolen i forbindelse med høstferien. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I de nye permisjonsreglene i Oslo - som Dagbladet har skrevet om - skal elevene heretter bare få fri i forbindelse med dødsfall eller begravelse, mens ferie eller andre festpregede familiebegivenheter ikke er gyldig fravær.

Dagbladet har tatt en ringerunde til et knippe grunnskoler i Oslo for å høre hvordan reaksjonene har vært etter at de nye reglene ble innført i høst.

- Bare i løpet av én uke etter skolestart fikk vi inn 45 søknader om fri. De aller fleste fikk nei, forteller Torill Røeggen, rektor ved Kastellet skole i Oslo.

Noen fikk likevel innvilget søknaden sin fordi de bestilte reisen før det nye regelverket kom på plass.

- Vi vurderer årsakene til søknader om fri individuelt. I noen tilfeller vil enkelte elever kunne få fri av ulike årsaker, men dette vil være taushetsbelagte opplysninger.

- Generelt vil de som ber om fri for å få lengre ferie og en ekstra fridag, får avslag, sier Røeggen.

Hun er overbevist om at det er et stort behov for strengere fraværsregler.

- Vår skole ligger i et område med ressurssterke foreldre som har masse penger og mulighet til å reise.

- Likevel vil mange gjerne reise på det billigste tidspunktet, og det er gjerne utenom skoleferiene. Hos oss er det veldig mange som tar ut maksimalt med fridager hvert år, og hittil har dette vært ti dager i året, sier rektoren.

- Belastende Jo eldre elevene er, desto mer stressende er det å skulle ta fri fra skolen, påpeker hun.

- Mange elever opplever det som belastende å være fraværende fra skolen. I dag utgjør samarbeid med andre elever en viktig del av skolearbeidet, og det er ikke alltid så lett å skulle ta igjen ting. Det er lett å si at man skal jobbe med lekser når man er på ferie på Mallorca, men de færreste gjør det, sier hun.

Røeggen mener de nye reglene handler om å gjenvinne respekten for skolen.

- Vi har 190 skoledager, og hele 175 fridager i løpet av et år. Da er det noe med å få brukt de dagene vi har til rådighet, sier hun.

Skoleledelsen har brukt mye tid på å diskutere de nye permisjonsreglene med foreldrene, forteller Røeggen.

- Noen er blitt sinte, men de aller fleste forstår hvorfor det må være slik når vi legger fram tallene. Dette handler i stor grad om å planlegge i god tid. Gjør man det, vil man kunne få kjøpt billige ferier også i skoleferiene, sier Røeggen.

Forstyrrer undervisningen Rektor ved Groruddalen skole, Cecilie Bjørnstad, tror mange foreldre synes det er greit at fraværsreglene strammes inn.

- Vi måtte gi en del avslag om fri før høstferien, men vi har ikke fått så mange reaksjoner. Vi har forklart hvorfor det må være slik, og jeg tror foreldrene forstår det. Til nå har det vært veldig vanlig at flere ber om ekstra fri i forbindelse med feriene — for eksempel en ekstra uke før eller etter sommerferien eller noen flere fridager i forbindelse med høstferien — og det er absolutt behov for å stramme inn, mener hun.

Også rektor Merethe Holmen ved Bestum skole er glad for strengere fraværsregler.

- Det har vært veldig mange søknader om fri utenom skoleferiene. Det er jo forstyrrende. Det er så å si alltid noen borte, og det er ikke bra for undervisningen. Undervisningen er jo basert på at barna skal være til stede. Fra skolens side er det absolutt en fordel at antall fraværsdager går ned, sier hun.

Holmen medgir at mange foreldre nok kanskje synes at reglene er vel strenge nå.

- Men vi har prøvd å å gi foreldrene informasjon om at dette er bestemt fra høyere hold, og vi føler at vi har klart å få en forståelse for at dette kommer nå,sier hun.