Fikk 46 milliarder i erstatning

Fiskere, grunneiere, kommuner og andre i Alaska er tilkjent 46,6 milliarder kroner i erstatning av oljeselskapet ExxonMobil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erstatningen er et resultat av oljeutslippet fra skipet «Exxon Valdez» i Alaska i 1989. Men erstatningssaken er langt fra over for det. Oljeselskapet anker avgjørelsen.

32 000 fiskere, innfødte, grunneiere, forretningsmenn og kommuner i Alaska som ble skadelidende etter at 39 000 tonn olje lekket ut fra den grunnstøtte oljetankeren skal dele beløpet dersom erstatningen blir stående.

Rettsmaraton

Saken ble første gang prøvd for retten i 1994, og en jury kom da fram til at ExxonMobil skulle betale 5 milliarder dollar. Saken er nå blitt gjennomgått av dommer Russell Holland for å sikre at erstatningen er i overensstemmelse med lovverket. Han kom fram til at selskapet må betale 4,5 milliarder dollar i erstatning, pluss renter som beløper seg til 2,25 milliarder dollar.

Men ExxonMobil vil ikke akseptere kjennelsen. De mener avgjørelsen ikke er i tråd med ankedomstolens hensikt da de ba dommeren vurdere saken.

- Vi må dessverre igjen anke dommen, som er totalt uforenlig med lovverket og høyesteretts prinsippavgjørelser, sier Charles Matthews, visepresident i ExxonMobil. Han påpeker at distriktsdomstolen to ganger har bedt Russell Holland revurdere saken, og at de derfor ba ankedomstolen ikke sende saken tilbake til denne dommeren.

(NTB)

NATURKATASTROFE:</B> Supertankeren Exxon Valdez gikk på grunn på skjæret Bligh Reef. 39 000 tonn olje forurenset sjøen, dyrelivet og kysten.
DØMT:</B> Exxon Valdez- skipper Joseph Hazelwood ble i 1990 dømt til 1000 timers samfunnstjeneste for ulovlig oljeforurensing i Alaska. Han måtte arbeide 200 timer i året i fem år før straffen var sonet.