Fikk 500 millioner kroner i bonus fra oljefondet

Det skal ha vært en svenske.

FORVALTER AV KAPITAL OG BONUSER : Direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), Yngve Slyngstad, i vanlig positur der han presenterer kvartalsresultat for "oljefondet" - Statens pensjonsfond - Utland. Vanlig er det også at han holder tett om hvem han gir sine bonuser - lik som den som nå skal ha blitt gitt svensken Mattias Westman.  Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
FORVALTER AV KAPITAL OG BONUSER : Direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), Yngve Slyngstad, i vanlig positur der han presenterer kvartalsresultat for "oljefondet" - Statens pensjonsfond - Utland. Vanlig er det også at han holder tett om hvem han gir sine bonuser - lik som den som nå skal ha blitt gitt svensken Mattias Westman. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det norske oljefondet har snart gjort samtlige nordmenn til millionærer. Men den svenske fondsforvalteren Mattias Westman har også gjort et realt kupp, skriver Svenska Dagbladet i dag, tirsdag, etter at det skal ha blitt klart at det nettopp var Westman og hans porteføljeinvesteringsselskap, Prosperisty Capital Management (PCM), som gikk av med en av det norske oljefondets største bonuser i fjor.

At oljefondet - eller Statens pensjonsfond - Utland (SPU), som det egentlig heter - avgir bonuser, og ikke bare forvalter statskapital, er intet nytt.  Det vil si, det er vanlig at Norges Bank Investment Management, som forvalter av oljefondet, må avsette noen kroner i forvaltningskostnader hvert år. Av disse forvaltningskostnadene gis gjerne ganske mange kroner bort som avkastningavhengige honorarer - bonuser - til eksterne forvaltere - gitt at forvalteren gir fra seg et spesielt godt resultat.

PCM, med Mattias Westman i spissen, er en slik ekstern forvalter.

Av de 1,4 milliarder kronene som ble gitt i bonuser til eksterne forvaltere i fjor, skal altså 500 millioner kroner - over en tredjedel - ha gått til PCM og Westman, ifølge Svenska Dagbladet. Oppsiktsvekkende bonus etter oppsiktsvekkende gevinst PCM ble grunnlagt i 1996, holder til i Russland og har nå blitt ett av landets største porteføljeforvaltere. Westman er eier av PCM. Hvor stor eierandel han faktisk har i selskapet, vil han riktignok ikke fortelle Svenska Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer