FORVALTER AV KAPITAL OG BONUSER : Direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), Yngve Slyngstad, i vanlig positur der han presenterer kvartalsresultat for "oljefondet" - Statens pensjonsfond - Utland. Vanlig er det også at han holder tett om hvem han gir sine bonuser - lik som den som nå skal ha blitt gitt svensken Mattias Westman.  Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
FORVALTER AV KAPITAL OG BONUSER : Direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), Yngve Slyngstad, i vanlig positur der han presenterer kvartalsresultat for "oljefondet" - Statens pensjonsfond - Utland. Vanlig er det også at han holder tett om hvem han gir sine bonuser - lik som den som nå skal ha blitt gitt svensken Mattias Westman. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.Vis mer

Fikk 500 millioner kroner i bonus fra oljefondet

Det skal ha vært en svenske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det norske oljefondet har snart gjort samtlige nordmenn til millionærer. Men den svenske fondsforvalteren Mattias Westman har også gjort et realt kupp, skriver Svenska Dagbladet i dag, tirsdag, etter at det skal ha blitt klart at det nettopp var Westman og hans porteføljeinvesteringsselskap, Prosperisty Capital Management (PCM), som gikk av med en av det norske oljefondets største bonuser i fjor.

At oljefondet - eller Statens pensjonsfond - Utland (SPU), som det egentlig heter - avgir bonuser, og ikke bare forvalter statskapital, er intet nytt.  Det vil si, det er vanlig at Norges Bank Investment Management, som forvalter av oljefondet, må avsette noen kroner i forvaltningskostnader hvert år. Av disse forvaltningskostnadene gis gjerne ganske mange kroner bort som avkastningavhengige honorarer - bonuser - til eksterne forvaltere - gitt at forvalteren gir fra seg et spesielt godt resultat.

PCM, med Mattias Westman i spissen, er en slik ekstern forvalter.

Av de 1,4 milliarder kronene som ble gitt i bonuser til eksterne forvaltere i fjor, skal altså 500 millioner kroner - over en tredjedel - ha gått til PCM og Westman, ifølge Svenska Dagbladet.

Oppsiktsvekkende bonus etter oppsiktsvekkende gevinst
PCM ble grunnlagt i 1996, holder til i Russland og har nå blitt ett av landets største porteføljeforvaltere. Westman er eier av PCM. Hvor stor eierandel han faktisk har i selskapet, vil han riktignok ikke fortelle Svenska Dagbladet.

Men at han fikk i oppdrag fra det norske oljefondet og Norges Bank i 2008 å investere norske milliarder utenlands, nærmere bestemt i Russland, er sikkert. Fondet ville utvide antallet land de investerte i.  

Selv om Westad sier til Svenska Dagbladet at han i tråd med avtalen han og selskapet hadde med Norges Bank ikke kan avsløre detaljer rundt forvaltningsoppdraget deres, er det klart at 2,7 milliarder kroner ble brukt i utgangspunktet til å investere i russiske aksjer.

- De russiske aksjene gikk så bra at de opprinnelige 2,7 milliarder kronene steg til mer enn syv milliarder i løpet av 2009, skriver Svenska Dagbladet. 

For timingen var perfekt, skriver de. Mens verdens største børser hadde en oppgang på 45,5 prosent i fjor, steg Moskva-børsen til sammenligning 125,2 prosent samme år.

Dermed satt Norges Bank og oljefondet igjen med en gevinst på hele 4,7 milliarder kroner etter Westmans investeringer. 

Det skal ha gitt Westman - med den eierandelen han har i PCM - en bonus på over 500 millioner kroner.

Selv vil han verken bekrefte eller avkrefte at det er han selv som har mottat bonusen, selv om han sier til Svenska Dagbladet at eierne  generelt i selskapet pleier å få en andel av bonusen de får.

Fotsatt usikkerhet rundt hvem som mottok
Det var 19. oktober det ble klart at oljefondet hadde utbetalt over 500 millioner kroner til en av sine forvaltere, etter at verdien av forvalterens investeringer hadde klatret dramatisk. Mottageren ble riktignok ikke identifisert på det tidspunktet.

Dagsavisen meldte tidlig at det var den 59 år gamle forvalteren Tan Chong Koay og hans selskap Pheim Asset Management i Singapore som hadde mottatt superbonusen. Ifølge fondets årsrapporter dukket Pheim opp som aksjeforvalter i 2008.

Norges Bank gikk imidlertid ut og avkreftet at han var forvalteren.

At det antagelig var PCM og Westman som fikk den oppsiktsvekkende gode bonusen, ble fortsatt forsøkt lagt lokk på av Norges Banks investeringsteam.

Bonusbeløpet var likevel såpass stort at det fikk Riksrevisjonen til å sperre øynene opp da de gikk igjennom oljefondets regnskaper for 2009. De refset fortsatt Oljefondet for å ha betalt et forvaltningsselskap 500 millioner kroner i honorar etter å ha inngått en avtale om å forvalte 2,7 milliarder kroner.

At det var PCM som hadde inngått denne avtalen, har nå blitt overveiende sannsynlig.

- Ikke uvanlig
Nå er Riksrevisjonen kritisk til at det gjøres avtaler på slike vilkår, og riksrevisor Jørgen Kosmo sier han stiller spørsmålstegn ved Norges Banks internkontroll i denne saken.

Kommunikasjonssdirektør i Norges Bank, Siv Meisingseth, sier på sin side til Svenska Dagbaldet at det ikke har vært noe uvanlig ved avtalen de har hatt med Westman og PCM.

- Prosentandelen som har blitt gitt i honorar er ikke spesielt høy eller høyere enn vanlig. Grunnen til at summen ble så stor, er at forvalteren fikk et eksepsjonelt bra resultat i året som gikk, sier Meisingseth, i tråd med det hun også sa til Dagbladet allerede 19. oktober.

Fortsatt hemmelighold
Et visst hemmelighold eksisterer riktignok fortsatt rundt saken.

- Vi får ikke vite hva man investerte i, risikorammer, mulighet for belåning, hvilken prosentsats av avkastningen forvalteren fikk beholde eller hva avkastningen ble målt mot, skriver NA24.

- Basert på det allmennheten får vite om styringen av vår felles pengebinge, kan forvalteren ha satset alle pengene på lotto - og vunnet, poengterer de.

Men en bonus ble uansett gitt.

Verdien av oljefondet rundet forøvrig nylig 3 000 milliarder kroner.