-  Fikk 500 000 for hvert maleri

Politiet har fått opplysninger om at ranet på Munch-museet søndag var et bestillingsran. Ranerne skal ha fått en million for å sikre seg «Skrik» og «Madonna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var for tre-fire uker siden at opplysningene nådde deler av ransmiljøet, og at det var en mann bosatt i Oslo som var villig til å betale til sammen en million for å få tak i de berømte maleriene.

Ifølge en av Dagbladets kilder med tilknytning til Oslos ransmiljø skal oppdragsgiveren ha gitt uttrykk for at maleriene skulle til Dubai.

Dagbladet har siden ranet snakket med en rekke personer som har tilknytning tl det beinharde ransmiljøet. Flere hevder at det for noen uker siden var samtaler mellom flere av de kriminelle om et bestillingsran på kunst i Oslo. Henvendelsen kom fra utlandet.

Politiinspektør Iver Stensrud bekrefter at politiet er kjent med deler av Dagbladets opplysninger.

-  Mange rykter

-  Men det svirrer mange rykter nå, og utfordringen er å finne ut hvilken informasjon vi skal legge vekt på, sier Stensrud.

Han understreker at de fortsatt ikke har noen mistenkte.

En av Dagbladets kilder har tidligere tilhørt periferien av det knallharde ransmiljøet i Oslo. Sjøl hevder han at ran er et avsluttet kapittel i hans liv.

-  Jeg var med på det du kan kalle forberedelser, og fikk godt betalt. Men jeg deltok aldri i pengetransportran sjøl, sier kilden.

-  Fikk kalde føtter

Etter det Dagbladet erfarer skal maleriene fortsatt befinne seg i Oslo. Ranerne, som kilden betegner som amatører, skal ha fått kalde føtter etter den voldsomme oppmerksomheten ranet fikk, både i Norge og internasjonalt.

-  Bare amatører tar en slik jobb for en million kroner. Jeg har hørt rykter om at de skal være villige til å levere maleriene tilbake. Betingelsen skal være at de får en halv million for hvert maleri, og at de eventuelt slipper straffeforfølgning, altså får fritt leide.

Den påståtte oppdragsgiveren skal også ha blitt nervøs. Han skal ha begynt å lure på hvordan han skal få bildene til Dubai.

-  Hvem er den egentlige oppdragsgiveren med pengene?

-  Vedkommende skal være en såkalt oppkomling, kall det gjerne nyrik. Ifølge mine opplysninger skaffet vedkommende seg en startkapital gjennom vinningskriminalitet på 80-tallet, trolig sprit- eller narkotikasmugling.

-  Bor vedkommende i Dubai?

-  Nei, men et sted i Sør-Europa.

En annen i miljøet bekrefter også den helt spesielle forespørselen fra utlandet.

-  Det handlet om kunst, og det var snakk om kjente kunstverk, sier denne kilden, som har nært kjennskap til hva som foregår i ransmiljøet.

I går fant politiet brannslokkingsapparatet som ranerne trolig brukte for å slette spor i fluktbilen. Det ble funnet i en container like ved fluktbilen.

-  Vi håper dette funnet kan hjelpe oss videre i etterforskningen, sier Iver Stensrud.

PÅ FLUKT: De to ranerne løper ut av Munch-museet mot den ventende fluktbilen med «Skrik» og «Madonna». En kilde Dagbladet har snakket med hevder at ranerne fikk en million kroner for ransjobben. Han hevder også at de vil gi fra seg bildene for samme sum.