Fikk 55% i skatt

Uføretrygdete Marit Damm (53) ante ikke at det var 55 prosent skatt på underholdsbidraget hun mottok i tillegg til trygden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARMØY/OSLO (Dagbladet):

Ikke før kravet om restskatt landet i postkassa, ble Marit Damm klar over hvor mye hun skulle ha betalt i skatt i 2001. Hele 15000 kroner skyldte hun kemneren.

Den høye marginalskatten skyldes den kompliserte regelen om «skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt eller liten skatteevne».

Skatteamnesti

Kort fortalt betyr det null skatt for alders/uførepensjonister dersom personinntekten er under 112100 kroner (netto: 85200). Men tjener du en krone mer, fyker marginalskatten opp i 55 prosent!

Med andre ord: Først får du skatteamnesti, deretter må du tilbakebetale denne fordelen.

Men det hadde ingen fortalt Marit, som har 10300 kroner i måneden til blant annet husleie, strøm, mat og bilutgifter.

- Jeg hadde jo prøvd å sette av nok penger til skatten hvis jeg hadde visst at skatteprosenten ville bli så høy, sier hun.

Forarget

Marit tok med seg brevet om restskatten til likningskontoret.

- Først da fikk jeg vite om den høye skatten på underholdsbidraget. De fortalte meg at alt var korrekt, men det føles ikke mer rettferdig av den grunn, sukker hun.

Marit ble uføretrygda i 1991 som følge av slitasjeskader i rygg og skuldrer etter å ha jobbet i flere år på aldershjem. Hun ble forarget over å lese Dagbladets reportasjer om hvordan de rikeste finner smutthull for å senke egen skatt.

- Folk som lever på uføretrygd burde slippe skatt, mener hun.

55 % kapitalskatt

Selv om marginalskatten kan bli svært høy, skattlegges pensjonistene samlet sett langt gunstigere enn lønnstakere. Det skyldes skattebegrensningsregelen og nedsatt trygdeavgift.

Men en lite kjent «bivirkning» av skattebegrensningsregelen er at mange pensjonister betaler dobbelt så høy skatt på formue og renteinntekter som andre skattytere.

I 2001 hadde husholdninger i alderen 67-79 år en likningsformue på 459100 kroner og en renteinntekt på 13900 kroner.

- Jeg har spinket og spart i mange år for å kunne kjøpe meg egen leilighet. Nå blir jeg straffet for å ha satt penger til side i stedet for å bruke dem opp, forteller en uføretrygdet mann til Dagbladet.

Reglene er slik: Dersom du har over 200000 kroner i nettoformue, blir 2 % av den overskytende formuen lagt til inntekten din. Er du allerede over grensen på 85200 kroner, må du betale 55 prosent skatt av formuestillegget og eventuelle renteinntekter.

- URIMELIG: Marit Damm fra Karmøy i Rogaland mener at noen burde informert henne på forhånd om at ekstrainntekter kan bli beskattet med 55 prosent.