Fikk 600 000 for å gifte seg med tyrker

En 36 år gammel kvinne fra Drammen skal ha mottatt 600 000 for å gifte seg med en tyrkisk mann. I en egen kontrakt slås det fast at avtalen ikke omfatter «intimitetsforhold».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen skal ifølge Drammens Tidende ha mottatt cirka 600 000 kroner i skattefri biinntekt i form av kontanter, husleie, fyring, strøm- og telefonregninger, reiser og smykker. Tyrkeren skulle på sin side få være gift med kvinnen i tre år, lenge nok til at han kunne søke bo- og oppholdstillatelse i Norge.

Ekteskapet ble inngått i Tyrkia i 1995. Drammenskvinnen skal selv ha ført ekteskapskontrakten i pennen. Kontraktspartnerne og ektemakene skulle ikke bo sammen, og avtalen omfattet ikke intimitetsforhold som ved vanlige ekteskap. Riktignok bodde paret i samme hus, men i hver sin leilighet.

400 000 av de 600 000 kvinnen mottok ble utbetalt av mannens tyrkiske-norske svoger, som førte paret sammen. Han ble lovd å få pengene tilbake, men det har ikke skjedd. Nå vil han ha sin tyrkiske slektning ut av landet.

- Jeg har innsett at jeg har gjort noe dumt ved å være mellommann for dette proforma-ekteskapet, men jeg ble presset av mine slektninger i Tyrkia, sier mellommannen til Drammens Tidende.

Politiet i Drammen har kjent til ekteskapet i to år, og saken er anmeldt til Utlendingsdirektoratet (UDI). Ekteskapsavtalen ble i fjor behandlet i byretten i Drammen i forbindelse med en husleietvist. Kvinnen nektet å betale husleie til ektemannens svoger, som eide huset paret hadde hver sin leilighet i. Kvinnen mente ekteskapskontrakten gjorde at svogeren/huseieren skulle betale husleien hennes. Retten kom fram til et siden kontrakten var i strid med norsk lov var den heller ikke gyldig.

Paret er nå skilt, og mannen har fått oppholdstillatelse.