<strong> MANNEN, FANGSTEN OG HAVET:</strong>  Runar Kvam merker håkjerinnga før den blir sluppet tilbake til Tronheimsfjordens bunn. Foto: FREDERIC V. KULTIN.
MANNEN, FANGSTEN OG HAVET: Runar Kvam merker håkjerinnga før den blir sluppet tilbake til Tronheimsfjordens bunn. Foto: FREDERIC V. KULTIN. Vis mer

Fikk 643 kilo på kroken

Blindeforbundets havfisketur ga største håkjerring på 23 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet.no): Blindeforbundets havfisketur til Trøndelag-kysten ga rykninger i snøret som all verdens sportsfiskere drømmer om et helt liv.
Etter 45 minutters kamp kom en hundre år gammel gigant til overflaten i Trondheimsfjorden like før helgen.

Sterkt svaksynte Runar Kvam (39) fra Drammen er nå registrert som sportsfiskeren med den nest største håkjerringa i verden tatt på krok.

Håkjerring er en av største haiartene langs norskekysten.

Den offisielle verdensrekorden er 775 kilo — fra 1986 og også fra Trondheimsfjorden.

Første måling viser 643 kilo.

Forsvant i dypet
Når Havforskningsinstituttet har finsiktet målene, tror ekspertene at den største håkjerringa på kroken siden 1986 vil få en offisiell notering på mellom 670 og 680 kilo.

Helt nøyaktig blir vekta aldri registrert. Den hundre år gamle håkjerringa er for lengst tilbake på 500 — 600 meters dyp i Trondheimsfjorden.

- Dette var en gigantisk opplevelse for en sportsfisker. Den jobebt hardt i andre enden, sier den erfarne rekordfiskeren til Dagbladet.

- De andre ser ikke heller
- Hvordan greier blinde å fiske?

- De andre ser ikke noe under vannoverflaten, de heller, ler Kvam og presiserer at hans handikapp er klassifisert som sterkt svaksynt. Han er helt blind på det ene øyet og har 25 prosent på det andre.

Han er Norges Blindeforbunds fylkesleder i Buskerud, og har vært på en ukes havfisketur sammen med andre blinde og synshemmede og seende ledsagere.

- Dette var et såkalt catch and release-fiske der fangsten får svømme tilbake i havet. Håkjerring er en sjelden art, og eksperter har fortalt at denne nok er minst 100 år gammel, sier Kvam, som ventet flere dager før det endelig nappet.

Nesten fire meter
Håkjerringa ble holdt langs båten med tau og målt til 3,65 meter lengde og 2,30 meter rundt buken. Den ble merket før den ble sluppet fri.

<strong> SLAPP MED SKREKKEN:</strong>  Den hundre år gamle og 643 kilo tunge haien slapp med skrekken. Her i full lengde før den blir sluppet tilbake til dypet.  Foto: FREDERIC V. KULTIN.
SLAPP MED SKREKKEN: Den hundre år gamle og 643 kilo tunge haien slapp med skrekken. Her i full lengde før den blir sluppet tilbake til dypet. Foto: FREDERIC V. KULTIN. Vis mer

Ifølge det nye fiskeleksikonet på nett, Fiskipedia, kan håkjerringer bli over et tonn tunge, over hundre år gamle og måle inntil åtte meter i lengde.

Men de siste 23 årene er det ingen som har sett og dokumentert en større håkjerring enn den Runar Kvam lurte opp fra havets bunn torsdag ettermiddag.

Av haiarter i norske farvann, er brugde større enn håkjerring.

Åtte kilo agn
Snøret — plastlaminert og uelastisk flettet med 20 millimeter fortom — hadde ligget på bunnen, bokstavelig talt, i flere timer da det nappet.

- Håkjerringa går på bunnen, og vi målte på snøret at det var 585 meter ned der vi fisket fra. Vi hadde en fire kilos torsk og en fire kilos til agn på to kroker, forteller haifiskeren.

Håkjerringa hadde slukt begge agnene.

- Den ene kroken fikk vi ut, og den andre forvitrer raskt. Materialet er slik, forklarer Kvam.

Stanga sto festet i båten inntil det nappet. Da overtok Kvam selv ved hjelp av en spesialsele.

- Hva er nøyaktig posisjon for gigantfangsten ?

- Det får dere nok ikke sportsfiskere til å røpe. Vi får nøye oss med å si innen i Trondheimsfjorden, ler fiskeren.

Håkjerring

Latin: Somniosus microcephalus.
På dansk og tysk kjent som grønlandshai.
Haisort som trives best på mudderbunn mellom 200 og 1.200 meters dyp.
Utbredt langs hele norskekysten pluss Grønland, island og Svalbard.
Ser lite - lukter seg fram til ådsler og spiser ellers bunndyr.
Vokser langsomt, kan bli åtte meter lang og om lag hundre år gammel.
Føde 8-10 unger, som er 40-70 centimeter lange.
Er fredet.
Giftig kjøtt, fanges fortsatt på Grønland, huden brukes som lær.
Spoertsfiskerekord: 775 kilo - Trondheimsfjorden 1986.

Kilde: www.fiskipedia.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer