Fikk 660 000 etter lærer-overgrep

Oslo byrett ga en 23 år gammel jente medhold i at Oslo kommune hadde sviktet da jenta ble seksuelt misbrukt av gymlæreren sin i barneskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo byrett dømte Oslo kommune til å betale en erstatning på til sammen 661.000 kroner da rettssaken ble avsluttet før helga.

Jenta ble seksuelt misbrukt fra hun var ni til hun var 11 år gammel. Gymlæreren befølte jenta flere ganger og tvang seg til samleie med henne. Byretten konkluderte i erstatningssøksmålet med at overgrepene kunne vært unngått hvis ledelsen ved skolen hadde grepet inn.

- Fornøyd

- Vi er strålende fornøyd med resultatet av saken, sier 23-åringens foreldre i dag til Dagbladet.

23-åringens advokat sier hun er fornøyd fordi kvinnen fikk gjennomslag på alle punkter i saken.

- Retten har slått fast at læreren har begått seksuelle overgrep mot jenta, og har stadfestet at senskadene jenta lider av skyldes det seksuelle overgrepet, sier advokat Inger Lise Sætren til Dagbladet.no. - Videre finner retten at skolen har opptrådt klanderverdig i forhold til de signalene skolen fikk fra bekymrede foreldre. Skolen har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt.

Skal dekke tap

Erstatningen som 23-åringen ble tilkjent i Oslo byrett skal dekke tapet hun lider på grunn av midlertidig uførhet. Det kan ta ti år før kvinnen er tilbake i arbeid.

- Erstatningen er også en ménerstatning, og den skal dekke utgifter til behandling fram til nå og framover, sier Sætren.

Læreren som forgrep seg på skolejenta er nå død, og saken er henlagt. Forsvarer Inger Lise Sætren kritiserer imidlertid måten skolen jenta var elev ved opptrådte i forbindelse med overgrepene.

- Det kritikkverdige er hvordan skolen har håndtert bekymrede foreldre, sier Sætren.

Sætren ser ikke bort fra at læreren det her er snakk om også forgrepet seg mot andre elever ved skolen. I ettertid er det kommet fram at læreren dusjet sammen med elever, såpet dem inn, befølte dem og spanderte godteri på dem.

Skolen støttet læreren

Da rettssaken startet, sa den misbrukte kvinnen til Dagbladet at gymlæreren hadde påstått at elevene ville svømme fortere uten badedrakt.

Flere bekymringsmeldinger til skolen ble aldri fulgt opp, og advokat Sætren sa i forbindelse med rettssaken at skoleledelsen valgte å tro på lærerens bagatellisering og bortforklaring framfor å beskytte elevene.

Ifølge NTB skrev en foresatt til en av elevene ved skolen i 1986 en klage til skolens ledelse fordi sønnen hadde fått tilbud om å svømme naken og om å bli med læreren hjem.

23-åringen som nå er tilkjent erstatning har i rettssaken forklart at læreren såpet inn elevene på baken og at han tok nakenbilder av dem i dusjen. Kvinnen utviklet etter overgrepene anoreksi og store psykiske problemer, og først etter at hun fylte 20 år klarte foreldrene å få henne til å snakke om det som hadde skjedd.

Oslo kommune dømmes også til å dekke saksomkostninger på 169.100 kroner.