Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk 800 Paralgin forte på 28 dager

Lege skrev ut 27 299 vanedannende piller til en pasient i løpet av en fireårsperiode.

FIKK MANGE: En kvinne fra trøndelagsområdet fikk foreskrevet 27 299 piller av sin fastlege over en periode på fire år. Illustrasjonsfoto.
FIKK MANGE: En kvinne fra trøndelagsområdet fikk foreskrevet 27 299 piller av sin fastlege over en periode på fire år. Illustrasjonsfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har de siste dagene skrevet om medikamentmisbruk hos nordmenn.

Ifølge professor i rusmiddelmedisin ved Universitetet i Oslo, Jørgen G. Bramness får om lag 800 000 nordmenn årlig minst en resept på tabletter som kan ha et vanedannende potensial.

De færreste misbruker tablettene, sier han. Men det finnes alltid noen unntak:

Cocktail Kvinnen i femtiårene fra en kystkommune i Trøndelag, fortalte fastlegen at hun tideligere hadde slitt med medikamentmisbruk.

Likevel foreskrev legen 27 299 vanedannende tabletter til henne i løpet av en fireårsperiode.

- Til å begynne med fikk jeg bare Paralgin forte, men etter en stund foreskrev han også Vival til meg. Det er den samme cocktailen jeg gikk på da jeg var yngre. Det siste året økte legen på veldig på. Jeg hadde ikke noe trøbbel med å oppnå det jeg ville, for å si det sånn.

Hva var det?

- En liten rus, sier kvinnen til Dagbladet.

Klaget til Helsetilsynet Kvinnens ektemann oppdaget misbruket og klaget legen i fjor inn til Helsetilsynet.

- Den 2. desember 2008 fikk kona en resept på 200 Paralgin forte. Den 9. desember fikk hun en ny på 400 piller, og den 30. desember fikk hun ytterligere 200 tabletter. I den samme perioden fikk hun i tillegg 400 Vival. Det er jo helt vanvittig! Ingen mennesker trenger 1200 slike tabletter på 28 dager, sier ektemannen til Dagbladet.

Helsetilsynet har behandlet klaget og gitt legen en advarsel.

- Vår vurdering er at legen har drevet med uforsvarlig foreskrivning av vanedannende legemidler. Legen blir fulgt opp tilsynsmessig slik at vi kan forsikre oss om at hans praksis er endret og nå forsvarlig, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens Helsetilsyn, til Dagbladet.

Kommunelege i dag Kvinnens ektemann synes det er absurd at den omtalte legen fremdeles er i arbeid.

- Han er fortsatt kommunelege her, sier han oppgitt.

Også kvinnen selv stiller spørsmålstegn ved at legen slapp unna med en advarsel.

- 27 299 piller på fire år er grotesk mange. Det er merkelig at en lege som skriver ut sa mange til bare en person, får lov til å fortsette i jobben sin. De fleste stoler på at det leger skriver ut er trygt. I mitt tilfelle var det ikke det, sier hun.

Vil ikke kommentere Den omtalte legen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Både Fylkeslegen og Statens helsetilsyn har avsluttet denne saken for over ett år siden. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere den, sier legen til Dagbladet.

Fem tilsynssaker Avisa Hitra-Frøya omtalte saken da legen ble klaget inn til Helsetilsynet, og skrev den gang følgende:

- Saken er den femte tilsynssaken i rekken mot denne legen, ifølge rapporten til Helsetilsynet i Sør-Trøndelag. Til tross for at Helsetilsynet varslet legen om at de vurderte å tilbakekalle legens autorisasjon, eventuelt tilbakekalle retten til å skrive ut vanedannende medisiner, fortsatte legen praksisen med å skrive ut store mengder medisiner i flere år, ifølge rapporten.

800 000 får piller Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv) sa til Dagbladet mandag at det nå må foretas en gjennomgang av foreskrivingsrutinene til norske leger.

- Helsevesenets måte å skrive ut resepter på gir helt vanlige nordmenn helseproblemer. Feilbruk av medikamenter er etter mitt syn et større helseproblem enn at folk får lite medisin. Mange flere blir syke av for mye enn av for lite, sier Andersen.

At 800 000 nordmenn årlig får minst en resept på tabletter som kan ha et vanedannende potensial er et alt for høyt tall, mener Andersen. Hun frykter at mange vil ende opp med å bli avhengige av pillene.

Skjulte misbruket Kvinnen fra Trøndelagsområdet brukte lang tid på å innrømme at hun var blitt avhengig.

- Jeg nektet overfor meg selv at jeg var avhengig, det stemte ikke overens med det bildet jeg har av meg selv. Jeg skjulte misbruket for mannen min, og spurte han om tabletter, fordi jeg var redd for at jeg selv skulle gå tom.

På eget initiativ la hun seg inn til avrusning i 2009.

- Jeg ville det og jeg trengte hjelp til å slutte. Å slutte med slike piller kan være vanskeligere enn å slutte med heroin, sier hun.

Rusfri Kampen om å bli rusfri ble tung.

- Jeg fikk mange abstinenser, og hadde konstant vondt i kroppen. Det var ti ganger verre enn fyllesyke. Jeg var skjelven, hadde angst, og virkeligheten føltes plutselig så nær at jeg kunne ta på den. Det verket helt ytterst i huden, som om jeg hadde åpne sår der, sier hun.

Å ikke ta tablettene er tusen ganger bedre enn å ta dem, sier hun.

- Jeg har ikke lenger det problemet å forholde meg til. Jeg er fri. Jeg slipper å være syk, eller å måtte reparere, og ikke minst slipper jeg den stadige jakten på nye piller, sier hun.

REAGERER: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv) sier til Dagbladet det nå må foretas en gjennomgang av foreskrivingsrutinene til norske leger.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv) sier til Dagbladet det nå må foretas en gjennomgang av foreskrivingsrutinene til norske leger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!