Fikk 8,5 år for «snorkedrapet»

Trondheim (Dagbladet): 30-åringen fra Bjugn, som var tiltalt for det såkalte snorkedrapet, er dømt til åtte og et halvt års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble også dømt til å betale 340 000 kroner i erstatning til den drepte kvinnens foreldre og hennes venninne.

Dommen ble forkynt kl. 15 i ettermiddag. Under rettsforhandlingene i Fosen herredsrett i forrige uke, nektet 30-åringen straffskyld.

Mannen hadde påberopt seg søvnforstyrrelser som bakgrunn for drapshandlingen. Retten har ikke tatt hensyn til dette.

To søvnforskere som vitnet i drapssaken, bekreftet at søvnforstyrrelser kan utløse voldshandlinger.

Men professorene Fred Holsten og Harald Schrader uttalte seg forskjellig om hvilken betydning dette kan ha for vurdering av skyldspørsmålet i saken.

Drapstanker

Dagen etter at han ble pågrepet, 20. august i fjor, fortalte mannen til politiet at han våknet med drapstanker, før han kvalte kona med begge hender.

Etterpå ville han ta sitt eget liv, men klarte det ikke. Så tilsto han drap, for å få en lang straff.

Seinere kom han på andre tanker: Mannen mener han var nærmest bevisstløs på grunn av søvnforstyrrelser, da han kvalte kona.

På Internett har han lest om søvnforstyrrelser og lett etter «løsningen» på det som skjedde.

- Jeg våkner av at jeg ikke får puste. Jeg merker at kona holder over nesen og munnen min. Det blir et basketak. Så tok jeg hendene rundt halsen på henne og klemte. Jeg synes det gikk fort, men det var jo alt for lenge, fortalte tiltalte i herredsretten.

- Hun gulpet et par ganger, jeg så ikke ansiktet hennes mens det pågikk. Jeg husker veldig lite, jeg har ingen bilder av det som skjedde i hodet mitt, fortsatte mannen.

- Sa du noe underveis? spurte dommeren.

- Jeg sa noe sånt som at «jeg skal lære deg å kvele folk, jeg». Jeg prøve å finne puls og pust etter hvert, men jeg fant det ikke.

Turbulent

I retten fortalte mannen om et samliv som til tider var turbulent. Kvelden før drapet hadde kona sagt til ham at hun var «lei av kaill og hus og heim og fjøs - og alt».

De hadde noen venner på besøk og drakk en del alkohol. Krangelen mellom de to skal ha blusset opp igjen på soverommet.

- Hun var umulig, jeg prøvde å roe henne ned, sa tiltalte om det som skjedde før de skal ha sovnet.

I en tilleggsforklaring for retten kom han inn på bakgrunnen for at kona skal ha holdt over nesen og munnen hans.

- Det var for at jeg snorker. Jeg er plaget med søvnsforstyrrelser, fortalte mannen og forklarte om de undersøkelsene han selv har gjort om dette.

- Jeg ser at det er en mulighet for at det kan være medisinsk betinget. Av og til føler jeg at det er litt urettferdig at dette ikke er utredet skikkelig, sa han.

Han presiserte også at han og kona var glade i hverandre.

- Jeg er fortsatt glad i kjerringa mi. Jeg savner henne. Jeg tar fram gitaren på cella mi og synger en sang for henne, hver kveld, sa den drapsdømte 30-åringen fra Bjugn.