Fikk 9500 i bot for denne fiskevideoen

Lars og Lars dokumenterte sitt eget lovbrudd ved Maridalsvannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Kjendisfiskerne Lars Lenth og Lars Nilssen er stadig på kant med loven på sine spesielle fiskeutflukter.

Nå har Lenth fått en bot på 6000 kroner for ulovlig fiske i Maridalsvannet i Oslo.

- Alt som som er forbudt, alt som ikke er lov, er jævlig bra, sier Lenth i en av videobloggene som viser hvordan han tjuvfisker i hovedstadens drikkevannskilde.

Håvard Stubø, som også var med å fiske de første dagene, har fått en bot på 3500 kroner for å ha «fisket med flue fra land», som det står i brevet han mottok fra politiet.

- Jeg synes det er urimelig at jeg får en sånn bot. Det blir for dumt å si at fiske forurenser når det er så mye annen aktivitet rundt vannet. Linn Skåber har jo til og med svømt rundt i vannet der, sier Stubø til Dagbladet.

Det var Oslo Vannverk som meldte de to til politiet. Fiskekompisene var i utgangspunktet ute etter å provosere og sette søkelyset på saken.

- Det er jo helt tydelig at vi traff en betent nerve, sier Stubø.

Avslørt av videoblogg
Lovbruddet ville kanskje ikke blitt oppdaget, hadde det ikke vært for at Nilssen filmet hele opptrinnet og publiserte filmmaterialet på sin fiskeblogg.

Senere ble også Nilssen innkalt til politiavhør.

- Det er heldigvis ikke ulovlig å filme noen som gjør noe ulovlig, sier Nilssen, som slapp unna større utgifter denne gangen til tross for at Lenth skal ha kalt ham hjernen bak stuntet i politiavhøret.

Tullete at det ikke er lov
- I dag betaler Oslo kommune / Vannverket ca 300.000,- kroner årlig til OFA (Oslomarkas Fiske Administarsjon) for å drive helgeoppsyn rundt Maridalen og Skjærsjøen. Jobben utføres av frivillige ubetalte dugnadsarbeidere, hvis ressurser heller burde brukes til fiskekultiveringarbeid enn spaning etter potensielle banditter som Lenth og meg, skriver Nilssen på bloggen.

- Maridalsvannet, og mange andre vann og innsjøer i Osloområdet kunne vært flotte fiskesteder. Her har de et av Europas mest moderne renseanlegg, og så er det ikke lov å fiske her. Det er helt tullete, sier Nilssen til Dagbladet.

Ingen storfisk
Etter 17 dager uten spesielt store resultater var flefiskeren Lars Lenth i ferd med å gi opp jakten på kjempefisk i Maridalsvannet. Kun et par små abbor hadde så langt bitt på kroken, eller flua.

- Hvis jeg ikke får noe fisk snart gir jeg opp og reiser på sommerferie med familien, sier Lenth etter 17 dager uten fisk.

Lenth ringte etterhvert fiskeren Cato Bekkevold for å få litt bistand i den langtekkelige fiskejakten, men heller ikke han fikk noe særlig napp. Bekkevold har foreløpig ikke fått bot for den ulovlige fiskingen.

Fiskemysteriet i Frognerparken
I høst var de to fiskerne på tokt igjen. Etter å ha oppdaget en relativt stor ørretbestand i Frognerparken i Oslo, plasserte de sammen med Arnt Molland et undervannskamera i bekken der ørretene gytet.

Da oppdaget de en stor fisk som skilte seg betydelig ut fra de andre både i størrelse og farge.

Den enorme fisken viste seg å være en regnbueørret. Regnbueørret er en rovfisk i laksefamilien, som i dag ikke skal finnes i vill tilstand i Norge.

Skal obduseres
Regnbueørreten gyter om våren, men dette parkeksemplaret var i full gang med å sloss om de beste gyteplassene på høsten - sammen med de vanlige ørretene.

Det 3,4 kilo tunge eksemplaret
av fisken oppførte seg så rart at det fredag sendes til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer for en obduksjon.

Der skal ørretforsker Morten Kraabøl undersøke genene, alder og gytestadie, og kanskje gir dette en indikasjon på hvordan den har havnet akkurat her.