Fikk adoptivbarn med hiv

To etterlengtede adoptivbarn har de fått. Men det som skulle være grenseløs lykke, ble snudd til bunnløs fortvilelse. Nicolas (4) hadde hjertefeil og Pedro (3) var smittet av hiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Erling og Ragnhild Backstrøm, som er bosatt i den lille bygda Erkleiv utenfor Kristiansand, mener adopsjonsbyrået Adopsjonsforum har opptrådt sterkt klanderverdig. Ekteparet mener byrået har tatt altfor lett på hele adopsjonsprosessen, og ikke minst helsekontrollen.

Det var først etter ankomsten til Norge at Pedro rutinemessig ble testet for hiv.

- Vi har ikke noe å vinne ved å fortelle vår historie. Vi har allerede tapt. Men kan vi hindre at andre foreldre opplever det samme som oss, har vi likevel vunnet noe. Særlig er vi opptatt av at alle adoptivbarn må hiv-testes, sier foreldreparet til Agderposten.

Sekretariatsleder Kjetil Leland i Adopsjonsforum sier til avisen at han er lei for å høre at familien Backstrøm ikke er «fornøyde ».

- Vi tester ikke barna for sykdom. Vi kan ikke gi noen forbrukergarantier. Søkerne må forstå at vi bare er et mellomledd, sier han.

Til alt overmål er ekteparet Backstrøm nå blitt nektet å adoptere flere barn. Til tross for gode attester, er søknaden blitt avslått av faglig utvalgt i Statens ungdoms- og adopsjonskontor. I begrunnelsen heter det at «familien kommer til å være i en kontinuerlig krise og sorgprosess i mange år framover».

Paul Erling og Ragnhild Backstrøm har nå anket avslaget til Barne- og familiedepartementet.

(NTB)