BLE REKRUTTERT: Valon Avdyli (i midten, 28) forklarer seg om hvordan og hvorfor han lot seg rekruttere av ei militant opprørsgruppe i Syria. T.v. Djibril Bashir (30) og t.h. Visar Avdyli (25). Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
BLE REKRUTTERT: Valon Avdyli (i midten, 28) forklarer seg om hvordan og hvorfor han lot seg rekruttere av ei militant opprørsgruppe i Syria. T.v. Djibril Bashir (30) og t.h. Visar Avdyli (25). Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADETVis mer

- Fikk AK-47 med halvfullt magasin i hånda da vi kom over grensa. Jeg har ikke engang vært i militæret

Terrortiltalte Valon Avdyli (28) beskriver hvordan han ble vervet av syrisk opprørsmilits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Etter å ha gått i ni timer ble vi møtt av ei gruppe væpnede menn - de fleste hadde to-tre våpen, sekker med ammunisjon og skuddsikre plater. Den ene ga meg en AK-47 med halvfullt magasin. «Ikke skyt automatisk serie, skyt ett og ett skudd», sa han. Jeg har ikke engang vært i militæret.

Dette forteller Valon Avdyli (28) under sin forklaring i Oslo tingrett. 30-åringen fra Bærum er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon, og Politiets sikkerhetstjeneste mener han var fremmedkriger i borgerkrigen i Syria som medlem av Den islamske stat (IS).

28-åringen har sittet varetektsfengslet siden 27. mai i fjor, da han ble pågrepet samtidig med sin lillebror Visar Avdyli (25) og kameraten Djibril Bashir (30). Nå redegjør han for hvordan og hvorfor han dro til Syria på seinsommeren 2012.

- Helt vanlig gutt Avdyli sier han var en helt vanlig gutt, som studerte på Markedshøyskolen og hadde jobb i utelivet. Han ble imidlertid mer og mer interessert i islam, og var praktiserende da han tok fatt på utdannelsens tredje år, som han fullførte i mai 2012. Den sommeren dro han på det han beskriver som en dannelsesreise til Egypt og etter hvert Libanon.

- Jeg var i Egypt under ramadan. Der ble jeg preget av drapene på sivilbefolkningen i Syria. Jeg har aldri likt urettferdighet, og det president Assad gjorde mot befolkningen, traff meg veldig hardt, sier Avdyli.

5. august tok han fly til Beirut, og tok seg derfra med minibuss til de nordlige, sunnidominerte områdene i landet. Målet var å se leirer med flyktninger fra Syria.

- Jeg overbeviste meg selv om at jeg bare skulle se hvordan muslimene hadde det under ramadan, sier han.

- Manglet armer og bein I havnebyen Tripoli snakket han med en imam, som satte ham i kontakt med en mann som kunne frakte ham til den syriske grensa. Etter to-tre timer kom de til en landsby, og flyktningleiren lå halvannen kilometer utenfor den igjen. Det han fikk se der, gjorde sterkt inntrykk.

- Synet som møtte meg, var brutalt. Det var kvinner og barn uten armer og bein. Man blir preget, sier han.

I SYRIA: Bildet, som er blant aktoratets sentrale bevis, viser Valon Avdyli (t.v.) sammen med medtiltalte Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en norsk fremmedkriger kort tid etter at bildet ble tatt. Foto: POLITIET
I SYRIA: Bildet, som er blant aktoratets sentrale bevis, viser Valon Avdyli (t.v.) sammen med medtiltalte Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en norsk fremmedkriger kort tid etter at bildet ble tatt. Foto: POLITIET Vis mer

Avdyli forteller at han ble i leiren noen dager og bisto med hjelpearbeidet.

- Før jeg ble muslim, var jeg aldri interessert i veldedighetsarbeid. Når man gjør noe man alene får belønning av fra Gud for, får man en lykkerus som er vanskelig å beskrive. Jeg ville holde på den følelsen, forklarer han.

Derfor spurte han en person i leiren om han kunne bli fraktet til Syria.

- Han fraktet mat og medisiner over grensa på esler og muldyr, og fortalte at turen til fots ville ta tre-fire timer.

Det viste seg å være feil. Turen tok ni timer.

- Jeg hadde lyst til å snu mange ganger, sier 28-åringen.

- Gjennomhullet bil Det var ti-tolv menn som krysset det utilgjengelige grenseområdet mellom Libanon og Syria. Da de kom fram seint på ettermiddagen, ble de møtt av militsmennene som er beskrevet i begynnelsen av artikkelen.

Etter mer gåing, venting og gåing - de kunne ikke ta seg innover i Syria i dagslys - kom de fram til foten av et fjell. Der dro militsgruppa tilbake for å hente flere utlendinger. Etter ei natt i et hus kom en mann i en hvit bil og hentet ham.

- Bilen var gjennomhullet av kuler, sier 28-åringen.

Han ble kjørt til byen Zabadani, ca. 30 km fra Damaskus. Der ble han fraktet til et fruktlager med barrikader av sandsekker fordi president Assads styrker beskjøt byen med tanks.

- 80 prosent av husene var ødelagt, og vi måtte kjøre med lysene av - vi brukte mobillyset som kjørelys, sier Avdyli - som forteller at han satt innendørs i tre uker mens byen ble bombardert.

- Det var en stor påkjenning, jeg var ikke vant til det fra fredelige Norge. Jeg mistet interessen for å være i Syria.

Snikskyttere Etter hvert fikk han kontakt med opprørsgruppa Ahrar ash-Sham via en gutt med fortid fra Canada. Med hans hjelp tok han seg til nabobyen Madaya.

- I Madaya var det snikskyttere som var aktive om natta. Man måtte passe seg, sier han.

I byen ble han plassert i ei boligblokk der han fikk ansvaret for en rekke sivile.

- Etter hvert ble jeg på en måte heltidsabeider i Ahrar al-Sham, sier han.

Avdyli avviser at han på noe tidspunkt var tilknyttet IS.

Påtalemakten vil ha ham straffet etter den nye bestemmelsen i straffelovens paragraf 147d. De mener han, i likhet med medtiltalte Djibril Bashir (30), var frontkjemper snarere enn hjelpearbeider, og at han utgjør en sikkerhetstrussel for mål i Vesten.

Rettssakens hovedforhandlinger skal vare helt til 27. mars. Strafferammen for tiltalen er seks års fengsel.