DØDE I BELTESENG: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: Privat
DØDE I BELTESENG: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen som i dag er 17 år, i 1996. Foto: PrivatVis mer

- Fikk aldri beskjed om at broren min døde i reimer

Gunn-Karin Lorentsen (54) ante ingen ting før Dagbladet opplyste henne om at Ivar (64) lå i beltesenga da han døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALLANGEN (Dagbladet/Nordlys): - Hele familien er sjokka. Jeg har snakket med mine søskenbarn. Ingen i familien visste at Ivar lå i beltesenga da han døde, sier Gunn-Karin Lorentsen.

I går skrev Dagbladet om Ivar Kjell Granberg (64) som døde mens han lå i reimer på Åsgård ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) 4. juli 2011.

Granbergs søster Gunn-Karin Lorentsen (54) visste ikke at broren lå i beltesenga da han døde. Dette var helt ukjent for henne inntil Dagbladet opplyste henne om det mandag denne uka.

- Han var på Åsgård i et par uker før han døde. De fortalte oss om at de hadde brukt en del belter på ham, men ikke at han lå i reimer da han døde. Dette opplyste ikke sykehuset oss pårørende om, sier Gunn-Karin Lorentsen til Dagbladet.

- Trist budskap Dagbladet besøkte søstera hjemme i Ballangen kommune i Nordland tirsdag denne uka.

- Presten i Ankenes ringte meg og sa at han ville komme med et trist budskap. At Ivar var død, sier 54-åringen.

Hun forteller at de pårørende aldri stilte spørsmål ved den behandlingen broren hadde fått på Åsgård. De fikk referert opplysninger fra obduksjonsrapporten per telefon og slo seg til ro med dette.

SAVNER BROREN: Gunn-Karin Lorentsen (54) beskriver sin døde bror, Ivar Kjell Granberg (64), som en familiekjær mann. Han var svært opptatt av sine onkelunger, søsken og tanter. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
SAVNER BROREN: Gunn-Karin Lorentsen (54) beskriver sin døde bror, Ivar Kjell Granberg (64), som en familiekjær mann. Han var svært opptatt av sine onkelunger, søsken og tanter. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys Vis mer

- Et av barna mine har reagert på at obduksjonen ble gjort på UNN, det samme sykehuset han var innlagt på, sier Gunn-Karin Lorentsen.

Magnus P. Hald har vært klinikksjef ved almennpsykiatrisk klinikk på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) de siste fem åra og har vært ved sykehuset i rundt 30 år.

- Jeg kjenner ikke til andre hendelser hvor noen har dødd i reimer, sier Magnus Hald til Dagbladet.

Hald understreker at han ikke har mulighet til å uttale seg til avisen om en konkret pasientsak, og at han bare kan svare på spørsmål på et helt generelt grunnlag.

- Aldri vår intensjon - Hva tenker du om at pårørende sier de ikke ble fortalt at Ivar Granberg døde mens han lå i reimer?

- Jeg oppfatter at vi normalt har gode rutiner for å informere pårørende. Ved uventede dødsfall er det vanlig at vi inviterer de nærmeste til sykehuset for å gjennomgå hendelsen. Det er ofte vanskelig å si hva som er sagt i ettertid når en gir muntlig informasjon, men det er aldri vår intensjon å holde tilbake informasjon i  situasjoner som dette. De pårørende kan også be om innsyn i sykehusjournalen. Der vil ting som for eksembel reimelegging klart framgå, sier Hald.

- Det går fram av obduksjonsrapporten at Granberg «roet seg umiddelbart» etter at han ble lagt i belter. Hvorfor ble han da liggende timevis i reimer?

GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen
GRAVEN: I juli 2011 ble Ivar Kjell Granberg gravlagt ved Evenes kirke i Nordland. Foto: Vidar Dons Lindrupsen Vis mer

- Jeg kan ikke uttale meg om denne konkrete saken. Det jeg kan si er at det skal mye til for at vi velger å bruke reimer. Det er problematisk for pasienten, og det er problematisk for personalet. Selv om det alltid er en målsetning å gjøre bruken av mekaniske tvangsmidler så kort som mulig, kan det være situasjoner hvor en pasient faller til ro og sovner hvor en velger å ikke umiddelbart fjerne reimene fordi en da må vekke pasienten. Tidspunkt for når det er mulig å avslutte bruk av mekaniske tvangsmidler blir løpende vurdert i den enkelte situasjon, sier Magnus Hald.

Medisinstudent Klinikksjefen ser ikke bort fra at legen på vakt den natta Ivar Granberg døde var en medisinstudent med midlertidig lisens, slik Dagbladet har fått opplyst.

- Det kan ha vært slik. Her hos oss, som ved svært mange andre kliniske avdelinger, er det ikke uvanlig at legen på vakt om natta er medisinstudent med midlertidig lisens, spesielt under ferieavviklingen. En medisinstudent med midlertidig lisens vil imidlertid alltid ha en spesialist bak seg som vedkommende kan rådføre seg med og tilkalle ved behov, sier Magnus Hald.