- Fikk aldri betalt

Statoil bekrefter nå at selskapet aldri har fått betalt for salget av andeler i oljeblokka 210 utenfor Nigeria til det nigerianske oljeselskapet Allied Energy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Salgsavtalen mellom Statoil og BP på den ene siden og Allied Energy på den andre siden ble undertegnet 20. april 1998.

- Jeg kan bekrefte at vi aldri har fått betalt for salget av Statoil og BP-alliansens andeler på i alt 40 prosent av blokk 210 utenfor Nigeria. Alliansen skulle til sammen ha mindre enn fem millioner dollar for oljefeltet, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil til Dagbladet.

- Vi har forsøkt å inndrive pengene, men har ikke lyktes med det. Det har ikke vært enkelt, sier Nielsen.

Rolf Magne Larsen, leder for landanalyse og samfunnsansvar i Statoil, sier avtalen med Allied Energy er todelt:

- Så lenge de ikke har noen nye samarbeidspartnere og ikke noen produksjon, har vi et lavere utestående beløp. Dersom det blir produksjon på feltet, vil vi få mer, sier Larsen. Han var tidligere sjef for Statoils letevirksomhet internasjonalt.

Stor blokk

Blokk 210 var en meget stor blokk. Ifølge internettsidene til selskapet Camac Holdings, som eier det nigerianske oljeselskapet Allied Energy, er området utenfor kysten av Nigeria på hele 1,8 millioner mål. Allied Energy mener at funnene etter boring av to brønner i 1995 er drivverdige, og at det kan produsere opp til 40000 fat olje i døgnet etter at feltet har vært i produksjon i ett år.

Konsernsjef Kase Lukman Lawal i Camac Holdings har tidligere uttalt til Dagbladet at det finnes store mengder olje i blokk 210. Planen var tidligere å starte produksjonen i fjor høst.

- Allied Energy har fremdeles ikke startet produksjon. Etter våre opplysninger sliter de med å få inn partnere som vil jobbe på denne blokka, sier Kai Nielsen.