Fikk aldri en sjanse i Norge

Norskamerikaneren Kris Quinn dro til Harstad for å være sammen med familien, men myndighetene sendte ham på flyet tilbake til USA. Fordi han ikke fikk seg jobb i IT-bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kris Quinn står utenfor Sjømannskirka i New York. Fortvilet. Han har nesten ikke sovet eller spist siden han satte beina på amerikansk jord.

Sist mandag måtte 37-åringen bryte opp fra familien hjemme i Fjordgata i Harstad og sette seg på flyet til New York.

Norskamerikaneren fikk ikke fornyet oppholdstillatelsen i Norge fordi han ikke fikk seg jobb i IT-bransjen i Harstad.

Gatelangs

Nå går han gatelangs i New York, uten venner, familie, bolig eller jobb. De siste nettene har han fått overnatte på sofaen hjemme hos en klassekamerat fra skoletida. Men jeg har skjønt at jeg må ut derfra om et par dager, forteller han.

Telefonstorm

-  Det eneste jeg vil er å være sammen med familien i Norge. Mor er syk. Hun har KOLS og trenger hjelp. Hvorfor kan jeg ikke få være sammen med familien min i Norge, spør norskamerikaneren.

Hjemme i Fjordgata i Harstad sitter mora Bibbi Quinn og broren Jim Sletten og spør hva som skjer. Telefonen har ikke stått stille siden Harstad Tidene på førstesida i avisa sist mandag fortalte historien om mannen som ikke fikk en sjanse i Norge. Til tross for at han har hele familien sin her.

 I KULDA: Norskamerikanske Kris Quinn går gatelangs i New York etter at myndighetene sendte ham på flyet til USA sist mandag. Her står han og venter på å komme inn i Sjømannskirka, mens familien hjemme i Harstad ikke skjønner hvorfor 37-åringen ikke får være hjemme hos familien i Norge. Foto: Kirsten Buzzi
I KULDA: Norskamerikanske Kris Quinn går gatelangs i New York etter at myndighetene sendte ham på flyet til USA sist mandag. Her står han og venter på å komme inn i Sjømannskirka, mens familien hjemme i Harstad ikke skjønner hvorfor 37-åringen ikke får være hjemme hos familien i Norge. Foto: Kirsten Buzzi Vis mer

Bestemor Ester Sletten kom til Norge i 1970. Mora flyttet hit i 2000 etter at ektemannen døde. Broren Jim Sletten har bodd i landet i snart 17 år. Kris Quinn trodde det var en formalitet når han søkte om oppholdstillatelse.

Men betingelsene fra UDI var at han måtte skaffe seg jobb innen databransjen, noe han også klarte. Men da firmaet ikke lenger hadde bruk for folk, var det stopp.

-  Arbeidsmarkedet for min kompetanse er lite i Harstad, derfor ville jeg også gjerne søke på andre jobber, forteller Quinn til Dagbladet. Men det skulle ikke myndighetene ha noe av. Dermed var det over og ut for norskamerikaneren. Hadde jeg flyttet fra Harstad, hadde det kanskje vært lettere. Men hele poenget med å flytte til Norge var å være sammen med familien i Harstad.

Ikke familiegjenforening

Kris Quinn kunne heller ikke få søke om å få oppholdstillatelse ved familiegjenforening.

Men jeg har sjekket reglene, det står ikke noe i loven om aldersgrense ved familiegjenforening, sier han. I forrige uke fikk han høre om en dame som hadde fått moren sin til Norge ved familiegjenforening. Hvorfor kan ikke jeg da få være i Norge for å hjelpe min mor, spør 37-åringen.

-  Jeg faller mellom alle stoler, mener Kris Quinn. Han har ikke kostet den norske stat en krone. Familien lever av morens enkepensjon etter mannen fra USA. Og Kris er villig til å jobbe.

Norske aner

Min oldefar Alfons Johansen var stortingsmann fra Troms, oldemor Agnes startet Røde Kors i Harstad, forteller Quinn på flytende norsk.

Han kan spore slekta på morssiden tilbake til 1300-tallet på Hinnøya.

-  Det er her Kris hører til, sier mor Bibbi Quinn på telefonen hjemme fra Harstad. Hun er like fortvilet over at sønnen måtte reise tilbake til USA hvor han ikke lenger har noen tilknytning. Og at han nå må vandrer gatelangs i New York.

-  Det er rett og slett for jævlig, når han har hele familien hjemme i Norge, sier Bibbi Quinn.